Хрватска диже жицу на граници ка БиХ и Србији

Хрватска у овом тренутку нема јасан одговор шта ће учинити уколико сљедећег мјесеца пропадну преговори Европске уније и Турске око визног режима за турске држављане и избјеглице из Турске крену ли тзв. балканском рутом.

Регион 22.09.2016 | 12:16
Хрватска диже жицу на граници ка БиХ и Србији
Конкретне одлуке нису донесене ни на сједници Савјета за безбједност која је у суботу одржана у Сплиту. Како "Јутарњи лист" незванично сазнаје, проблем миграната била је једна од главних тема сједнице.

Актуелни хрватски министар унутрашњих послова Влахо Орепић и даље тврди како Хрватска на граници према Србији неће подизати жичану ограду и да је Хрватска спремна за нови талас миграната.

С друге стране у ХДЗ-у као изборном побједнику и странци која саставља нову Владу јавно се не изјашњавају о овом проблему који би могао ускоро задесити Хрватску.

“Околности у односу на прошлу годину су се промијениле. Хрватска више неће моћи бити транзитна земља за избјеглице. Уколико желимо избјећи да Хрватска постане центар за избјеглице, морамо заштитити наше границе и поставити жицу на границу према БиХ и Србији”, тврди високи функционер у Влади.

Високи званичник у ХДЗ-у рекао је да стручњаци за граничну безбједност треба да кажу како се може обезбједити граница и ту политику морамо прихватити.

"Уколико је потребно поставити жицу, политика мора донијети такву одлуку, уколико је потребна војска, онда нека иде”, рекао је функционер ХДЗ-а.

И он је свјестан да су се прилике у посљедњих годину дана промијениле и да Хрватска више неће моћи мигранте пребацивати у Словенију.

То је прије неколико дана поручио и словеначки премијер Миро Церар, који је рекао да његова земља неће примати мигранте из Хрватске.

Мађарска креће у градњу још једне ограде према Србији и Хрватској, Аустрија најављује градњу ограде на граници према Мађарској, Италији и Словенији и потпуно је јасно да у случају новог таласа мигранти из Хрватске неће имати гдје да оду.

Због тога Хрватска, како пише "Јутарсњи лист" мора активно заштитити своју границу и према БиХ и према Србији, јер једном када неколико десетака хиљада миграната уђе у Хрватску неће моћи даље и биће касно.

На то је из Њујорка упозорио и предсједник Хрватске Колинда Грабар-Китаровић, поручивши да у случају новог мигрантског талас Хрватска не би могла пропуштати избјеглице јер су границе сусједних земаља затворене, те да мора заштитити своју територију.

“Ми се морамо припремати за то да зависимо прије свега о себи, да смо у приправности заштитити своју територију и границе и да помогнемо свакоме коме треба помоћ”, нагласила је она.

Извор: Јутарњи лист

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

22.09.2016 10:21

СВАКА цаст хрватима. Они попут Мадјара своју земљу бране зицом а СРБи у ИМЕ људских права дзабе своју земљу избјеглицама нуде и дају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

22.09.2016 12:07

Срби као и Хрвати немају пара да ураде жицу.Знас ли ти колико то кошта а жица не вреди ако није чувана маказама је лако просјеку и као да је нема док Мадјари оне који је пресјеку или прескоче одмах хватају и наглавачке пребацују Назад у Србију.

Name

АЛИ

22.09.2016 10:59

ОВАКВА ПИТАЊА ДОДИК БИ РЈЕШАВАО РЕФЕРЕНДУМОМ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретење

22.09.2016 11:15

Ово није за имигранте, већ за рат у БиХ. Нико од домаћих медија не помиње да НАТО већ десетак дана изводи војну вјежбу "Иммедиате Респонсе 16" у Слуњу, заједно са ОС Хрватске, БиХ, Словеније, Албаније, Црне Горе и Македоније. А 30.09. је најављена вјежба на Мањачи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

22.09.2016 11:36

А сто нас оградисе бас као овце. Свака овца у свом тору. Немислим само Хрватска него цјела ЕУропа. Сад свако има своју ограду да овце неби отисле на комсин посјед хахааа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

запад

22.09.2016 11:51

Ово је цист доказ да је империјализму и изробљавању досао крај, не мозе запад висе одузимати сиротињи ресурсе, запад је годинама сиромасио остатак планете, ето им сада цитаве те сиротиње на грбаци, ово је 21 вијек, људи имају рацунаре, повезани су, виде све како се и гдје зиви, тако да це неједнакости бити све мање у будуцности. Цекајте јос мало, па када пола Африке крене на Wалл Стрет да им се накаци на социјалу, нек се питају онда засто, хиљаде ограда им неце помоци, као сто им ни у Мексику не помазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре МИХАИЛО

22.09.2016 13:36

Први си ти напустио своју бједну земљу и отишао неписмен у другу земљу па сад имаш интернет а шта ти вриједи кад си сељачина из шуме сељаклук и необразованост се осјети на километар

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

22.09.2016 23:10

Кед је тако као сто ти "паметњаковицу" казес сто тебе тада ИСТИНА боли? Ја сам из земље безбозницке отисао јос 70-тих година прослог вијека јер сам тада схватио да це хрвати и муслимани СРБе да кољу ако само буду могли као и 1941. Босанска луда главо, куца када гори гаси се са вана а не изнутра!

Name

ЖУЋО

22.09.2016 15:22

ПА ЈЕДИНО ХРВАТИ И НИЈЕМЦИ ИМАЈУ ИСКУСТВА СА ОГРАДАМА И У ДРУГОМ СВ РАТУ КАО НАЦИСТИ И УСТАШЕ СУ ПРАВИЛИ ЖИЧАНЕ ОГРАДЕ И ЛОГОРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

22.09.2016 16:26

Можда замишљају да су БиХ и Србија један велики конц логор. А они чувају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

22.09.2016 19:32

ХМ, зар не видис да су СРБи опкољени са свих страна? СРБија је постала један велики логор за СРБе и друге народе који зиве у РС и данасњој Узој СРБији.

Name

Кики

22.09.2016 21:58

Јос само струју у њу пустити и онда је ефикасна. Ово је добродослица српским повратницима у РСК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Витомир..

23.09.2016 11:10

Ко фол избјеглице, а ограђују нас (БиХ) БОДЉИКАВОМ ЖИЦОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Евиденција

24.09.2016 19:09

Мислим ипак да је Хрватска као и Мадјарска мудро приступила африцком проблему. Нема те дрзаве на свету у коју се улази као у сталу, како се коме прохте.Хоцес да удјес? У реду,пасос на сунце па ако је све по закону, изволи бато. А не гомила (ма како се она звала) силом покусава да прегази дрзаве од Турске до Немацке.

ОДГОВОРИТЕ