Hrvatska diže žicu na granici ka BiH i Srbiji

Hrvatska u ovom trenutku nema jasan odgovor šta će učiniti ukoliko sljedećeg mjeseca propadnu pregovori Evropske unije i Turske oko viznog režima za turske državljane i izbjeglice iz Turske krenu li tzv. balkanskom rutom.

Region 22.09.2016 | 12:16
Hrvatska diže žicu na granici ka BiH i Srbiji
Konkretne odluke nisu donesene ni na sjednici Savjeta za bezbjednost koja je u subotu održana u Splitu. Kako "Jutarnji list" nezvanično saznaje, problem migranata bila je jedna od glavnih tema sjednice.

Aktuelni hrvatski ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić i dalje tvrdi kako Hrvatska na granici prema Srbiji neće podizati žičanu ogradu i da je Hrvatska spremna za novi talas migranata.

S druge strane u HDZ-u kao izbornom pobjedniku i stranci koja sastavlja novu Vladu javno se ne izjašnjavaju o ovom problemu koji bi mogao uskoro zadesiti Hrvatsku.

“Okolnosti u odnosu na prošlu godinu su se promijenile. Hrvatska više neće moći biti tranzitna zemlja za izbjeglice. Ukoliko želimo izbjeći da Hrvatska postane centar za izbjeglice, moramo zaštititi naše granice i postaviti žicu na granicu prema BiH i Srbiji”, tvrdi visoki funkcioner u Vladi.

Visoki zvaničnik u HDZ-u rekao je da stručnjaci za graničnu bezbjednost treba da kažu kako se može obezbjediti granica i tu politiku moramo prihvatiti.

"Ukoliko je potrebno postaviti žicu, politika mora donijeti takvu odluku, ukoliko je potrebna vojska, onda neka ide”, rekao je funkcioner HDZ-a.

I on je svjestan da su se prilike u posljednjih godinu dana promijenile i da Hrvatska više neće moći migrante prebacivati u Sloveniju.

To je prije nekoliko dana poručio i slovenački premijer Miro Cerar, koji je rekao da njegova zemlja neće primati migrante iz Hrvatske.

Mađarska kreće u gradnju još jedne ograde prema Srbiji i Hrvatskoj, Austrija najavljuje gradnju ograde na granici prema Mađarskoj, Italiji i Sloveniji i potpuno je jasno da u slučaju novog talasa migranti iz Hrvatske neće imati gdje da odu.

Zbog toga Hrvatska, kako piše "Jutarsnji list" mora aktivno zaštititi svoju granicu i prema BiH i prema Srbiji, jer jednom kada nekoliko desetaka hiljada migranata uđe u Hrvatsku neće moći dalje i biće kasno.

Na to je iz Njujorka upozorio i predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, poručivši da u slučaju novog migrantskog talas Hrvatska ne bi mogla propuštati izbjeglice jer su granice susjednih zemalja zatvorene, te da mora zaštititi svoju teritoriju.

“Mi se moramo pripremati za to da zavisimo prije svega o sebi, da smo u pripravnosti zaštititi svoju teritoriju i granice i da pomognemo svakome kome treba pomoć”, naglasila je ona.

Izvor: Jutarnji list

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

MIHAILO MIKIC

22.09.2016 10:21

SVAKA cast hrvatima. Oni poput Madjara svoju zemlju brane zicom a SRBi u IME ljudskih prava dzabe svoju zemlju izbjeglicama nude i daju.

ODGOVORITE
Name

Zool

22.09.2016 12:07

Srbi kao i Hrvati nemaju para da urade žicu.Znas li ti koliko to košta a žica ne vredi ako nije čuvana makazama je lako prosjeku i kao da je nema dok Madjari one koji je presjeku ili preskoče odmah hvataju i naglavačke prebacuju Nazad u Srbiju.

