Додијељење награде 'Срђан Алексић'

Овогодишња новинарска награда "Срђан Алексић" уручена је у сриједу у Мостару Сњежани Мулић Софтић, новинарки Ал Јазеере Балканс из Сарајева.

Босна и Херцеговина 22.09.2016 | 07:43
Додијељење награде 'Срђан Алексић'
Ријеч је о награди која се додјељује за професионално и континуирано извјештавање о маргинализованим и рањивим групама у бх. друштву и за развој друштвено одговорног новинарства, а у оквиру УСАИД-овог пројекта ПРО-Будућност.

Одлуком петочланог жирија друга награда припала је новинарки Вањи Стокић с портала Етрафика из Бањалуке, а трећа новинарки телевизије Н1 Анђелки Марковић.

Награду додјељује Мрежа за изградњу мира, уз подршку УСАИД-овог пројекта ПРО-Будућност, који проводи Цатхолиц Релиеф Сервицес с партнерима.

Захваливши на награди, новинарка Мулић Софтић казала је како јој ово признање много значи, истакнувши како је ов награда подстријек новинарима за добре приче, али и подстријек да не забораве људе на маргинама.  

Свечано уручење награда уприличено је у Хрватском дому "Херцег Стјепан Косача" у Мостару, на Међународни дан мира, а на церемонији додијеле назочнима су се обратили градоначелник Мостара Љубо Бешлић, Амра Казић из канцеларије Омбудсмена БиХ и директорица пројекта ПРО-Будућност Мајда Бехрем-Стојанов.

Говорећи о Међународном дану мира, градоначелник Бешлић је казао како сва три народа и остали у Босни и Херцеговини требају уважавати различитости и хармонију пријатељства те како у Мостару има мјеста за све људе. 

Честитао је добитницима награда и организаторима скупа пожељевши да оваквих догађаја буде што више и у будућности. 

 Казић је нагласила како је улога медија немјерљива када је у питању помирење међу људима те како јој је драго што су храбри и одважни новинари и миротворци вечерас награђени. 

 По ријечима Бехрем-Стојанов новинарска награда "Срђан Алексић" је награда за оно истинско, право новинарство, за борбу за равноправније, праведније и боље бх. друштво.   

 Новинарску награду "Срђан Алексић" установили су 2010. године невладине организације - Хелсиншки парламент грађана Бањалука, Фондација Цуре из Сарајева и Удружење младих новинара Републике Српске, а награда је 2013. године постала дијелом Мреже за изградњу мира БиХ.

 Ове године на конкурс за додјелу награда "Срђан Алексић" пристигло је укупно 13 приједлога невладиних организација, које су номиновале новинаре и емисије за које су оцијенили да промовишу професионално извјештавање и доприносе афирмацији друштвено одговорног новинарства у БиХ.

 Поред овогодишњих добитница, номиновани су били и Вања Стевановић, затим РТВ Зеница, емисија "Глас лудила у етеру", Арнес Грбешић, Огњен Тешић, Злата Бехрам, Алдијана Хаџихајдаревић, Ана Котур, Слађан Томић и Горица Букић.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Драган

22.09.2016 06:45

Лепо је кад и они који су били на противничкој страни славе сећање на часног војника ВРС. Имала је ВРС хиљаде Срђана, али један је постао синоним. Слава ти, јуначе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

22.09.2016 07:53

Слазем се ја са тобом подпуно,и сви смо ми свјесни да је било на хиљаде Срдјана цасни Срба,као сто ни ми нисмо сви исти,али на залост људи памте лосе ствари....

Name

Хммммм

22.09.2016 07:07

Сто ви босњаци немати свог Срдјана,зато сто сте све побили а сад се китите Српским перјем...Сви ми Срби смо СРДЈАНИ..Зато референдум и ћао босње ето вам Илидза и арапи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кал

22.09.2016 08:09

Срдјана је убио војникВРС-а То си заборавио

Name

Брле

22.09.2016 17:37

Дијелице они награде све док их Соросевци финансирају. Нестаце и њега једног дана.

ОДГОВОРИТЕ