Oko 100 grla uginulo od plavog jezika

Više od stotinu grla stoke, uglavnom ovaca, uginulo je na području Trebinja od bolesti plavog jezika, a oko 300 grla je zaraženo, potvrđeno je novinarima u novoformiranom gradskom štabu za suzbijanje ove bolesti.

Republika Srpska 23.09.2016 | 22:20
Oko 100 grla uginulo od plavog jezika
Član štaba Milan Vidaković kaže da je bolest zahvatila skoro cijelo područje Trebinja i da je broj uginulih životinja od 100 do 120, među kojima je najviše ovaca.

Vidaković preporučuje da se svaka sumnja na pojavu bolesti blagovremeno prijavi veterinarskoj ambulanti.

"Veoma je važno da se grlo za koje postoji sumnja da je oboljelo - odmah izdvoji i izoluje. Potrebno je izvršiti dezinsekciju prostorija gdje boravi stoka, s obzirom na to da su prenosnici hematofagni insekti, te ograničiti kretanje životinja sa posjeda na posjed", naveo je Vidaković.

Prema njegovim riječima, uobičajeni simptomi su ubrzano disanje, crvenilo i otok usne i nosne sluznice, slinjenje, gubljenje apetita, dok usljed krvarenja jezik otiče i poplavi, po čemu je bolest i dobila ime.

Bolest plavog jezika na području Trebinja pojavila se prije desetak dana, pa je na preporuku resornog ministarstva odmah formiran štab za suzbijanje bolesti.

Od bolesti plavog jezika na području Nevesinja uginulo je više stotina ovaca.

Izvor: SRNA

Komentari / 0

Ostavite komentar