РАК: Избјегавати ратнохушкачку реторику

Савјет Регулаторне агенције за комуникације (РАК) БиХ данас је посебно истакао обавезу досљедног поштивања медијских кодекса и избјегавања говора мржње и неодговорне ратнохушкачке реторике у програмским садржајима емитера у БиХ.

Босна и Херцеговина 22.09.2016 | 17:28
РАК: Избјегавати ратнохушкачку реторику
Од медија се очекује да препознају врсте изјава које би, уколико се презентују емотивно и без пажљивог разматрања могућег утицаја на публику, могле подстаћи насиље, охрабрити нетолеранцију и мржњу, те угрозити животе грађана БиХ, саопштено је из РАК-а.

Такве изјаве морају се пренијети на начин да буду изнесене основне чињенице, али уз обезбјеђивање додатног чињеничког контекста и прихватања тона који минимизира емитовни набој, провокативне изјаве или оптужбе.

Савјет РАК-а поново је констатовао да, упркос чињеници да је Агенција додијелила дозволе Јавном РТВ систему и јавним РТВ сервисима која важи од 1. марта, дигитално емитовање још није почело.

Подржана је Агенција у даљим настојањима да спроводи задатке из надлежности да би процес дигитализације заживио.

Прихваћена је информација о спровођењу јавних консултација на нацрт одлуке о начину кориштења "мултиплекса А", која треба омогућити стварање неопходних предуслова за улазак осталих ТВ станица у БиХ у слободне капацитете овог система.

Савјет РАК-а прихватио је информацију о спроведеној анализи о слободним фреквенцијским ресурсима за земаљско радио-емитовање и констатовао да постоје могућности за покретање јавног позива за додјелу слободних фреквенцијских ресурса за земаљско радио-емитовање.

Овлаштена је Агенција да отпочне неопходне припреме за објаву и реализацију јавног позива.

Представници радијске индустрије, као и друге заинтересоване стране, биће благовремено обавијештени о даљим активностима и детаљима.

Прихваћена је информација о Политици сектора телекомуникација, као кључног стратешког документа за развој тржишта телекомуникација и констатовано да су рад Агенције и развој тржишта отежани због тога што постојећа Политика предвиђа активности до 2012. године.

Савјет Агенције увјерен је да ће Савјет министара БиХ усвојити нову Политику (2017-2021.) у што скорије вријеме, да би се и БиХ сврстала у ред земаља у окружењу које слиједе трендове у области информационо-комуникационих технологија и услуга.

Агенција ће дати пуни допринос да би се омогућило што брже доношење овог стратешког документа.

Прихваћена је и информација о анализама тржишта: велепродајно тржиште приступа и започињање позива из јавних мобилних телефонских мрежа, те тржиште терминације позива у мобилним мрежама-велепродајни ниво.

Савјет РАК-а усвојио је пројекцију буџета Агенције за 2017. годину, Правило о измјенама Правила о плану бројева за телефонске услуге у БиХ и Правило о измјенама и допуни Правила о управљању планом бројева за телефонске услуге у БиХ.

Усвојене измјене и допуне ових правила односе се на повећање нумеричког капацитета географских телефонских бројева са подручним кодом 033.

Новим правилом подручни код 033 се неће мијењати, али ће се за говорне услуге бирати позивни број и унутар властите мреже.

Усвајање Правила за дистрибуцију аудио-визуелних медијских услуга и медијских услуга радија одгођено је за наредну тематску сједницу Савјета, након додатне анализе тржишта и консултација са релевантним носиоцима дозвола.

Очекује се да би ово правило требало да буде усвојено током октобра.

У складу са Законом о Јавном радио-телевизијском сервису БиХ, Савјет је започео процедуру у вези са именовањем чланова Управног одбора БХРТ-а, којима истиче мандат 10. децембра.

На објављени конкурс пристигло је 20 пријава.

Савјет је формирао интерну комисију која ће обавити интервјуе, формирати ранг-листу кандидата, и у законским роковима прослиједити је у Парламентарну скупштину БиХ на именовање.

Извор: Н1
ФОТО: Реутерс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Неко из глупе масе

22.09.2016 16:04

Какав интервју ће обавити комисија?Измисљено само да би могла да функционише корупција,непотизам и партијско запошљавање.Зна се како нормално иде сваки конкурс за посао.Струцна спрема,радно искуство,неказњивост, бодови за објављене радове и прави редослед а не интервју који доноси више бодова од свега набројаног.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

22.09.2016 17:18

Ако имате му+а, именујте ко сири страх од рата, ко призива рат, ко хуска народ на сукобе. Васа је улога само да констатујете и да се додворите вецини, а мањину занемарујете. Не смијете да будете директни.

ОДГОВОРИТЕ