Name

ALI

22.09.2016 10:59

OVAKVA PITANJA DODIK BI RJEŠAVAO REFERENDUMOM!

ODGOVORITE
Name

Sretenje

22.09.2016 11:15

Ово није за имигранте, већ за рат у БиХ. Нико од домаћих медија не помиње да НАТО већ десетак дана изводи војну вјежбу "Immediate Response 16" у Слуњу, заједно са ОС Хрватске, БиХ, Словеније, Албаније, Црне Горе и Македоније. А 30.09. је најављена вјежба на Мањачи.

ODGOVORITE
Name

posten

22.09.2016 11:36

A sto nas ogradise bas kao ovce. Svaka ovca u svom toru. Nemislim samo Hrvatska nego cjela EUropa. Sad svako ima svoju ogradu da ovce nebi otisle na komsin posjed hahaaa.

ODGOVORITE
Name

zapad

22.09.2016 11:51

Ovo je cist dokaz da je imperijalizmu i izrobljavanju dosao kraj, ne moze zapad vise oduzimati sirotinji resurse, zapad je godinama siromasio ostatak planete, eto im sada citave te sirotinje na grbaci, ovo je 21 vijek, ljudi imaju racunare, povezani su, vide sve kako se i gdje zivi, tako da ce nejednakosti biti sve manje u buducnosti. Cekajte jos malo, pa kada pola Afrike krene na Wall Stret da im se nakaci na socijalu, nek se pitaju onda zasto, hiljade ograda im nece pomoci, kao sto im ni u Meksiku ne pomaze.

ODGOVORITE
Name

Re MIHAILO

22.09.2016 13:36

Prvi si ti napustio svoju bjednu zemlju i otišao nepismen u drugu zemlju pa sad imaš internet a šta ti vrijedi kad si seljačina iz šume seljakluk i neobrazovanost se osjeti na kilometar

ODGOVORITE
Name

MIHAILO MIKIC

22.09.2016 23:10

Ked je tako kao sto ti "pametnjakovicu" kazes sto tebe tada ISTINA boli? Ja sam iz zemlje bezboznicke otisao jos 70-tih godina proslog vijeka jer sam tada shvatio da ce hrvati i muslimani SRBe da kolju ako samo budu mogli kao i 1941. Bosanska luda glavo, kuca kada gori gasi se sa vana a ne iznutra!

Name

ŽUĆO

22.09.2016 15:22

PA JEDINO HRVATI I NIJEMCI IMAJU ISKUSTVA SA OGRADAMA I U DRUGOM SV RATU KAO NACISTI I USTAŠE SU PRAVILI ŽIČANE OGRADE I LOGORE

ODGOVORITE
Name

Hm

22.09.2016 16:26

Možda zamišljaju da su BiH i Srbija jedan veliki konc logor. A oni čuvaju.

ODGOVORITE
Name

MIHAILO MIKIC

22.09.2016 19:32

HM, zar ne vidis da su SRBi opkoljeni sa svih strana? SRBija je postala jedan veliki logor za SRBe i druge narode koji zive u RS i danasnjoj Uzoj SRBiji.

Name

Kiki

22.09.2016 21:58

Jos samo struju u nju pustiti i onda je efikasna. Ovo je dobrodoslica srpskim povratnicima u RSK.

ODGOVORITE
Name

Vitomir..

23.09.2016 11:10

Ko fol izbjeglice, a ograđuju nas (BiH) BODLJIKAVOM ŽICOM.

ODGOVORITE
Name

Evidencija

24.09.2016 19:09

Mislim ipak da je Hrvatska kao i Madjarska mudro pristupila africkom problemu. Nema te drzave na svetu u koju se ulazi kao u stalu, kako se kome prohte.Hoces da udjes? U redu,pasos na sunce pa ako je sve po zakonu, izvoli bato. A ne gomila (ma kako se ona zvala) silom pokusava da pregazi drzave od Turske do Nemacke.

ODGOVORITE