Danas pravoslavci slave Malu Gospojinu

Veruje se da će jesen i zima biti blagi, bez mnogo hladnih dana, ako na današnji praznik bude vedro bez oblaka i ako se vidi sunce veći deo dana.

Republika Srpska 21.09.2016 | 08:12
Danas pravoslavci slave Malu Gospojinu
Današnji dan se ubraja u 36 velikih praznika u crkvenom kalendaru obeleženih – crvenim slovom. Roditelji Presvete Bogorodice Joakim i Ana živeli su u Nazaretu, a ćerku Mariju dobili su u poznim godinama, posle pet decenija braka.

Praznik Marijinog rođenja je 21. septembra, ali nije poznato od kada se slavi i obeležava.

Najveći srpski srednjovekovni zadužbinar kralj Milutin posvetio je Bogorodičinim roditeljima crkvu u kompleksu studeničkog manastira.
Maloj Gospojini posebno se raduju mladi koji bi trebalo da pohode svetinje.

U narodu se ovaj praznik slavi i uz živopisne običaje, posebno posvećene rađanju. Neke porodice u svečanom ruhu, iako ne slave i ne idu na slavu, više dana provode u prazničnom raspoloženju, posebno u krajevima gde se održavaju malogospojinski vašari.

Veruje se da će jesen i zima biti blagi, bez mnogo hladnih dana, ako na današnji praznik bude vedro bez oblaka i ako se vidi sunce veći deo dana.

Na Malu Gospojinu, isto kao i na Veliku Gospojinu, prema narodnom verovanju, postoje i određene zabrane.

Žene tako danas ne bi trebalo da spremaju kuću, peru veš i obavljaju druge slične poslove.

Postoji verovanje da na Malu Gospojinu ništa ne treba raditi od poslova koji se rade rukama.

Na današnji dan navodno nije dobro ni započinjati nikakve nove poslove, već to treba odložiti za neki od narednih dana.

(Telegraf.rs)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

blbl

21.09.2016 07:33

Zasto su ove zene sa slike pokrivene? Zar se ne pokrivaju samo muslimanke?

ODGOVORITE
Name

Dragan

21.09.2016 08:12

Ma treba uvesti da se vidi lice ,znaci marama i sl a ne nindza kornjace ! Mada ne vidim zasto bi se zene pokrivale,sta ako ih neko gleda ?Jaka stvar ,nemoj dirati gledaj koliko hoces.Ja licno smatram veliki uspjeh u zivotu muskarca ako ima lijepu i zgodnu zenu !

ODGOVORITE
Name

vjernik

21.09.2016 09:35

Slava joj i milost....

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip Poboznik.

21.09.2016 09:49

Svim vernicima Srbima pravoslavcima želim srecan praznik Rodjene Presvete Bogorodice

ODGOVORITE
Name

re bibiju

21.09.2016 10:15

BIBI..HABIBI Islam je nastao 640g posle Hriscanstva.. Stari zavjet je u sustini Kur'an. Zadnji prorok u starom zavjetu je Jovan Krstitelj u Kur'anu je to Jahija. Tako da i ove zene su pokrivene maramom iz postovanja a vi ste to naslijedili od hriscana.. Samo dzihab koji se nosi preko usta je tradicija istocni muslimana a ne nasih domacih..jer je pustinja bogata pjeskom pa da bi zastitili se od pjeska i sunca uveli su iz prakticnih razloga zastitu za usta i glavu..kao i muskarci koji nose turban.. E sad..ko razmislja neka sam zakljuci. Ja sam srbin..volim do koske svoje ali se ne rugam ni vasim obicajima..svako neka gleda svoje vrijednosti u ljubavi a ne sa prezirom. Treba prvo upoznati i znati da bi se doslo do zakljucka.

ODGOVORITE