Амерички медији: Путин припрема нови рат?!

Тензије између Русије и САД расту, иако неки мисле да је дошло до смиривања. Амерички "Бизнис инсајдер" указује на догађаје претходних месеци који, по њиховом мишљењу, значе да би Владимир Путин могао да припрема терен за нови рат.

Свијет 21.09.2016 | 22:52
Амерички медији: Путин припрема нови рат?!
У августу су снаге ФСБ на Криму ухапсиле неколико људи за које тврде да су припадници украјинских специјалних снага који су припремали "терористички напад". Кијев је то демантовао, а Кремљ је послао већи број војника на припојену територију и подигао њихов степен спремности на виши ниво.
 
Амерички лист наводи "дипломатске изворе" који тврде да Русија појачава снаге на граници са источном Украјином, а преносе се и "непотврђене информације" да Руси шаљу помоћ и унутар украјинске територије која је под контролом побуњеника.

Амерички портал затим износи тврдњу која гласи: "Биле ове гласине тачне или не, Русија припрема терен који ће оправдати њихове нове акције против Украјине, ако треба и војну интервенцију", чиме делује благо контрадикторно.

Чињеница је да је Украјина једна од кључних области за Русију и њене геостратешке интересе, као што је то рецимо Канада за САД. Нико не би волео да се граничи са земљом у којој влада непријатељска атмосфера, те Русима не одговара ништа сем проруске или макар неутралне владе у Кијеву.

Већ у следећем пасусу аутор текста истиче како је, према његовом мишљењу, "рат није у оптицају", те да Русија само "заговара рат", због чега се поставља питање: Зашто?

Русија мора да покаже снагу

Руска економија је доживела тежак ударац услед санкција, што је могло политички да нашкоди Владимиру Путину (што је ипак демантовано на изборима у недељу). Дошло је до појединих неслагања у врху власти, након чега је Путин сменио поједине саветнике који су се бунили. "Бизнис инсајдер" наводи да то не показује његову моћ, већ пре свега забринутост.

"Путин није успео да подигне економију, нити да заузме већи део украјинске територије. Стога мора да уради нешто како би оправдао свој неуспех, па макар то биле и претње које су заправо блеф", пише "Бизнис инсајдер".

Имајући у виду скорашња дешавања и пре свега обнову односа са Турском, Русија је добила одређену предност. Портал наводи да "није јасно да ли би рукса војска започела маневре који би могли да воде у отворену војну конфронтацију са САД".

Наравно да не би, као што ни америчка војска не ушла у отворен сукоб са руском војском, јер би то била борба у којој не би било победника.

Путинова стратегија

"Бизнис инсајдер" наводи да је оваква ситуација идеално политичко уточиште за руског председника. Створена је криза која ствара слику да је Русија на ивици да нападне Украјину, што би даље водило до слања страних изасланика у Москву како би утицали на Путина да не зарати са Кијевом.

Путин би поставио своје захтеве, који би у први мах деловали апсурдно, али би на крају постигао договор, али тако што би учинио да САД и њени савезници делују слабо, јер...ипак су они дошли на његова врата.

Аутор текста се, пак, поново враћа на теорију "шта би било кад би било", и истиче да би овакав сценарио могао да уследи и ако Путин заиста спрема рат.

"Руси би створили масивну кризу и онда склопили разуман договор. Стајали би са стране, и дозволили да неколико дивизија изводи војне вежбе на граници...и сви би се опустили. Е онда би напали. Слично је урадио СССР у Мађарској и Чехословачкој, а исто је Путин учинио у Грузији. Највећи проблем са Русима је што се они понашају исто и када хоће мир и када се спремају за рат", наводи портал.

Лоша економија неће зауставити Русију

Аутор истиче да мишљење да "слаба економија искључује могућност рата" не пије воду кад је Русија у питању. Јер, Руси су водили бројне ратове, од Наполеона до Хитлера, у стању разорене економије. И - побеђивали су.

"То је њихово нормално стање", закључује аутор Џорџ Фридман.

Извор: Блиц

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

хе хе хе

21.09.2016 17:17

Постоје медији у свету који тврде, да све и само сто они казу је тацно.Е,а да видис разне струцњаке,они су јос бољи од тих медија,све,ама бас све они знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сах

21.09.2016 17:34

И у Америци је предизборна кампања. Свијет је мали... А људи су цудо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

свето

21.09.2016 17:36

Рат му био у куциииии

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево

21.09.2016 17:44

Ево гледам неки ратни филм о градјанском рату у Америци и стварно је тачно сто се казе у филму након крваве битке а противници након битке казу: "Поор мен'с фигхтинг рицх мен'с wар". Истина....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асад

21.09.2016 18:16

Мислим да су Американци поцели да се у изборној канпањи слузе свим и свацим .Њихове изаве су као вруц вјетар.Надам се да це доци неки нормални људи и да це Америци отворити оци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДБ

21.09.2016 19:11

Знају Амери много и користе добро познату тактику да друге оптужују за оно сто они чине. Безброј пута гледано. Намерацили су се они на јадну Украјину преко они квислински политицара, а ту су и Њемци са тзв" традиционалним правом". Када крене сва та фртутма они ће да окупирају дио Украјине, све дотле докле Руси не дођу, натавно под плаштом одбране а онда це им узети све испред носа. У сврху тога скупља се и светски олош, тако нпр. у Пољској на улицама под униформама маршира 35000 тзв. пазриота које и њемацки фокус порефи са СС трупама; кажу припремају се за одбрану од Русије. Колико је то логицно и ко припрема рат говори логика. Зар би Руси цекали њихову припрему и колико би реално требало Русима да то премарсирају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре дб

21.09.2016 20:08

Ста ти је Лазански? Ментор?

Name

Мики

21.09.2016 19:24

Бавимо се глобалном политиком а требамо свргнути ову багру и узорати њиву напунити шталу и сјести са комшијама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

22.09.2016 06:48

свака ти част, већина нас мисли тако, али има мајмуна.

Name

Срби

21.09.2016 21:13

Па Путине узми србе да ратују против Америке à молим те додика постави у први авион јер је Лудји од милосевица

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазански

21.09.2016 22:13

Јел знате ви да руси имају атомску бонбу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Срби и лазански

22.09.2016 05:01

Хоћеш се борити против Америке а стомак празан а глава шупља као и лазинског нека атомска бонба бонбона завршили сте 4 разреда основне и имате књиге од петог и фатили се интернета каквог ви доктора имате ?

ОДГОВОРИТЕ