Најава: Креће кошаркашка Бундеслига - може ли Салетов Бајерн да сруши Бросеову империју?!

Систем такмичења, термини мечева, фаворити, трансфери...

Кошарка 22.09.2016 | 09:45
Најава: Креће кошаркашка Бундеслига - може ли Салетов Бајерн да сруши Бросеову империју?!
Нова имена, појачања, али стари фаворити. У петак почиње кошаркашка Бундеслига, а отвориће је бранилац титуле Бросе Баскет у дуелу против Франкфурта који се игра од 19 часова. Биће то 51. издање Бундеслиге. Све почиње 23. септембра, а завршава се 18. јуна 2017. године. Прошле сезоне из лиге су испали Митлдојчер и Мерлинс, док су промоцију из друге лиге изборили Јена и Вехта.

Од 18 клубова који учествују осам најбољих ће после лигашког дела изборити плеј-оф (осми са првим, седми са другим...), последња два тима на табели испадају.

Бросе Баскет је први фаворит за титулу. Ово му је трећа сезона под тренером Андреом Тринкијеријем и клуб из Бамберга у овој години јури своју седму титулу у последњих осам година. Управо је та уиграност велика је предност тима, али и чињеница да ће поново играти најјачу европску лигу. Наравно, то може да буде и минус због умора, поготово због новог система Евролиге.

Тринкијери ће се у организацији игре ослањати на Никоса Зизиса, Јаниса Стрелнијекса и Фабијана Козера који је доведен како би повећао ефикасност. Неће бити Вонамејкера што јесте минус и то велики, али је остао Даријус Милер. Доведен је Веременко из Ређо Емилије да појача рекет, а помагаће му Леон Радошевић и Николо Мели. За услове лиге - јако добар тим.

Главни противник биће им Бајерн из Минхена са Александром Ђорђевићем на челу, који је преузео чело од Светислава Пешића. Од човека који је препородио репрезентацију Србије очекује се да то исто уради са Баварцима. 

Биће му тешко, поготово у овој првој години. Остао је без Ципсера, искусногДушка Савановића (Динамо Сасари), отишао је и Брајант у Валенсију (биће чудно гледати Баварце без њега под кошем). Вратио је Бајерн у Бундеслигу Реџија Рединга из Турске, под кошем је аквизиција Девин Букер који је стигао из Шалона, док ће на позицији крила/крилног центра марширати познато име Владимир Лучић који је такође овог лета стигао у тим, а ту је и Максимилијан Клебер.

Треба поменути и веома важне играче попут Ренфроа, Гавела, Брајса Тејлора и наравноНихада Ђедовића који ће имати велику улогу.. 

Када погледамо квалитет играча у лиги - он је доста измењен. Бредли Вонамејкер отишао је трагом новца у Дарушафаку, али је остао Данијел Тајс. Два велика талента су напустила лигу - Пол Ципсер из Бајерна је отишао у НБА (Чикаго) што јесте највећи ударац наЂорђевићев тим, док је репрезентативац Јоханес Фојгтман из Франкфурта отишао у Лаборал да игра Евролигу.

Прелазни рок ће трајати до 28. фебруара. Ако неки клуб није испунио квоту могућих појачања, моћи ће то да уради до 31. марта. Када су термини утакмица у питању, биће мечева петком од 19 часова који ће бити највише медијски пропраћени, док су остали термини од 15.30, 18.00 и 20.30.

Од тимова који наступају у лиги, осам ће играти и у европским такмичењима. Бросе ће бити представник у Евролиги, Алба, Бајерн и Улм ће играти Еврокуп, док ће Франкфурт, Олденбург и Лудвисгбург наступати у ФИБА Лиги шампиона. Бон ће бити једини представник у ФИБА Еврокупу.

Од Франкфурта, Улма, Албе и Олденбурга се очекује да теоретски могу помрсе рачуне прва два фаворита, али то ће бити јако тешко, пре свега због финансија и објективне снаге у саставу. Алба, доскорашњи Евролигаш, доживео је велику промену на клупи пошто је Ахмет Чаки, помоћник Дуде Ивковића, па потом и први тренер Андолу Ефеса заменио Сашу Обрадовића који је на клупи седео од 2012. године и правио сјајне резултате. Зато клуб из Берлина чека транзициона сезона, а очекује се да ће наш Драган Милосављевић бити један од носилаца игре.

Када се све подвуче, највероватније ћемо у трци за шампиона гледати два клуба - Бросе и Ђорђевићев Бајерн. Није најбоља лига у Европи, али може да буде веома занимљива и узбудљива.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар