Zloupotreba Ustavnog suda protiv Srpske

Predsjedništvo SDS-a je konstatovalo da su poslednje odluke Ustavnog suda BiH kontinuitet zloupotrebe Ustavnog suda za donošenje odluka koje su usmjerene protiv interesa Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

Bosna i Hercegovina 20.09.2016 | 14:23
Zloupotreba Ustavnog suda protiv Srpske
Umjesto da ispravi grešku koju je napravio usvajanjem zahtjeva Bakira Izetbegovića za ukidanje 9. januara Dana Republike Srpske, Ustavni sud BiH svojim najnovijim odlukama doliva ulje na vatru i produbljuje političku krizu u BiH.

Predsjedništvo SDS-a je stava da je politička krizu u BiH posledica neodgovornih politika, prije svega Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika, koje su usmjerene na produbljavanje konflikta zarad ličnih interesa, a ne interesa naroda.

Predsjedništvo SDS-a je svjesno nastojanja da oni koji su nezadovoljni postojanjem Republike Srpske, žele da produbljavanjem krize raspakuju Dejtonski mirovni sporazum i prekomponuju BiH po novom modelu.

"Jedan od takvih modela je bio svojevremeno dogovoren Prudskim sporazumom koji je tada potpisao i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Nažalost, postoji opasnost da neopreznom politikom Republika Srpska bude optužena da je dala povod za raspakivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma", kaže se u stavu Predsjedništva i dodaje da SDS shvata i zabrinustost koju po ovom pitanju izražavaju vlasti u Srbiji.

Iako svjesni da insistiranje SNSD-a da se referendum o Danu RS raspiše sedam dana prije lokalnih izbora ima za cilj predizbornu kampanju ove stranke, Predsjedništvo SDS podsjeća da su poslanici i delegati SDS-a u Narodnoj skupštini RS glasali za odluku o provođenje referenduma.

Predsjedništvo saopštava da SDS poštuje odluke Narodne skupštine kao najviše demokratske institucije u Republici Srpskoj i traži od članova i simpatizera SDS-a da daju svoj glas na referendumu 25. septembra, jer SDS-u, njenoj patriotskoj i istorijskoj ulozi u stvaranju Reublike Srpske ponajviše pripada 9. januar.

Informativna služba SDS

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

Milutin

20.09.2016 12:42

Eto ja se pitam zasto Bosic i SDS ne pojacaju referendumsku retoriku i otmu referendumsku pricu Dodiku i tako poberu simpatije naroda

ODGOVORITE
Name

Re

20.09.2016 13:00

Zato sto nebi oni da budu vlast. Bolje ovako

Name

geomax

20.09.2016 13:40

Svaka ti cast na komentaru,ali onda je problem ako bude posledica,ode plata,bolje biti ni tamo ni ovamo

Name

Re Milutin

20.09.2016 19:08

Cjelo vrijeme pričam da je SDS morao imati vodeću ulogu uvezi referenduma, a ne čekati zadnje dane da vide sta ce biti

Name

ЖИКА СДС

20.09.2016 12:48

ПОЗДРАВ СРПСКОЈ ДЕМОКРАТСКОЈ СТРАНЦИ И ПРВОМ ПРЕДСЈЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

ODGOVORITE
Name

Ponavljac

20.09.2016 12:49

Mislim da stranke iz RS ispadaju smijesne zbog stalnog govora o Sudu BH. Podnesite i vi zahtjev Sudu da je neustavan 1.Mart i 28. Avg jer se oba dana proslavljaju kao drzavna a prije prijema BH u UN. E onda ce politicari RS dokazati svoj kvalitet, a ne da im je uvijek neko kriv.

ODGOVORITE
Name

Milan Banjaluka

20.09.2016 13:11

Ne shvatas da nas boli briga sta vi u Federaciji slavite. Jednostavno nas ne zanimate i kraj price.

Name

re milan

20.09.2016 13:58

Niko te ne tjera da te briga o drugim djelovima Bosne i Hercegovine, ali ti i slicni tebi nemozete zabraniti bilo kojem gradjaninu BiH ako ga je briga za necim unutar BiH da tu svoje pravo trazi. Srbi, hrvati i bosnjaci su konstitutivni na citavoj teritoriji BiH, i svi imaju pravo da traze ono sto im je zakon zagarantovao.

Name

gt

20.09.2016 13:09

Ovo polako postaje smijesno. Covjek je isao na sud jer mu je nesto smetalo i dobio pravo. Ocito je i bio u pravu jer ovoliko buke se vec odavno nije culo. Pred sud smiju svi, a to sto neki njega nece da priznaju je njihov problem. Sud nije zabranio 9. Januar vec je rekao da je neustavno ono kako je u Zakonu o praznicima napisano. Da je Mile malo poslusao Ivanica sve bi bilo po starom. Covek bi samo izbrisao Krsnu slavu i osatvio dan RSa i Ustavni sud bi bio zadovoljan. 9. Januar jednostavno nije sekularan i kao takav se ne bi trebao slaviti u BiH. Isto tako se ne slave Bajrami i velike Gospe kao kantonalni praznici. Pozdrav svim normalnim sugradjanima.

