Данас православци славе Малу Госпојину

Верује се да ће јесен и зима бити благи, без много хладних дана, ако на данашњи празник буде ведро без облака и ако се види сунце већи део дана.

Република Српска 21.09.2016 | 08:12
Данас православци славе Малу Госпојину
Данашњи дан се убраја у 36 великих празника у црквеном календару обележених – црвеним словом. Родитељи Пресвете Богородице Јоаким и Ана живели су у Назарету, а ћерку Марију добили су у позним годинама, после пет деценија брака.

Празник Маријиног рођења је 21. септембра, али није познато од када се слави и обележава.

Највећи српски средњовековни задужбинар краљ Милутин посветио је Богородичиним родитељима цркву у комплексу студеничког манастира.
Малој Госпојини посебно се радују млади који би требало да походе светиње.

У народу се овај празник слави и уз живописне обичаје, посебно посвећене рађању. Неке породице у свечаном руху, иако не славе и не иду на славу, више дана проводе у празничном расположењу, посебно у крајевима где се одржавају малогоспојински вашари.

Верује се да ће јесен и зима бити благи, без много хладних дана, ако на данашњи празник буде ведро без облака и ако се види сунце већи део дана.

На Малу Госпојину, исто као и на Велику Госпојину, према народном веровању, постоје и одређене забране.

Жене тако данас не би требало да спремају кућу, перу веш и обављају друге сличне послове.

Постоји веровање да на Малу Госпојину ништа не треба радити од послова који се раде рукама.

На данашњи дан наводно није добро ни започињати никакве нове послове, већ то треба одложити за неки од наредних дана.

(Телеграф.рс)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

блбл

21.09.2016 07:33

Засто су ове зене са слике покривене? Зар се не покривају само муслиманке?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

21.09.2016 08:12

Ма треба увести да се види лице ,знаци марама и сл а не ниндза корњаце ! Мада не видим засто би се зене покривале,ста ако их неко гледа ?Јака ствар ,немој дирати гледај колико хоцес.Ја лицно сматрам велики успјех у зивоту мускарца ако има лијепу и згодну зену !

ОДГОВОРИТЕ
Name

вјерник

21.09.2016 09:35

Слава јој и милост....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип Побозник.

21.09.2016 09:49

Свим верницима Србима православцима желим срецан празник Родјене Пресвете Богородице

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре бибију

21.09.2016 10:15

БИБИ..ХАБИБИ Ислам је настао 640г после Хрисцанства.. Стари завјет је у сустини Кур'ан. Задњи пророк у старом завјету је Јован Крститељ у Кур'ану је то Јахија. Тако да и ове зене су покривене марамом из постовања а ви сте то наслиједили од хрисцана.. Само дзихаб који се носи преко уста је традиција истоцни муслимана а не насих домацих..јер је пустиња богата пјеском па да би заститили се од пјеска и сунца увели су из практицних разлога заститу за уста и главу..као и мускарци који носе турбан.. Е сад..ко размисља нека сам закљуци. Ја сам србин..волим до коске своје али се не ругам ни васим обицајима..свако нека гледа своје вриједности у љубави а не са презиром. Треба прво упознати и знати да би се досло до закљуцка.

ОДГОВОРИТЕ