Republika Srpska neće biti pregažena

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je povodom pretnji koje je uputio ratni general Armije BiH Sefer Halilović, da Republiku Srpsku niko ne može da ukine, kao i da Srbija ne želi sukobe.

Region 20.09.2016 | 18:53
Republika Srpska neće biti pregažena
- Srbija nikome ne preti ratom, Srbija ne priziva i ne želi sukobe, ali Srbija i po Dejtonskom sporazumu i po svakom pravu i moralnom zakonu ima obavezu da zaštiti svoj narod. Republika Srpska ne može da bude pregažena i izbrisana sa lica zemlje kako general Halilović i još neki možda priželjkuju. Republiku Srpsku niko ne može da ukine - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da svi moraju da razumeju da će Srbija učiniti sve da do narušavanja mira ne dođe, te naglasio da su drugačije poruke, s bilo koje strane da dolaze, iz BiH ili iz Srbije, loše i nepotrebne.

- Nama treba mir po svaku cenu - rekao je Vučić.

Premijer Srbije je još jednom pozvao da se smire tenzije u regionu.

- Izjave poput te kakvu je dao Sefer Halilović ne doprinose stabilnosti. Ipak, građani Srbije i Republike Srpske mogu biti mirni, jer ćemo se mi u potpunosti zalagati da se tenzije smire - istakao je Vučić.

Podsetimo, Halilović, tumači da će sprovođenjem referenduma u RS nastupiti "raspakivanje" Dejtonskog mirovnog sporazuma i vraćanje Ustava Republike BiH.

On je, kako su prenele banjalučke Nezavisne novine, zapretio sukobom u kojem će Republika Srpska nestati.

Prekid posete SAD se i dalje razmatra

Vučić je rekao da nije isključen prekid posete SAD, kao i da će odluku o tome doneti nakon razgovora sa najbližim saradnicima. Dodao je, međutim, da ne bi želeo da do toga dođe jer je ovo izuzetno važna poseta za Srbiju.

(Informer)