Cedevita i Cibona: Kako na tri fronta istovremeno?!

Zagrebački timovi ulaze u sezonu svesni da će igrati u dve lige čiji će se termini "preklapati". I jedni i drugi su ljuti na tamošnji savez zbog takve situacije.

Košarka 24.09.2016 | 22:15
Cedevita i Cibona: Kako na tri fronta istovremeno?!
Neizvesnost i dalje traje u Cedeviti i Ciboni uoči početka takmičarske 2016/17.

Šampion i vicešampion Hrvatske dočekuju jesen pomireni sa činjenicom da će paralelno igrati na tri fronta - u domaćem prvenstvu, u ABA ligi i u međunarodnim takmičenjima - Evrokupu i FIBA Ligi šampiona.

U takvoj situaciji, da bi što spremnije ušli u takmičarske nedelje, i jedni i drugi potrudili su se da što više "prodube" svoje sastave, pa je Cedevita oformila praktično dva tima, uz dva stručna štaba, dok Cibona ulazi u sezonu sa malo manjim brojem prvotimaca.

Trener Cedevite Veljko Mršić ne krije da je zabrinut zbog aktuelne situacije i pita se šta će se dogoditi sa njegovim timom kada počne Evrokup?

Podsetimo, srpski savez zapretio je ovdašnjim timovima (Partizanu, pa FMP-u) da neće smeti da registruju igrače ako uđu u to takmičenje, pa u Hrvatskoj još ne znaju da li će i tamošnja "kuća košarke" doneti istu odluku.

U tom slučaju, Cedevita bi morala da "izdeli" svoj sastav i da polovinu igrača registruje za domaće prvenstvo, a polovinu za ABA ligu - preko kompanije "ECA" u Barseloni.

"Zasad niko ne zna... (da li će se aktivirati uslovna suspenzija Hrvatskog košarkaškog saveza)", izjavio je Mršić u razgovoru za Večernji list.

"... Baš kao što ne znamo hoćemo li igrati u svim planiranim takmičenjima. Ohrabrujuće su vesti kao ona iz Izraela, gde je arbitraža njihovog saveza prosudila da FIBA nema pravo pretiti i da Hapoel može igrati u Evrokupu. Mi smo tu da treniramo, a klupsko vođstvo odlučiće u kojem ćemo takmičanju igrati. Sveukupno gledano, HKS je trebao napraviti bolju analizu i u skladu s time vući poteze, a ne donositi odluke naprečac", dodao je trener Cedevite.

U njegovim rečima jasno se "čita" nezadovoljstvo odlukom HKS-a da se termini tamošnjeg prvenstva poklapaju sa terminima ABA lige, pa neće iznenaditi i ako ekipe budu igrale i po dve utakmice u dva dana ili čak i u jednom,

Prvi čovek Cibone, izvršni dopredsednik Aleksandar Petrović dao je oštriji komentar čitave situacije, takođe usmerivši kritiku ka savezu.

Njegov klub ne bi imao problem sa HKS-om zbog međunarodnog takmičenja (jer učestvuje u FIBA Ligi šampiona), ali će mu sezonu takođe otežale istovremene utakmice u ABA ligi i domaćem prvenstvu.

"Cedevita ima 21 registrovanog igrača i dva stručna štaba, a mi 17, pa će oni moći biti istovremeno na dve lokacije, a mi nećemo. No, odlučili smo da naši vodeći igrači, poput Žižića, Šakića, Rozića, Joksimovića... neće igrati u prvenstvu Hrvatske, nego samo u ABA ligi i u FIBA Ligi šampiona..."

Na komentar da će zagrebački "vukovi" u samo 16 dana odigrati devet utakmica, dok će Cedevita isti broj mečeva odigrati u 20 dana, Petrović kaže:

"Sve se to događa zahvaljujući 'genijalnosti' ljudi iz HKS-a, koji insistiraju da ABA ligaši od početka igraju i u domaćem prvenstvu. Zbog toga mi ove subote, recimo, u jednom danu moramo igrati dve prijateljske utakmice. U 16.30 sa Hermesom, a u 19 sa Olimpijom, jer ako želimo svih 17 igrača imati u pogonu, moramo tako", podvukao je Petrović.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar