У сусрет јубилеју Манастира Троноша

Град Лозница ће дати свој допринос обележавању великог јубилеја - 700 година постојања Манастира Троноше, средњевековне задужбине Немањића, речено је у разговору са представницима Епархије шабачке, протојерејом-ставрофором Мирком Вилотићем, архијерејским замеником, и протођаконом др Љубомиром Ранковићем.

Србија 23.09.2016 | 22:45
У сусрет јубилеју Манастира Троноша
Ово није само велики јубилеј светиње, већ и историје Срба уз велики политички, културни и образовни значај. Славни Вук Стефановић Караџић је баш у Троноши стекао писменост.

"Мада је светковина Троноши у част наредне године, припреме су увелико у току, уз благослов владике Лаврентија", каже протођакон др Љубомир Ранковић.

"Град Лозница, као недавно када смо обележавали 40 година од упокојења славног Јадранина владике Валеријана у Лешници, даје пун допринос да све буде онако како доликује оваквој светињи, бисеру наше вере, рода и отаџбине. У светковање ће бити укључен и врх Српске православне цркве, држава и Српска академија наука и уметности. Манифестације ће бити не само у Троноши, већ и у Тршићу, Лозници и Београду. Програми се већ припремају и одвијаће се током читаве наредне године у којој ће бити обележен и јубилеј владике Лаврентија, пола века архијерејског стажа у Српској православној цркви, поводом ког се, поред осталог, већ пише споменица о његовом животу, раду, делању на "њиви Господњој" у отаџбини и расејању, где је оставио траг достојан највећег поштовања."

"Градоначелник Видоје Петровић, кога је црква одликовала највишим својим одликовањима, показао је осећај за духовне потребе људи, не само припремом за велики јубилеј Троноше, већ и за све остале послове, почев од уређења `Лагатора`, на ком је никла нова црква, изградње Духовног центра, до помоћи овдашњим храмовима", каже владика Лаврентије.



"Та саборност је оно за чим смо вечно вапили и у Лозници, и Јадру, а ево остварује се на најбољи могући начин."

БН телевизија(В.М.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

РадикалНО

23.09.2016 22:42

Нека вам је сретно и Богом благословено.

ОДГОВОРИТЕ