Dodijeljenje nagrade 'Srđan Aleksić'

Ovogodišnja novinarska nagrada "Srđan Aleksić" uručena je u srijedu u Mostaru Snježani Mulić Softić, novinarki Al Jazeere Balkans iz Sarajeva.

Bosna i Hercegovina 22.09.2016 | 07:43
Dodijeljenje nagrade 'Srđan Aleksić'
Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno odgovornog novinarstva, a u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

Odlukom petočlanog žirija druga nagrada pripala je novinarki Vanji Stokić s portala Etrafika iz Banjaluke, a treća novinarki televizije N1 Anđelki Marković.

Nagradu dodjeljuje Mreža za izgradnju mira, uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji provodi Catholic Relief Services s partnerima.

Zahvalivši na nagradi, novinarka Mulić Softić kazala je kako joj ovo priznanje mnogo znači, istaknuvši kako je ov nagrada podstrijek novinarima za dobre priče, ali i podstrijek da ne zaborave ljude na marginama.  

Svečano uručenje nagrada upriličeno je u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru, na Međunarodni dan mira, a na ceremoniji dodijele nazočnima su se obratili gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, Amra Kazić iz kancelarije Ombudsmena BiH i direktorica projekta PRO-Budućnost Majda Behrem-Stojanov.

Govoreći o Međunarodnom danu mira, gradonačelnik Bešlić je kazao kako sva tri naroda i ostali u Bosni i Hercegovini trebaju uvažavati različitosti i harmoniju prijateljstva te kako u Mostaru ima mjesta za sve ljude. 

Čestitao je dobitnicima nagrada i organizatorima skupa poželjevši da ovakvih događaja bude što više i u budućnosti. 

 Kazić je naglasila kako je uloga medija nemjerljiva kada je u pitanju pomirenje među ljudima te kako joj je drago što su hrabri i odvažni novinari i mirotvorci večeras nagrađeni. 

 Po riječima Behrem-Stojanov novinarska nagrada "Srđan Aleksić" je nagrada za ono istinsko, pravo novinarstvo, za borbu za ravnopravnije, pravednije i bolje bh. društvo.   

 Novinarsku nagradu "Srđan Aleksić" ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije - Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.

 Ove godine na konkurs za dodjelu nagrada "Srđan Aleksić" pristiglo je ukupno 13 prijedloga nevladinih organizacija, koje su nominovale novinare i emisije za koje su ocijenili da promovišu profesionalno izvještavanje i doprinose afirmaciji društveno odgovornog novinarstva u BiH.

 Pored ovogodišnjih dobitnica, nominovani su bili i Vanja Stevanović, zatim RTV Zenica, emisija "Glas ludila u eteru", Arnes Grbešić, Ognjen Tešić, Zlata Behram, Aldijana Hadžihajdarević, Ana Kotur, Slađan Tomić i Gorica Bukić.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dragan

22.09.2016 06:45

Lepo je kad i oni koji su bili na protivničkoj strani slave sećanje na časnog vojnika VRS. Imala je VRS hiljade Srđana, ali jedan je postao sinonim. Slava ti, junače!

ODGOVORITE
Name

Bosnjak

22.09.2016 07:53

Slazem se ja sa tobom podpuno,i svi smo mi svjesni da je bilo na hiljade Srdjana casni Srba,kao sto ni mi nismo svi isti,ali na zalost ljudi pamte lose stvari....

Name

Hmmmmm

22.09.2016 07:07

Sto vi bosnjaci nemati svog Srdjana,zato sto ste sve pobili a sad se kitite Srpskim perjem...Svi mi Srbi smo SRDJANI..Zato referendum i ćao bosnje eto vam Ilidza i arapi...

ODGOVORITE
Name

Kal

22.09.2016 08:09

Srdjana je ubio vojnikVRS-a To si zaboravio

Name

Brle

22.09.2016 17:37

Dijelice oni nagrade sve dok ih Sorosevci finansiraju. Nestace i njega jednog dana.

ODGOVORITE