Злоупотреба Уставног суда против Српске

Предсједништво СДС-а је констатовало да су последње одлуке Уставног суда БиХ континуитет злоупотребе Уставног суда за доношење одлука које су усмјерене против интереса Републике Српске и српског народа у БиХ.

Босна и Херцеговина 20.09.2016 | 14:23
Злоупотреба Уставног суда против Српске
Умјесто да исправи грешку коју је направио усвајањем захтјева Бакира Изетбеговића за укидање 9. јануара Дана Републике Српске, Уставни суд БиХ својим најновијим одлукама долива уље на ватру и продубљује политичку кризу у БиХ.

Предсједништво СДС-а је става да је политичка кризу у БиХ последица неодговорних политика, прије свега Бакира Изетбеговића и Милорада Додика, које су усмјерене на продубљавање конфликта зарад личних интереса, а не интереса народа.

Предсједништво СДС-а је свјесно настојања да они који су незадовољни постојањем Републике Српске, желе да продубљавањем кризе распакују Дејтонски мировни споразум и прекомпонују БиХ по новом моделу.

"Један од таквих модела је био својевремено договорен Прудским споразумом који је тада потписао и предсједник СНСД-а Милорад Додик. Нажалост, постоји опасност да неопрезном политиком Република Српска буде оптужена да је дала повод за распакивање Дејтонског мировног споразума", каже се у ставу Предсједништва и додаје да СДС схвата и забринустост коју по овом питању изражавају власти у Србији.

Иако свјесни да инсистирање СНСД-а да се референдум о Дану РС распише седам дана прије локалних избора има за циљ предизборну кампању ове странке, Предсједништво СДС подсјећа да су посланици и делегати СДС-а у Народној скупштини РС гласали за одлуку о провођење референдума.

Предсједништво саопштава да СДС поштује одлуке Народне скупштине као највише демократске институције у Републици Српској и тражи од чланова и симпатизера СДС-а да дају свој глас на референдуму 25. септембра, јер СДС-у, њеној патриотској и историјској улози у стварању Реублике Српске понајвише припада 9. јануар.

Информативна служба СДС

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Милутин

20.09.2016 12:42

Ето ја се питам засто Босиц и СДС не појацају референдумску реторику и отму референдумску прицу Додику и тако поберу симпатије народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.09.2016 13:00

Зато сто неби они да буду власт. Боље овако

Name

геомаx

20.09.2016 13:40

Свака ти цаст на коментару,али онда је проблем ако буде последица,оде плата,боље бити ни тамо ни овамо

Name

Ре Милутин

20.09.2016 19:08

Цјело вријеме причам да је СДС морао имати водећу улогу увези референдума, а не чекати задње дане да виде ста це бити

Name

ЖИКА СДС

20.09.2016 12:48

ПОЗДРАВ СРПСКОЈ ДЕМОКРАТСКОЈ СТРАНЦИ И ПРВОМ ПРЕДСЈЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Понављац

20.09.2016 12:49

Мислим да странке из РС испадају смијесне због сталног говора о Суду БХ. Поднесите и ви захтјев Суду да је неуставан 1.Март и 28. Авг јер се оба дана прослављају као дрзавна а прије пријема БХ у УН. Е онда це политицари РС доказати свој квалитет, а не да им је увијек неко крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Бањалука

20.09.2016 13:11

Не схватас да нас боли брига ста ви у Федерацији славите. Једноставно нас не занимате и крај прице.

Name

ре милан

20.09.2016 13:58

Нико те не тјера да те брига о другим дјеловима Босне и Херцеговине, али ти и слицни теби немозете забранити било којем градјанину БиХ ако га је брига за нецим унутар БиХ да ту своје право трази. Срби, хрвати и босњаци су конститутивни на цитавој територији БиХ, и сви имају право да тразе оно сто им је закон загарантовао.

Name

гт

20.09.2016 13:09

Ово полако постаје смијесно. Цовјек је исао на суд јер му је несто сметало и добио право. Оцито је и био у праву јер оволико буке се вец одавно није цуло. Пред суд смију сви, а то сто неки њега неце да признају је њихов проблем. Суд није забранио 9. Јануар вец је рекао да је неуставно оно како је у Закону о празницима написано. Да је Миле мало послусао Иваница све би било по старом. Цовек би само избрисао Крсну славу и осатвио дан РСа и Уставни суд би био задовољан. 9. Јануар једноставно није секуларан и као такав се не би требао славити у БиХ. Исто тако се не славе Бајрами и велике Госпе као кантонални празници. Поздрав свим нормалним суградјанима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.09.2016 13:58

Дзаба објасњавас кад то никог не интересује.Битно је да се таласа.

