Анализа: Како је Пеп заправо помогао Коларову?

Од отписаног до Гвардиолиног блага! Од играча без будућности на Етихаду, до чувара кључа Ситијеве игре - Александар Коларов...

Фудбал 24.09.2016 | 23:30
Анализа: Како је Пеп заправо помогао Коларову?
"Маскерано и Кеита су недодирљиви јер су они моје благо".

Бираним речима Пеп Гвардиола је својевремено покушавао јавности да објасни како то двојица играча са споредним улогама у тиму препуном суперзвезда заправо представљају осовину његове фудбалске филозофије и покретачку снагу чувеног „ромб“, илити „дијамант“ система. Тако је и настао термин „Пепово благо“. Када је Гвардиолапреузео Бајерн подигао је улог и најважнију споредну улогу прво доделио Филипу Ламу, затим је исту фигурао имао Давид Алаба, да би се циклус завршио са Џошуом Кимихом. У Манчестер Ситију једну од најважнијих рола добио је - Александар Коларов. 

Назив „Пепово благо“ не добија свако, већ само играчи свестраних фудбалских могућности, спремних да се лако прилагоде свим улогама у тиму. То је управо оно што је Пеп Гвардиола пронашао у српском левом беку. 

А пре само неколико месеци, тачније од оног тренутка када је објављено да је каталонски стручњак нови менаџер Манчестер Ситија Коларов је био један од првих који је зарадио етикету - отписан.

Зато је останак заменика капитена српске репрезентације на Етихаду у острвској јавности дочекан с општим изненађењем, посебно јер готово ниједан критичар није могаоКоларову да пронађе место у Гвардиолином систему. Заправо, не оном Коларову који је  претходних шест година радио у Ситију. Ипак, сви су се озбиљно преварили. 

А то је Гвардиола објаснио на најбољи начин.

„Коларов је имао један од најбољих перформанса које сам икада видео на месту штопера“,била је једна од првих Пепових изјава на рачун српског бека после утакмице против Сандерленда, да би недуго затим наставио:

„Презадовољан сам. Сваку дугачку лопту је освојио, био је снажан и имао квалитетан пас. Коларов није одиграо добро само у овом мечу, тако је у последњих неколико дуела. Има све што му је потребно да игра квалитетно на штоперу. Зато је и тешко у овом тренутку наћи бољег штопера од њега“, било је Гвардиолино мишљење после свега неколико утакмица.

Све утакмице које је досад одиграо Коларов је добио јавне похвале од Гвардиоле, али и бројних стручњака. Против Менхенгладбаха поново је био један од најбољих, али јавност је највише импресионирао перформансом против Борнмута (4:0). Коларов је био играч који је имао највише контакта са лоптом (105), а искомбиновао је и највише успешних додавања на мечу. Српски фудбалер успео је да проследи 75 од 88 додавања, што је више од било ког играча у тиму тада. Притом, нису то била једноставна додавања, већ многа од њих покривала су велики део терена.

У бројкама то је изгледало овако – 23 од 23 у дефанзивној трећини, 36 од 42 на средини игралишта и 16 од 23 додавања у офанзивној трећини. А чак у седам наврата проследио је додавања Рахиму Стерлингу дужа од 30 метара.

"Лакоћа са којом Коларов игра на позицији штопера и нацин како износи лопту подсећа на Мура", изјавио је легендарни штопер Арсенала Мартин Кион управо након поменутог меча против Борнмута.

Али, Коларов спушта лопту и не жели да медији превише обраћају пажњу на њега.

„Нисам сагласан са писањем новинара да играм као препорођен. Искрено, ни не занима ме шта пишу новине, јер ја знам да радим исти посао откако сам дошао у клуб“, сматра Коларов, али признаје да му је Гвардиола ударио у жицу.

„Успео сам да се докажем као штопер још првог дана тренирања. Никада раније у каријери нисам играо на тој позицији, али није ми важно где играм. Најважније је да побеђујемо. Искрено, јако се забављам на позицији штопера, јер имамо лопту у поседу дуго времеан, због чега сви имамо више контакта с лоптом“, закључује Коларов.

А управо ту и лежи кључ успеха 31-годишњег бека. Осим што је лако успео да се уклопи у систем игре у срцу одбране, осећај за игру који има Коларов, као и хируршки прецизно додавање елементи су на које Гвардиола највише обраћа пажњу. А ту је Коларов без премца, чак и у конкуренцији Компанија, Отамендија и Стоунса.

Од отписаног, до чувара кључа Ситијеве игре - Александар Коларов.

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Браво Мајсторе

25.09.2016 06:20

Ајде то само понеси из Цитија па употреби и за Репрезентацију Србије мало бице нам драго.

ОДГОВОРИТЕ