"Balkan se za 25 godina nije popravio"

Premijer Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija da je ponosan što je Srbija stub stabilnosti na Balkanu i poručio da će to biti i u narednih 20, 30 godina.

Srbija 23.09.2016 | 07:25
"Balkan se za 25 godina nije popravio"
Vučić rekao i da se region Zapadnog Balkana suočava sa mogućom nestabilnošću, te da su zato potrebni mir, razumevanje, poverenje i pomirenje u budućnosti.

Situacija se na Balkanu posle 25 godina nije mnogo popravila, primetio je Vučić, dodajući da se mora učiniti mnogo više napora, da se uloži vremena i političke volje kako bi se prevazišli sporovi, svađe i sukobi iz prošlosti.

"Suočavamo se s nekim od najužasnijih uvreda koje nam dolaze od nekih suseda, ja o njima neću reći nijednu ružnu reč, niti odgovarati, oni su za moju zemlju govorili da smo šaka jada, a mi to nikad nećemo reći ni za jednu zemlju u svetu", rekao je Vučić.

Dodao je da je odluka Srbije da ne odgovora i da će tako činiti i ubuduće, čak i ako neki budu ponovo vređali.

Kako je ocenio, u nekim je zemljama Zapadnog Balkana mržnja veća nego ranije, ali smo mi uspeli da sačuvamo mir, spokoj i činićemo sve da se to nastavi.

"Insistiramo na ekonomskom razvoju, da treba sačuvati političke odnose na drugačiji način nego do sada", naveo je Vučić i dodao da je na planu ekonomije nešto postignuto, budući da Srbija ima suficit u budžetu, a da posle mnogo krize ima procenat rasta od najmanje tri odsto ove godine, dok ce narednih godina biti i više.

"Kada se poredimo sa nekim zemljama iz Azije i Afrike, to nije mnogo, ali to je više od prosečnog rasta u Evropi", zaključio je premijer.

Vučić je na početku obraćanja istakao da mu je čast što govori u ime Srbije i da zna da neće svi biti ushićeni njegovim govorom, ali da "s vremena na vreme moramo da saslušamo jedni druge".

Rekao je da je danas prilika da se naglase dostignuća svetske organizacije, kao i da se potvrdi privrženost ciljevima UN.

"Da se angažujemo da obezbedimo mir, razvoj ljudskih prava. Srbija podržava multilateralizam. To se može postići ako se svi uključimo u duhu saradnje i kompromisa", naveo je premijer Srbije.

Kako je rekao, politička volja je prvi korak u tom smeru, ali mora uslediti više aktivnosti i mera, jer to je jedini put napred u svetu međuzavisnosti.

Premijer je istakao značaj borbe protiv siromaštva, korupcije, nasilja i ekstremizma i poručio da borba za bolji svet zavisi od poštovanja ljudskih prava, koja se primenjuju na sve.

"Želeo sam da kažem, pošto dolazim iz relativno male zemlje u srcu Evrope, i danas predstavljam ponosni, dostojanstveni narod, veoma sam ponosan što sam ovde. Što vidim sve ove ljude u velikoj dvorani koji žele da saslušaju sve nas iz malih zemalja, jer ovde se ne obracamo svojim zajednicama", naveo je premijer.

Kako je rekao, za govornicom UN i predstavnici malog naroda mogu na pravi način da zastupaju svoje sunarodnike.

Premijer je, inače, obraćanje počeo čitajući pripremljeni govor, a zatim rekao da mu se čini kao da je to što govori nešto sasvim uobičajeno, te da su mnogi pre njega već pomenuli slične teme, zbog čega je obraćanje nastavio bez čitanja pripremljenog govora.

Izvor: Tanjug

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Optimista

23.09.2016 08:21

I neće se popraviti za još 250. Svakome preporučujem što brži odlazak.

ODGOVORITE
Name

POVJERLJIVA INFORMACIJA ZA VUCICA.....

23.09.2016 08:45

........ NECE NI ZA 250 GODINA.

ODGOVORITE
Name

Ponosan

23.09.2016 08:59

Dobro je sto sam mislis za sebe I sam sebe proglasavas ponosnim .

ODGOVORITE
Name

Mikii

23.09.2016 09:21

Glumac, promasio profesiju.

ODGOVORITE
Name

car

23.09.2016 10:22

Ne pametuj ovo je veoma opasan potez RH u normalnim zemljama nemas mogucnost da povrjedis vazdusni prostor a kamoli sta drugo a ti si jedan od crvenih pa te boli uvo za ovu temu.

Name

car

23.09.2016 09:36

Mozeli se iko iz drzavnog vrha SRBIJE oglasiti povodom info da su dva HRVATSKA borbena aviona nadletili juce podrucje NOVOG GRADA I KOSTAJNICE u RS dali se to stvarno desilo ili ne ako jeste zasto bas sada uputiti im ostar protest a ne cutati.posto nasi drzavnici nisu ni okom trepnuli zbog tog INCIDENTA u praskozorje REFERENDUMA U RS u.izgleda cekaju da se BAJA vrati sa puta a imaju preci obaveza oko izborne kampanje. jadan ovaj narod sa ovako nakaradnim politicarima.

ODGOVORITE
Name

Srbin

23.09.2016 17:42

Odvezao Baja jedini avion koji imamo, cekaj dok doveze avion pa ga podigne visoko

Name

Sjećanja...

23.09.2016 09:41

Kako da se popravi sa ovakvim liderima na Balkanu. Eto sad Vučić priziva mir, a sjetimo se njega iz devedesetih godina kakav je bio. E sada isto tako neko radi iste stvari i tako u krug...

ODGOVORITE
Name

semberac

23.09.2016 09:56

stub mozes biti samo u svojoj kuci i pred kucom

ODGOVORITE
Name

Bane

23.09.2016 10:01

Ko nam vlada pocev od Makedonije do Slovenije nece jos ni za 100 godina.

ODGOVORITE
Name

Dragan

23.09.2016 12:12

Englezi,Njemci,Francuzi,Rusi su medjusobno ratovali bar 1000 god.Da li se vole ne znam ali sigurno nije bilo Jasenovca ,Stare Gradine i sl. ! Znaci nade za Balkan nema ....

ODGOVORITE