Name

Бошњак

20.09.2016 13:10

Уставни суд БиХ је своју одлуку о забрани референдума донио тако што су за њу гласала 3 странца+ 2 Бошњака + 2 Хрвата.. дакле 7:2 .... Браћо срби, знате ли да су од та три странца, ДВОЈЕ православци !? Шта је са човићевим Хрватима... јесу ли и они под утицајем и раде ли по налогу Бакира Изетбеговића? Зар код очију не видите да вас Додик и компанија безочно лажу, потцјењујући интелигенцију сваког нормалног Србина!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неутралан

20.09.2016 13:27

Мора се одвојити дрзава од дзамија и цркве под хитно и оне сколе Свети Саво и крстење свега. Ја да се мене пита све би муслимане затворио у дзамије нек се моле богуу колико хоце да направим исправку и оне затуцане Србе у цркве и католике исто. Сви док будете вукли на своје стране бице ко са Глигорицима а они пет посто це да краду колко им не треба а други гладни.

Name

Хех....

20.09.2016 13:58

Уставни суд је усвојио нови предмет на захтјев једне стране, сто је илегално, јер забрана око 9. Јануара није била дио уставног закона, а да је прави суд онда би прво тразио условљавање амадмана предсједниством БиХ у консултацији са РС, а не једним цовјеком(Бакир) са његовом делегацијом. Размисли, па јасно и гласно реци деци : КО ТРАЗИ ОВДЕ КОНФЛИКТЕ? Срби сигурно НЕ.

Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

20.09.2016 13:27

Грб,химна, данас Девети Јануар, сутра МУП РС , за годину двије сама Република Српска, па и Срби као конститутиван народ постаће предмет овог кадијског суда... Бошњаци не скривају своје намјере, никада нису одустали од својих ратних циљева... Ми ако будемо пасивни , нестаћемо... Имамо примјер Украине , постепено су Русима забрањивали све, на крају да говоре Руским језиком, не би ме изненадило да нам овај суд забрани право на Српски језик, по Бакировом наређењу. Сефер Халиловић шаље ратнохушкачке стрелице, српски официри у ОС БиХ дужни су да се ограде од Сеферових ставова, јер он подразумјева и српску компоненту у ОС БиХ , као снаге које ће да убијају Србе... Вратити министарство одбране РС, оно је дејтонска категорија, као и сама ВРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајеву

20.09.2016 13:46

Ајд нам ти мало прицај о Дејтону

Name

хајде паметњаковићу, објасни

20.09.2016 13:47

како мислиш да на нивоу БиХ гласамо ентитетски, да се поштују конститутивни народи који ће одлучиват о свему.... а да на нивоу ентитета , тамо гдје смо ми већина влада важи правило "један човјек један глас"... ??? боримо се против унитарне БиХ, али нам паше унитарни ентитет РС у којем се бошњаци и хрвати неће ништа питат!? ..таква политика ће нас коштати кад тад... ако наставимо са њом,... и на нивоу БиХ ће почет важит правило један човјек један глас... а сви знамо резултате задњег пописа.. Памет у главу.. и не лапрдати превише!!!

Name

Нови устав

20.09.2016 13:53

Најбоље би било избрисати конститутивне народе и да сви буду босанци и херцеговци, а вјеру нека дрзе за себе као у свим нормалним дрзавама. Језик нек прицају као до сада јер се одлицно разумију а нека га називају како хоце. Овдје нико неце нестати, само се дрзава мора уредити као све нормалне у свијету гдје је сваки градјанин равноправан на сваком педљу своје дрзаве.

Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

20.09.2016 14:08

Ево причам ти!

Name

ре Нови Устав...

20.09.2016 14:10

Па видис пријатељу, многи су то цинили деценијама и то се зове етно-културолоски геноцид над једним народом или народима....

Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

20.09.2016 14:11

Шта се то Срби питају ФБиХ? Наравно! Унитарна Република Српска, Унитарна ФБиХ, постоје од 1992.

Name

зумба

20.09.2016 14:28

Сви су изгледи да це те опет морати оснивати нови ентитет и његово оснивање,овај вам се близи крају.

