Ексхумација тијела Срба у кругу Суда БиХ

У ратном логору "Виктор Бубањ", сада сједишту Суда и Тужилаштва БиХ, данас је почела ексхумација посмртних остатака Срба из Сарајева. Претпоставља се да је у комплексу највише правосудне институције у БиХ сахрањено више посмртних остатака српских цивила, који су током рата заробљени, мучени и убијени.

Босна и Херцеговина 20.09.2016 | 21:07
Ексхумација тијела Срба у кругу Суда БиХ
Кроз некадашњу касарну ЈНА-а "Виктор Бубањ", која је у рату претворена у логор за Србе из Сарајева, прошло је на хиљаде српских цивила. Стотине људи изгубило је живот и њихова тијела пронађена су у масовним гробницама широм Сарајева.

Ипак, 18 тијела никада није пронађено. Сумња се да су сахрањени у кругу ратног логора, данас сједишту Суда и Тужилаштва БиХ.

"Ископавање је започето на основу сумњи извођача грађевинских радова. Приликом копања темеља за градњу објекта, пронађено је нешто што асоцира на људске посмртне остатке и остатке одјеће која је ту закопана", каже члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић.

Милан Мандић, предсједник Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије, тврди да у комплексу Суда и Тужилаштва БиХ постоје бетонске катакомбе.

"Према информацијама које имам, у току рата логораши су извлачили земљу испод темеља објеката. Ту сигурно има сахрањених логораша. То ми је потврдио логораш који је ту био, али и човјек који живи у насељу преко пута и који је све гледао", тврди Мандић и додаје да посмртних остатака сигурно има, али је питање да ли су скелети након "Дејтона" пребачени на друге локације.

Осим на овој локацији, планирана је ексхумација на још двије микро-локације у кругу Суда и Тужилаштва БиХ. Тај податак говори о апсурдности правосудног система у БиХ. Судије у тужиоци доносе пресуде у предметима ратних злочина при чему су најчешће осумњичени и осуђивани Срби.

"Овдје је био мој брат, који је осуђен на двије смртне казне. У овом логору је била и моја мајка, неписмена старица коју је Ибро Балић осудио на двије године затвора због, како је навео у пресуди, снајперисања по Сарајеву", каже Милан Мандић и додаје да му је због тога веома тешко да долази у Тужилаштво и Суд БиХ.

Мандић у Тужилаштво БиХ долази готово свакодневно, тражећи информације о хиљадама несталих Срба из Сарајева, међу којима је и његов отац чије посмртне остатке није нашао ни 20 година након рата. Однедавно се против Мандића води и процес пред Судом БиХ, а "Мајке Сребренице" су га оптужиле да шири националну и вјерску нетрпељивост.

(БН телевизија)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Драган

20.09.2016 19:37

А данашњи тужиоци тог суда су били иследници који су те људе слали у смрт. Без кривице и суђења! Е то је БиХ правосуђе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јокер

20.09.2016 19:42

Михајло сисо СЕРбска нема те да коментарисес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абц

20.09.2016 21:16

Не призивај дјавола.

Name

ре

22.09.2016 12:31

А и онај страшни романијски хајдук ко фол.. звани димњачар нешто затајио. Нема његових мржњом инспирисаних коментара о ''глупим и крезубим'' Србима.

Name

Мујо

20.09.2016 19:50

То су кости јос за вријеме YУ људи који су осудени на смртну казну и ту су укопани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

20.09.2016 20:27

Ја видим и разумјем да тразе,ал нисам цуо да су насли. Зато смањите дозивљаје.Јама има јос на стотине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

меха

20.09.2016 20:44

Патолози веле нису људске. Полако са коментарима

Name

ре

21.09.2016 12:20

Једино глув није чуо изјаву Лејле Ченгић, из Института за тражење, која јасно рече да су пронађени дијелови људског скелета. Дан послије, патол Жујо је то демантовао. У оваквим случајевима, неопходно је ангажовање стручних особа- патолога из Републиек Српске који би заједно радили са патолозима из Фбих.

Name

вирус

21.09.2016 17:15

Само одцепљење од геноцидних муслимана.

Name

Институт

21.09.2016 09:09

Све док Србе у Институту преддтављају пензионосани официри бивше ЈНА, од проналаска кости несталих нема ништа. Ти представници су дошли по политичкој линији, а поред високе пензије из Србије примају и велику накнаду од БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгојло

21.09.2016 10:08

Пред сваке изборе раде неке ескумације Срба а сваки пут ниједно тело ненадју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

21.09.2016 16:34

Брацо,треба ове кости добро пропратити ил одвукосе у сребреницу,баста је то њима

ОДГОВОРИТЕ