Najava: Kreće košarkaška Bundesliga - može li Saletov Bajern da sruši Broseovu imperiju?!

Sistem takmičenja, termini mečeva, favoriti, transferi...

Košarka 22.09.2016 | 09:45
Najava: Kreće košarkaška Bundesliga - može li Saletov Bajern da sruši Broseovu imperiju?!
Nova imena, pojačanja, ali stari favoriti. U petak počinje košarkaška Bundesliga, a otvoriće je branilac titule Brose Basket u duelu protiv Frankfurta koji se igra od 19 časova. Biće to 51. izdanje Bundeslige. Sve počinje 23. septembra, a završava se 18. juna 2017. godine. Prošle sezone iz lige su ispali Mitldojčer i Merlins, dok su promociju iz druge lige izborili Jena i Vehta.

Od 18 klubova koji učestvuju osam najboljih će posle ligaškog dela izboriti plej-of (osmi sa prvim, sedmi sa drugim...), poslednja dva tima na tabeli ispadaju.

Brose Basket je prvi favorit za titulu. Ovo mu je treća sezona pod trenerom Andreom Trinkijerijem i klub iz Bamberga u ovoj godini juri svoju sedmu titulu u poslednjih osam godina. Upravo je ta uigranost velika je prednost tima, ali i činjenica da će ponovo igrati najjaču evropsku ligu. Naravno, to može da bude i minus zbog umora, pogotovo zbog novog sistema Evrolige.

Trinkijeri će se u organizaciji igre oslanjati na Nikosa Zizisa, Janisa Strelnijeksa i Fabijana Kozera koji je doveden kako bi povećao efikasnost. Neće biti Vonamejkera što jeste minus i to veliki, ali je ostao Darijus Miler. Doveden je Veremenko iz Ređo Emilije da pojača reket, a pomagaće mu Leon Radošević i Nikolo Meli. Za uslove lige - jako dobar tim.

Glavni protivnik biće im Bajern iz Minhena sa Aleksandrom Đorđevićem na čelu, koji je preuzeo čelo od Svetislava Pešića. Od čoveka koji je preporodio reprezentaciju Srbije očekuje se da to isto uradi sa Bavarcima. 

Biće mu teško, pogotovo u ovoj prvoj godini. Ostao je bez Cipsera, iskusnogDuška Savanovića (Dinamo Sasari), otišao je i Brajant u Valensiju (biće čudno gledati Bavarce bez njega pod košem). Vratio je Bajern u Bundesligu Redžija Redinga iz Turske, pod košem je akvizicija Devin Buker koji je stigao iz Šalona, dok će na poziciji krila/krilnog centra marširati poznato ime Vladimir Lučić koji je takođe ovog leta stigao u tim, a tu je i Maksimilijan Kleber.

Treba pomenuti i veoma važne igrače poput Renfroa, Gavela, Brajsa Tejlora i naravnoNihada Đedovića koji će imati veliku ulogu.. 

Kada pogledamo kvalitet igrača u ligi - on je dosta izmenjen. Bredli Vonamejker otišao je tragom novca u Darušafaku, ali je ostao Danijel Tajs. Dva velika talenta su napustila ligu - Pol Cipser iz Bajerna je otišao u NBA (Čikago) što jeste najveći udarac naĐorđevićev tim, dok je reprezentativac Johanes Fojgtman iz Frankfurta otišao u Laboral da igra Evroligu.

Prelazni rok će trajati do 28. februara. Ako neki klub nije ispunio kvotu mogućih pojačanja, moći će to da uradi do 31. marta. Kada su termini utakmica u pitanju, biće mečeva petkom od 19 časova koji će biti najviše medijski propraćeni, dok su ostali termini od 15.30, 18.00 i 20.30.

Od timova koji nastupaju u ligi, osam će igrati i u evropskim takmičenjima. Brose će biti predstavnik u Evroligi, Alba, Bajern i Ulm će igrati Evrokup, dok će Frankfurt, Oldenburg i Ludvisgburg nastupati u FIBA Ligi šampiona. Bon će biti jedini predstavnik u FIBA Evrokupu.

Od Frankfurta, Ulma, Albe i Oldenburga se očekuje da teoretski mogu pomrse račune prva dva favorita, ali to će biti jako teško, pre svega zbog finansija i objektivne snage u sastavu. Alba, doskorašnji Evroligaš, doživeo je veliku promenu na klupi pošto je Ahmet Čaki, pomoćnik Dude Ivkovića, pa potom i prvi trener Andolu Efesa zamenio Sašu Obradovića koji je na klupi sedeo od 2012. godine i pravio sjajne rezultate. Zato klub iz Berlina čeka tranziciona sezona, a očekuje se da će naš Dragan Milosavljević biti jedan od nosilaca igre.

Kada se sve podvuče, najverovatnije ćemo u trci za šampiona gledati dva kluba - Brose i Đorđevićev Bajern. Nije najbolja liga u Evropi, ali može da bude veoma zanimljiva i uzbudljiva.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar