Пет кандидата за предсједника Суда БиХ

Високи судски и тужилачки савјет БиХ је до затварања конкурса за позицију предсједника Суда БиХ запримио пријаве пет кандидата, од којих само један тренутно није судија те институције.

Босна и Херцеговина 20.09.2016 | 22:10
Пет кандидата за предсједника Суда БиХ
Конкурс је затворен јутрос, с тим да је могуће да у наредних неколико дана пристигну још неке пријаве уколико су послате поштом прије истека рока.

"Пет кандидата се пријавило за позицију предсједника Суда БиХ. Од пет кандидата један није судија Суда БиХ", наводе из ВСТС-а.

Конкурс за позицију предсједника Суда БиХ расписан је 5. септембра, када је ВСТС саопштио да приликом пријаве кандидати морају испунити услове који се односе на радно искуство.

Приликом процјене квалификација кандидата, како су навели из ВСТС-а, у обзир се узимају критеријуми попут стручног знања, радног искуства и радних резултата, као и способности показане путем објављивања научних радова и друге активности у струци, уз стручну способност темељену на досадашњим резултатима у каријери, укључујући и судјеловање у организованим облицима усавршавања.

Тренутни предсједник Суда БиХ је Медџида Кресо, која ову функцију обавља 12 година, јер је два пута бирана на ту позицију.

У закону се наводи да се предсједник бира из редова судија Суда БиХ, али у ВСТС-у су појаснили да то не значи да се на конкурс не могу пријавити лица која нису судије, јер кандидат може прво бити именован за судију, а потом за предсједника.

Из Суда БиХ су рекли да тренутно у овој институцији има пет отворених судачких позиција, преноси Бирн.

"Према посљедњој систематизацији ВСТС-а, предвиђени број судија Суда БиХ је 57 редовних и један додатни судија. Међутим, иако има 58 буџетираних позиција, тренутно је именовано 53 судија, од којих је један под суспензијом, дакле активно раде 52 судија", навели су у Суду БиХ.

Као разлог за овакво стање у Суду БиХ криве ВСТС, јер сматрају да "игноришу њихове захтјеве". Појашњавају у Суду БиХ да су у задње двије године ВСТС-у упутили десет аката у вези са систематизацијом и именовањем судија, али да они нису именовали судије за нова упражњена мјеста.

У ВСТС-у негирају ове оптужбе наводећи да нису криви што није дошло до попуне судијских мјеста.

"Конкурс за ове позиције није расписан с обзиром да из Суда БиХ није достављен захтјев да се конкурс распише, односно да постоје сви потребни услови за попуњавање тих позиција. Наиме, само доношење одлуке о проширењу систематизације не значи аутоматски да се те позиције могу одмах и попуњавати", појашњавају из ВСТС-а БиХ.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Замрдај Митре

21.09.2016 06:00

Претпостављам да тај један што није из реда судија актуелни главни тужилац тужилаштва Бих Горан Салиховиц. Живи били па видјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рупе у закону

21.09.2016 10:06

ВСТС утиче да могу бити донијети такви закони да кандидат може бити прво именован за судију па одмах за предсједника суда.Можда ће именовати и Милана Тегелтију

ОДГОВОРИТЕ