Република Српска неће бити прегажена

Премијер Александар Вучић изјавио је поводом претњи које је упутио ратни генерал Армије БиХ Сефер Халиловић, да Републику Српску нико не може да укине, као и да Србија не жели сукобе.

Регион 20.09.2016 | 18:53
Република Српска неће бити прегажена
- Србија никоме не прети ратом, Србија не призива и не жели сукобе, али Србија и по Дејтонском споразуму и по сваком праву и моралном закону има обавезу да заштити свој народ. Република Српска не може да буде прегажена и избрисана са лица земље како генерал Халиловић и још неки можда прижељкују. Републику Српску нико не може да укине - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да сви морају да разумеју да ће Србија учинити све да до нарушавања мира не дође, те нагласио да су другачије поруке, с било које стране да долазе, из БиХ или из Србије, лоше и непотребне.

- Нама треба мир по сваку цену - рекао је Вучић.

Премијер Србије је још једном позвао да се смире тензије у региону.

- Изјаве попут те какву је дао Сефер Халиловић не доприносе стабилности. Ипак, грађани Србије и Републике Српске могу бити мирни, јер ћемо се ми у потпуности залагати да се тензије смире - истакао је Вучић.

Подсетимо, Халиловић, тумачи да ће спровођењем референдума у РС наступити "распакивање" Дејтонског мировног споразума и враћање Устава Републике БиХ.

Он је, како су пренеле бањалучке Независне новине, запретио сукобом у којем ће Република Српска нестати.

Прекид посете САД се и даље разматра

Вучић је рекао да није искључен прекид посете САД, као и да ће одлуку о томе донети након разговора са најближим сарадницима. Додао је, међутим, да не би желео да до тога дође јер је ово изузетно важна посета за Србију.

(Информер)