Analiza: Kako je Pep zapravo pomogao Kolarovu?

Od otpisanog do Gvardiolinog blaga! Od igrača bez budućnosti na Etihadu, do čuvara ključa Sitijeve igre - Aleksandar Kolarov...

Fudbal 24.09.2016 | 23:30
Analiza: Kako je Pep zapravo pomogao Kolarovu?
"Maskerano i Keita su nedodirljivi jer su oni moje blago".

Biranim rečima Pep Gvardiola je svojevremeno pokušavao javnosti da objasni kako to dvojica igrača sa sporednim ulogama u timu prepunom superzvezda zapravo predstavljaju osovinu njegove fudbalske filozofije i pokretačku snagu čuvenog „romb“, iliti „dijamant“ sistema. Tako je i nastao termin „Pepovo blago“. Kada je Gvardiolapreuzeo Bajern podigao je ulog i najvažniju sporednu ulogu prvo dodelio Filipu Lamu, zatim je istu figurao imao David Alaba, da bi se ciklus završio sa Džošuom Kimihom. U Mančester Sitiju jednu od najvažnijih rola dobio je - Aleksandar Kolarov. 

Naziv „Pepovo blago“ ne dobija svako, već samo igrači svestranih fudbalskih mogućnosti, spremnih da se lako prilagode svim ulogama u timu. To je upravo ono što je Pep Gvardiola pronašao u srpskom levom beku. 

A pre samo nekoliko meseci, tačnije od onog trenutka kada je objavljeno da je katalonski stručnjak novi menadžer Mančester Sitija Kolarov je bio jedan od prvih koji je zaradio etiketu - otpisan.

Zato je ostanak zamenika kapitena srpske reprezentacije na Etihadu u ostrvskoj javnosti dočekan s opštim iznenađenjem, posebno jer gotovo nijedan kritičar nije mogaoKolarovu da pronađe mesto u Gvardiolinom sistemu. Zapravo, ne onom Kolarovu koji je  prethodnih šest godina radio u Sitiju. Ipak, svi su se ozbiljno prevarili. 

A to je Gvardiola objasnio na najbolji način.

„Kolarov je imao jedan od najboljih performansa koje sam ikada video na mestu štopera“,bila je jedna od prvih Pepovih izjava na račun srpskog beka posle utakmice protiv Sanderlenda, da bi nedugo zatim nastavio:

„Prezadovoljan sam. Svaku dugačku loptu je osvojio, bio je snažan i imao kvalitetan pas. Kolarov nije odigrao dobro samo u ovom meču, tako je u poslednjih nekoliko duela. Ima sve što mu je potrebno da igra kvalitetno na štoperu. Zato je i teško u ovom trenutku naći boljeg štopera od njega“, bilo je Gvardiolino mišljenje posle svega nekoliko utakmica.

Sve utakmice koje je dosad odigrao Kolarov je dobio javne pohvale od Gvardiole, ali i brojnih stručnjaka. Protiv Menhengladbaha ponovo je bio jedan od najboljih, ali javnost je najviše impresionirao performansom protiv Bornmuta (4:0). Kolarov je bio igrač koji je imao najviše kontakta sa loptom (105), a iskombinovao je i najviše uspešnih dodavanja na meču. Srpski fudbaler uspeo je da prosledi 75 od 88 dodavanja, što je više od bilo kog igrača u timu tada. Pritom, nisu to bila jednostavna dodavanja, već mnoga od njih pokrivala su veliki deo terena.

U brojkama to je izgledalo ovako – 23 od 23 u defanzivnoj trećini, 36 od 42 na sredini igrališta i 16 od 23 dodavanja u ofanzivnoj trećini. A čak u sedam navrata prosledio je dodavanja Rahimu Sterlingu duža od 30 metara.

"Lakoća sa kojom Kolarov igra na poziciji štopera i nacin kako iznosi loptu podseća na Mura", izjavio je legendarni štoper Arsenala Martin Kion upravo nakon pomenutog meča protiv Bornmuta.

Ali, Kolarov spušta loptu i ne želi da mediji previše obraćaju pažnju na njega.

„Nisam saglasan sa pisanjem novinara da igram kao preporođen. Iskreno, ni ne zanima me šta pišu novine, jer ja znam da radim isti posao otkako sam došao u klub“, smatra Kolarov, ali priznaje da mu je Gvardiola udario u žicu.

„Uspeo sam da se dokažem kao štoper još prvog dana treniranja. Nikada ranije u karijeri nisam igrao na toj poziciji, ali nije mi važno gde igram. Najvažnije je da pobeđujemo. Iskreno, jako se zabavljam na poziciji štopera, jer imamo loptu u posedu dugo vremean, zbog čega svi imamo više kontakta s loptom“, zaključuje Kolarov.

A upravo tu i leži ključ uspeha 31-godišnjeg beka. Osim što je lako uspeo da se uklopi u sistem igre u srcu odbrane, osećaj za igru koji ima Kolarov, kao i hirurški precizno dodavanje elementi su na koje Gvardiola najviše obraća pažnju. A tu je Kolarov bez premca, čak i u konkurenciji Kompanija, Otamendija i Stounsa.

Od otpisanog, do čuvara ključa Sitijeve igre - Aleksandar Kolarov.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bravo Majstore

25.09.2016 06:20

Ajde to samo ponesi iz Citija pa upotrebi i za Reprezentaciju Srbije malo bice nam drago.

ODGOVORITE