U susret jubileju Manastira Tronoša

Grad Loznica će dati svoj doprinos obeležavanju velikog jubileja - 700 godina postojanja Manastira Tronoše, srednjevekovne zadužbine Nemanjića, rečeno je u razgovoru sa predstavnicima Eparhije šabačke, protojerejom-stavroforom Mirkom Vilotićem, arhijerejskim zamenikom, i protođakonom dr Ljubomirom Rankovićem.

Srbija 23.09.2016 | 22:45
U susret jubileju Manastira Tronoša
Ovo nije samo veliki jubilej svetinje, već i istorije Srba uz veliki politički, kulturni i obrazovni značaj. Slavni Vuk Stefanović Karadžić je baš u Tronoši stekao pismenost.

"Mada je svetkovina Tronoši u čast naredne godine, pripreme su uveliko u toku, uz blagoslov vladike Lavrentija", kaže protođakon dr Ljubomir Ranković.

"Grad Loznica, kao nedavno kada smo obeležavali 40 godina od upokojenja slavnog Jadranina vladike Valerijana u Lešnici, daje pun doprinos da sve bude onako kako dolikuje ovakvoj svetinji, biseru naše vere, roda i otadžbine. U svetkovanje će biti uključen i vrh Srpske pravoslavne crkve, država i Srpska akademija nauka i umetnosti. Manifestacije će biti ne samo u Tronoši, već i u Tršiću, Loznici i Beogradu. Programi se već pripremaju i odvijaće se tokom čitave naredne godine u kojoj će biti obeležen i jubilej vladike Lavrentija, pola veka arhijerejskog staža u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, povodom kog se, pored ostalog, već piše spomenica o njegovom životu, radu, delanju na "njivi Gospodnjoj" u otadžbini i rasejanju, gde je ostavio trag dostojan najvećeg poštovanja."

"Gradonačelnik Vidoje Petrović, koga je crkva odlikovala najvišim svojim odlikovanjima, pokazao je osećaj za duhovne potrebe ljudi, ne samo pripremom za veliki jubilej Tronoše, već i za sve ostale poslove, počev od uređenja `Lagatora`, na kom je nikla nova crkva, izgradnje Duhovnog centra, do pomoći ovdašnjim hramovima", kaže vladika Lavrentije.



"Ta sabornost je ono za čim smo večno vapili i u Loznici, i Jadru, a evo ostvaruje se na najbolji mogući način."

BN televizija(V.M.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

RadikalNO

23.09.2016 22:42

Neka vam je sretno i Bogom blagosloveno.

ODGOVORITE