Цедевита и Цибона: Како на три фронта истовремено?!

Загребачки тимови улазе у сезону свесни да ће играти у две лиге чији ће се термини "преклапати". И једни и други су љути на тамошњи савез због такве ситуације.

Кошарка 24.09.2016 | 22:15
Цедевита и Цибона: Како на три фронта истовремено?!
Неизвесност и даље траје у Цедевити и Цибони уочи почетка такмичарске 2016/17.

Шампион и вицешампион Хрватске дочекују јесен помирени са чињеницом да ће паралелно играти на три фронта - у домаћем првенству, у АБА лиги и у међународним такмичењима - Еврокупу и ФИБА Лиги шампиона.

У таквој ситуацији, да би што спремније ушли у такмичарске недеље, и једни и други потрудили су се да што више "продубе" своје саставе, па је Цедевита оформила практично два тима, уз два стручна штаба, док Цибона улази у сезону са мало мањим бројем првотимаца.

Тренер Цедевите Вељко Мршић не крије да је забринут због актуелне ситуације и пита се шта ће се догодити са његовим тимом када почне Еврокуп?

Подсетимо, српски савез запретио је овдашњим тимовима (Партизану, па ФМП-у) да неће смети да региструју играче ако уђу у то такмичење, па у Хрватској још не знају да ли ће и тамошња "кућа кошарке" донети исту одлуку.

У том случају, Цедевита би морала да "издели" свој састав и да половину играча региструје за домаће првенство, а половину за АБА лигу - преко компаније "ЕЦА" у Барселони.

"Засад нико не зна... (да ли ће се активирати условна суспензија Хрватског кошаркашког савеза)", изјавио је Мршић у разговору за Вечерњи лист.

"... Баш као што не знамо хоћемо ли играти у свим планираним такмичењима. Охрабрујуће су вести као она из Израела, где је арбитража њиховог савеза просудила да ФИБА нема право претити и да Хапоел може играти у Еврокупу. Ми смо ту да тренирамо, а клупско вођство одлучиће у којем ћемо такмичању играти. Свеукупно гледано, ХКС је требао направити бољу анализу и у складу с тиме вући потезе, а не доносити одлуке напречац", додао је тренер Цедевите.

У његовим речима јасно се "чита" незадовољство одлуком ХКС-а да се термини тамошњег првенства поклапају са терминима АБА лиге, па неће изненадити и ако екипе буду играле и по две утакмице у два дана или чак и у једном,

Први човек Цибоне, извршни допредседник Александар Петровић дао је оштрији коментар читаве ситуације, такође усмеривши критику ка савезу.

Његов клуб не би имао проблем са ХКС-ом због међународног такмичења (јер учествује у ФИБА Лиги шампиона), али ће му сезону такође отежале истовремене утакмице у АБА лиги и домаћем првенству.

"Цедевита има 21 регистрованог играча и два стручна штаба, а ми 17, па ће они моћи бити истовремено на две локације, а ми нећемо. Но, одлучили смо да наши водећи играчи, попут Жижића, Шакића, Розића, Јоксимовића... неће играти у првенству Хрватске, него само у АБА лиги и у ФИБА Лиги шампиона..."

На коментар да ће загребачки "вукови" у само 16 дана одиграти девет утакмица, док ће Цедевита исти број мечева одиграти у 20 дана, Петровић каже:

"Све се то догађа захваљујући 'генијалности' људи из ХКС-а, који инсистирају да АБА лигаши од почетка играју и у домаћем првенству. Због тога ми ове суботе, рецимо, у једном дану морамо играти две пријатељске утакмице. У 16.30 са Хермесом, а у 19 са Олимпијом, јер ако желимо свих 17 играча имати у погону, морамо тако", подвукао је Петровић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар