"Балкан се за 25 година није поправио"

Премијер Александар Вучић рекао је у обраћању пред Генералном скупштином Уједињених нација да је поносан што је Србија стуб стабилности на Балкану и поручио да ће то бити и у наредних 20, 30 година.

Србија 23.09.2016 | 07:25
"Балкан се за 25 година није поправио"
Вучић рекао и да се регион Западног Балкана суочава са могућом нестабилношћу, те да су зато потребни мир, разумевање, поверење и помирење у будућности.

Ситуација се на Балкану после 25 година није много поправила, приметио је Вучић, додајући да се мора учинити много више напора, да се уложи времена и политичке воље како би се превазишли спорови, свађе и сукоби из прошлости.

"Суочавамо се с неким од најужаснијих увреда које нам долазе од неких суседа, ја о њима нећу рећи ниједну ружну реч, нити одговарати, они су за моју земљу говорили да смо шака јада, а ми то никад нећемо рећи ни за једну земљу у свету", рекао је Вучић.

Додао је да је одлука Србије да не одговора и да ће тако чинити и убудуће, чак и ако неки буду поново вређали.

Како је оценио, у неким је земљама Западног Балкана мржња већа него раније, али смо ми успели да сачувамо мир, спокој и чинићемо све да се то настави.

"Инсистирамо на економском развоју, да треба сачувати политичке односе на другачији начин него до сада", навео је Вучић и додао да је на плану економије нешто постигнуто, будући да Србија има суфицит у буџету, а да после много кризе има проценат раста од најмање три одсто ове године, док це наредних година бити и више.

"Када се поредимо са неким земљама из Азије и Африке, то није много, али то је више од просечног раста у Европи", закључио је премијер.

Вучић је на почетку обраћања истакао да му је част што говори у име Србије и да зна да неће сви бити усхићени његовим говором, али да "с времена на време морамо да саслушамо једни друге".

Рекао је да је данас прилика да се нагласе достигнућа светске организације, као и да се потврди приврженост циљевима УН.

"Да се ангажујемо да обезбедимо мир, развој људских права. Србија подржава мултилатерализам. То се може постићи ако се сви укључимо у духу сарадње и компромиса", навео је премијер Србије.

Како је рекао, политичка воља је први корак у том смеру, али мора уследити више активности и мера, јер то је једини пут напред у свету међузависности.

Премијер је истакао значај борбе против сиромаштва, корупције, насиља и екстремизма и поручио да борба за бољи свет зависи од поштовања људских права, која се примењују на све.

"Желео сам да кажем, пошто долазим из релативно мале земље у срцу Европе, и данас представљам поносни, достојанствени народ, веома сам поносан што сам овде. Што видим све ове људе у великој дворани који желе да саслушају све нас из малих земаља, јер овде се не обрацамо својим заједницама", навео је премијер.

Како је рекао, за говорницом УН и представници малог народа могу на прави начин да заступају своје сународнике.

Премијер је, иначе, обраћање почео читајући припремљени говор, а затим рекао да му се чини као да је то што говори нешто сасвим уобичајено, те да су многи пре њега већ поменули сличне теме, због чега је обраћање наставио без читања припремљеног говора.

Извор: Тањуг

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Оптимиста

23.09.2016 06:21

И неће се поправити за још 250. Свакоме препоручујем што бржи одлазак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОВЈЕРЉИВА ИНФОРМАЦИЈА ЗА ВУЦИЦА.....

23.09.2016 06:45

........ НЕЦЕ НИ ЗА 250 ГОДИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поносан

23.09.2016 06:59

Добро је сто сам мислис за себе И сам себе прогласавас поносним .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микии

23.09.2016 07:21

Глумац, промасио професију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цар

23.09.2016 08:22

Не паметуј ово је веома опасан потез РХ у нормалним земљама немас могуцност да поврједис ваздусни простор а камоли ста друго а ти си један од црвених па те боли уво за ову тему.

Name

цар

23.09.2016 07:36

Мозели се ико из дрзавног врха СРБИЈЕ огласити поводом инфо да су два ХРВАТСКА борбена авиона надлетили јуце подруцје НОВОГ ГРАДА И КОСТАЈНИЦЕ у РС дали се то стварно десило или не ако јесте засто бас сада упутити им остар протест а не цутати.посто наси дрзавници нису ни оком трепнули због тог ИНЦИДЕНТА у праскозорје РЕФЕРЕНДУМА У РС у.изгледа цекају да се БАЈА врати са пута а имају преци обавеза око изборне кампање. јадан овај народ са овако накарадним политицарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

23.09.2016 15:42

Одвезао Баја једини авион који имамо, цекај док довезе авион па га подигне високо

Name

Сјећања...

23.09.2016 07:41

Како да се поправи са оваквим лидерима на Балкану. Ето сад Вучић призива мир, а сјетимо се њега из деведесетих година какав је био. Е сада исто тако неко ради исте ствари и тако у круг...

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

23.09.2016 07:56

стуб мозес бити само у својој куци и пред куцом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

23.09.2016 08:01

Ко нам влада поцев од Македоније до Словеније неце јос ни за 100 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.09.2016 10:12

Енглези,Њемци,Французи,Руси су медјусобно ратовали бар 1000 год.Да ли се воле не знам али сигурно није било Јасеновца ,Старе Градине и сл. ! Знаци наде за Балкан нема ....

ОДГОВОРИТЕ