Name

Американац

20.09.2016 13:32

ЦНН објављује да Америка припрема референдум на нивоу цијеле БиХ за укидање оба ентитета и федерације и РС као одговор на незаконити референдум у РС тако да висе неце бити полемике око било цијих празника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Други Американац

20.09.2016 14:07

Лазес као пас да ЦНН иста јавља

Name

јовица

20.09.2016 14:12

Било би супер да нама који смо у РС дас линк на ту вјест да Америка припрема реферндум за укидање ентитета да се сами увјеримо јели истина или је то плод твоје масте. Знам да би ви Срби из Америке волили да се ми Срби у РС и у цјелој Босни покољемо, а ви цете навијати уз хладно пиво, мезе, [рецимо сланину, цварке и киселе краствице

Name

Буху

20.09.2016 14:14

Није ваљда...ако буде било то то онда нас Милокрад зави у црно

Name

циуњеница

20.09.2016 14:05

НЕ заборавимо Бакир Изетбеговиц је ову ствар предо Уставном суду прије 4 [цетири] године, цекала је да додје на ред и она је свакоме била доступна да је процита. А Додиков СНСД је изгубио власт на нивоу БХ прије мање од двије године тј на изборима октобра, 2014

ОДГОВОРИТЕ
Name

срдјан

20.09.2016 14:37

Колико сам схватио твоје писање, ти хоцес да казес да цетри године ни Додиков СНСД, а ни ови Босицеви и Иваницеви нису ниста радили око тог Бакировог иако су све знали - било им доступно

Name

зумба

20.09.2016 14:26

Изгледа да је НАТО опасно запријетио Србији због Додикове "анкете".

ОДГОВОРИТЕ
Name

разум

20.09.2016 14:43

Све је то политицарима објаснио Тихомир Глигориц као треба правно ријесити ово питање, али хоце Баја на силу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгојло

20.09.2016 15:18

Како људи не разумеју да 9 јануар нико не укида. Ствар је у томе да се тај празник мора ускладити са уставом. Па и уставу Републике јасно писе да су три народа КОНСТУТИВНА. Како онда мозе РС да има крсну славу. Исто тако крсне славе имају и све полициске станице , школе , болнице итд итд. То је ван сваке памети и далеко од секуларне дрзаве за коју тврдимо да имамо. Нормално да нико од Босњака и Хрвата такву ствар никада неце подрзавати. НЕЦИНИМО ДРУГОМЕ ОНО СТО НЕЗЕЛИМО ДА НАМА ЦИНЕ. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУПАШ ГЛУПОСТИ, У ЗАКОНУ НЕМА СЛАВЕ

20.09.2016 15:31

Члан 2 Празници у РС су, као рпублички празници: *Дан Републике, *Нова година, *Међународни празник рада, * Дан побједе над фашизмом и * Дан потписивања општег оквирног споразума за мир у БиХ. Овде се ради о чистом атаку на РС и ако је пре пар година УС већ донео одлуку да је Закон о празницима у складу са Уставом БиХ, сада прави салто мортале са овом одлуком. Такође, ако се погледа члан 8. Закона о парзницима у којем се одређује да се не ради на Св.Саву, ДАн ВРС, полиције и првог српског устанка, јасно је да се ради о настојању да се ради о политички мотивисаној одлуци како би се испровоцирао сукоб

Name

педја

20.09.2016 16:08

Република Српска је створена вољом српског народа па из тога произилазе и празници што не би требало да вријеђа остале. Нечинимо пише се раздвојено као и нежелимо!!!

Name

Баруциц

20.09.2016 19:10

Драгојло аферим! Свака цаст прааве ријеци.

Name

српски соко

20.09.2016 15:58

Св СТЕФАН 09 ЈАНУАР ИЛИ Св СТЈЕПАН ПО ОБА КАЛЕНДАРА ЈЕ ПОСТАО СВЕТАЦ КАО ЗИДОВ КОГА СУ УБИЛИ РИМЉАНИ,,,ЗНАЦИ КРСЦАНСКИ ИЛИ ХРИСЦАНСКИ ЈЕ ПРАЗНИК СЛАВИ СЕ МНОГО ПРИЈЕ НЕГО СТО СУ СРБИ ПРИХВАТИЛИ ХРИСЦАНСТВО-КРСЦАНСТВО,, САД СЕ С ОВИМ ДАТУМОМ СЛУЗИ РЕЗИМ ДА ОДРЗИ ВЛАСТ И СКРИЈЕ БИЈЕДА КОРУПЦИЈА И КРИМИНАЛ НА ВЛАСТИ У ЦИЈЕЛОЈ БиХ,,ОСВИСЕТИТЕ СЕ СРБИ,ХРВАТИ И БОСЊАЦИ,,Б,АГРА ХОЦЕ ДА РАТУЈЕ..АЛИ НАРОДИ НИКАД ВИСЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

За овог романијског

20.09.2016 19:59

Међеда, прави си медо романијски.

ОДГОВОРИТЕ