ODGOVORITE
Name

re

20.09.2016 13:58

Dzaba objasnjavas kad to nikog ne interesuje.Bitno je da se talasa.

Name

Bošnjak

20.09.2016 13:10

Ustavni sud BiH je svoju odluku o zabrani referenduma donio tako što su za nju glasala 3 stranca+ 2 Bošnjaka + 2 Hrvata.. dakle 7:2 .... Braćo srbi, znate li da su od ta tri stranca, DVOJE pravoslavci !? Šta je sa čovićevim Hrvatima... jesu li i oni pod uticajem i rade li po nalogu Bakira Izetbegovića? Zar kod očiju ne vidite da vas Dodik i kompanija bezočno lažu, potcjenjujući inteligenciju svakog normalnog Srbina!?

ODGOVORITE
Name

Neutralan

20.09.2016 13:27

Mora se odvojiti drzava od dzamija i crkve pod hitno i one skole Sveti Savo i krstenje svega. Ja da se mene pita sve bi muslimane zatvorio u dzamije nek se mole boguu koliko hoce da napravim ispravku i one zatucane Srbe u crkve i katolike isto. Svi dok budete vukli na svoje strane bice ko sa Gligoricima a oni pet posto ce da kradu kolko im ne treba a drugi gladni.

Name

Heh....

20.09.2016 13:58

Ustavni sud je usvojio novi predmet na zahtjev jedne strane, sto je ilegalno, jer zabrana oko 9. Januara nije bila dio ustavnog zakona, a da je pravi sud onda bi prvo trazio uslovljavanje amadmana predsjednistvom BiH u konsultaciji sa RS, a ne jednim covjekom(Bakir) sa njegovom delegacijom. Razmisli, pa jasno i glasno reci deci : KO TRAZI OVDE KONFLIKTE? Srbi sigurno NE.

Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

20.09.2016 13:27

Грб,химна, данас Девети Јануар, сутра МУП РС , за годину двије сама Република Српска, па и Срби као конститутиван народ постаће предмет овог кадијског суда... Бошњаци не скривају своје намјере, никада нису одустали од својих ратних циљева... Ми ако будемо пасивни , нестаћемо... Имамо примјер Украине , постепено су Русима забрањивали све, на крају да говоре Руским језиком, не би ме изненадило да нам овај суд забрани право на Српски језик, по Бакировом наређењу. Сефер Халиловић шаље ратнохушкачке стрелице, српски официри у ОС БиХ дужни су да се ограде од Сеферових ставова, јер он подразумјева и српску компоненту у ОС БиХ , као снаге које ће да убијају Србе... Вратити министарство одбране РС, оно је дејтонска категорија, као и сама ВРС.

ODGOVORITE
Name

sarajevu

20.09.2016 13:46

Ajd nam ti malo pricaj o Dejtonu

Name

hajde pametnjakoviću, objasni

20.09.2016 13:47

kako misliš da na nivou BiH glasamo entitetski, da se poštuju konstitutivni narodi koji će odlučivat o svemu.... a da na nivou entiteta , tamo gdje smo mi većina vlada važi pravilo "jedan čovjek jedan glas"... ??? borimo se protiv unitarne BiH, ali nam paše unitarni entitet RS u kojem se bošnjaci i hrvati neće ništa pitat!? ..takva politika će nas koštati kad tad... ako nastavimo sa njom,... i na nivou BiH će počet važit pravilo jedan čovjek jedan glas... a svi znamo rezultate zadnjeg popisa.. Pamet u glavu.. i ne laprdati previše!!!

Name

Novi ustav

20.09.2016 13:53

Najbolje bi bilo izbrisati konstitutivne narode i da svi budu bosanci i hercegovci, a vjeru neka drze za sebe kao u svim normalnim drzavama. Jezik nek pricaju kao do sada jer se odlicno razumiju a neka ga nazivaju kako hoce. Ovdje niko nece nestati, samo se drzava mora urediti kao sve normalne u svijetu gdje je svaki gradjanin ravnopravan na svakom pedlju svoje drzave.

Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

20.09.2016 14:08

Ево причам ти!

Name

re Novi Ustav...

20.09.2016 14:10

Pa vidis prijatelju, mnogi su to cinili decenijama i to se zove etno-kulturoloski genocid nad jednim narodom ili narodima....

Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

20.09.2016 14:11

Шта се то Срби питају ФБиХ? Наравно! Унитарна Република Српска, Унитарна ФБиХ, постоје од 1992.

Name

zumba

20.09.2016 14:28

Svi su izgledi da ce te opet morati osnivati novi entitet i njegovo osnivanje,ovaj vam se blizi kraju.

Name

Amerikanac

20.09.2016 13:32

CNN objavljuje da Amerika priprema referendum na nivou cijele BiH za ukidanje oba entiteta i federacije i RS kao odgovor na nezakoniti referendum u RS tako da vise nece biti polemike oko bilo cijih praznika

ODGOVORITE
Name

Drugi Amerikanac

20.09.2016 14:07

Lazes kao pas da CNN ista javlja

Name

jovica

20.09.2016 14:12

Bilo bi super da nama koji smo u RS das link na tu vjest da Amerika priprema referndum za ukidanje entiteta da se sami uvjerimo jeli istina ili je to plod tvoje maste. Znam da bi vi Srbi iz Amerike volili da se mi Srbi u RS i u cjeloj Bosni pokoljemo, a vi cete navijati uz hladno pivo, meze, [recimo slaninu, cvarke i kisele krastvice

Name

Buhu

20.09.2016 14:14

Nije valjda...ako bude bilo to to onda nas Milokrad zavi u crno

Name

ciunjenica

20.09.2016 14:05

NE zaboravimo Bakir Izetbegovic je ovu stvar predo Ustavnom sudu prije 4 [cetiri] godine, cekala je da dodje na red i ona je svakome bila dostupna da je procita. A Dodikov SNSD je izgubio vlast na nivou BH prije manje od dvije godine tj na izborima oktobra, 2014

ODGOVORITE
Name

srdjan

20.09.2016 14:37

Koliko sam shvatio tvoje pisanje, ti hoces da kazes da cetri godine ni Dodikov SNSD, a ni ovi Bosicevi i Ivanicevi nisu nista radili oko tog Bakirovog iako su sve znali - bilo im dostupno

Name

zumba

20.09.2016 14:26

Izgleda da je NATO opasno zaprijetio Srbiji zbog Dodikove "ankete".

ODGOVORITE
Name

razum

20.09.2016 14:43

Sve je to politicarima objasnio Tihomir Gligoric kao treba pravno rijesiti ovo pitanje, ali hoce Baja na silu.

ODGOVORITE
Name

Dragojlo

20.09.2016 15:18

Kako ljudi ne razumeju da 9 januar niko ne ukida. Stvar je u tome da se taj praznik mora uskladiti sa ustavom. Pa i ustavu Republike jasno pise da su tri naroda KONSTUTIVNA. Kako onda moze RS da ima krsnu slavu. Isto tako krsne slave imaju i sve policiske stanice , škole , bolnice itd itd. To je van svake pameti i daleko od sekularne drzave za koju tvrdimo da imamo. Normalno da niko od Bosnjaka i Hrvata takvu stvar nikada nece podrzavati. NECINIMO DRUGOME ONO STO NEZELIMO DA NAMA CINE. .

ODGOVORITE
Name

ЛУПАШ ГЛУПОСТИ, У ЗАКОНУ НЕМА СЛАВЕ

20.09.2016 15:31

Члан 2 Празници у РС су, као рпублички празници: *Дан Републике, *Нова година, *Међународни празник рада, * Дан побједе над фашизмом и * Дан потписивања општег оквирног споразума за мир у БиХ. Овде се ради о чистом атаку на РС и ако је пре пар година УС већ донео одлуку да је Закон о празницима у складу са Уставом БиХ, сада прави салто мортале са овом одлуком. Такође, ако се погледа члан 8. Закона о парзницима у којем се одређује да се не ради на Св.Саву, ДАн ВРС, полиције и првог српског устанка, јасно је да се ради о настојању да се ради о политички мотивисаној одлуци како би се испровоцирао сукоб

Name

pedja

20.09.2016 16:08

Republika Srpska je stvorena voljom srpskog naroda pa iz toga proizilaze i praznici što ne bi trebalo da vrijeđa ostale. Nečinimo piše se razdvojeno kao i neželimo!!!

Name

Barucic

20.09.2016 19:10

Dragojlo aferim! Svaka cast praave rijeci.

Name

srpski soko

20.09.2016 15:58

Sv STEFAN 09 JANUAR ILI Sv STJEPAN PO OBA KALENDARA JE POSTAO SVETAC KAO ZIDOV KOGA SU UBILI RIMLJANI,,,ZNACI KRSCANSKI ILI HRISCANSKI JE PRAZNIK SLAVI SE MNOGO PRIJE NEGO STO SU SRBI PRIHVATILI HRISCANSTVO-KRSCANSTVO,, SAD SE S OVIM DATUMOM SLUZI REZIM DA ODRZI VLAST I SKRIJE BIJEDA KORUPCIJA I KRIMINAL NA VLASTI U CIJELOJ BiH,,OSVISETITE SE SRBI,HRVATI I BOSNJACI,,B,AGRA HOCE DA RATUJE..ALI NARODI NIKAD VISE..

ODGOVORITE
Name

Za ovog romanijskog

20.09.2016 19:59

Međeda, pravi si medo romanijski.

ODGOVORITE