Мигранти: Ја ћу бити Зоки, он Љубиша

Новинари хрватског портала "Јутарњи" посјетили су Шид, мјесто на граници са њиховом земљом у којем се налази неколико хиљада миграната који желе на запад.

Србија 20.09.2016 | 07:41
Мигранти: Ја ћу бити Зоки, он Љубиша
"Сваког госта, три дана доста", истиче хрватски портал на почетку текста.

Мјештанима Шида, сријемског градића у Србији са нешто више од 17.000 житеља смјештеног на падинама Фрушке горе и на граници са Хрватском, доста је хиљада и хиљада гостију пристиглих са Блиског истока, Азије, из сјеверне Африке, пише "Јутарњи лист".

Како наводе, ријеч је о избјеглицама и мигрантима који већ годинама бјеже од рата и немаштине тражећи спас и бољи живот у западној Европи.

Када је Виктор Орбан прије годину дана потпуно затворио границу Мађарске и Србије, хиљаде миграната упућени су на границу са Хрватском. Тако се и Шид нашао на тзв. балканској мигрантској рути. Свих 656.068 миграната, колико их је од 16. септембра 2015. до 9. марта 2016. прошло кроз Шид.

У три прихватна центра за мигранте у Шиду у Србији недалеко од хрватске границе тренутно се налази око 1.500 миграната који чекају пролаз према западу Европе.

Неки мигранти који су покушали преко Хрватске да дођу до западне Европе рекли су за "Јутарњи" да им то више неће пасти на памет. Али неки и даље покушавају.

Млади Мароканац већ је четири пута враћен. За разлику од њега, 18-годишњи Мухамед из Мосула у Ираку, не планира у Хрватску. Породица му се прије двије године расула по Ираку и Европи. Циљ му је да дође до брата у Великој Британији, а у Мађарску је већ десет пута покушао илегално да уђе.

"Више нећу илегално да идем. Сада чекам свој ред. У Србији сам већ четири мјесеца, након што сам прије седам мјесеци кренуо из Турске и дошао преко Бугарске. Доћи ће и мој ред", нада се Мухамед, као и Махмадулах и Икрамулах, младићи из Авганистана. За разлику од њих, Пакистанци Осман и Али одлучили су да постану Срби и затражиће азил, наводи "Јутарњи".

"Ја ћу бити Зоки, Зоран, а Али је одабрао име Љубиша. Фино је овдје", рекао је Осман (Зоран) комбинујући српски и енглески, пише Јутарњи.

Центри у Шиду су отвореног типа, па мигранти слободно из њих излазе, крећу се по градићу, одлазе у продавнице и кафиће.

Како наводи "Јутарњи", домаћинима је то дозлогрдило до те мјере да су прошле сриједе Предрагу Вуковићу, предсједнику опшине Шид, предали петицију са 1.300 потписа којима траже хитно премјештање центара са подручја општине.

Образложили су то страхом за своју сигурност, тврдећи да је стопа криминала посљедњих мјесеци порасла за десетак посто. Недавно је у ситним сатима и један млади становник Шида након сукоба са мигрантом убоден ножем. Јутарњи истиче како је то било и више него довољно да грађани покрену петицију.

"Потписала бих и ја да сам знала за петицију. Није ми угодно јер су ту свакога дана испред наше куће. Нису нас, додуше, никада напали или нешто слично учинили, али остављају смеће иза себе, бацају нам га у врт, сваки дан морамо да чистимо за њима", рекла је жена која живи само 200 метара метара од прихватног центра Станица.

Да проблема са мигрантима има, признао је и Ивица Јовић, предсједник општинске комисије за миграције, али истиче да они нису таква опасност за сигурност мјештана.

"Има ситних крађа у продавницама, на бензинским пумпама, по двориштима, али то се све и процесуира. Имали смо 26 пријављених случаја крађа и за све су починитељи ухваћени на лицу мјеста, а у вечерњим и ноћним сатима већа је присутност полиције на улицама. На жалост, догодио се и тај немили случај у којем је један наш мјештанин убоден ножем, али то је био обострани конфликт у раним јутарњим сатима.

Починитељ се одмах предао. Мени је јасно да има људи који би хтели да избјеглице више нису код нас, али тиме не бисмо ништа ријешили. Њима је Шид уцртан на рути и они би и даље овдје долазили, а ако не бисмо имали центре, онда не бисмо имали никакву контролу. Зато је добро да имамо прихватне центре", поручио је Јовић.

У центрима о мигрантима раде бројни волонтери, а све надгледа државни Комесаријат за избјеглице. У центру Станица у суботу их је било 474.

Ђуро Куљанин из Комесаријата каже за Јутарњи да долазе из 15 земаља, али да је углавном ријеч о Пакистанцима и Авганистанцима, и то већином млађе особе, а 80 посто су самци.

"Буду овдје од 15 дана до 2,5 месеца. Зависи од тога томе када дођу на ред да их Мађари пусте. Код нас је миграција свакодневна, 20-ак их оде, а из Београда исто толико дође. Пуно њих покушава да уђе у Хрватску, иако их ми одговарамо. Углавном се сви врате јер их хрватска полиција похвата. Јутрос ми се вратио један који је отишао прије три дана. Рекао ми је да су га ухватили код Загреба", рекао је Куљанин "Јутарњем".

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Паметан Страсно

20.09.2016 09:27

Ја би њих све вратио у земљу из које су усли у Србију.па нека они размисљају ста це са њима.овако вецити проблем.Пролаз њих у насу земљу бих свео само на транзитни пролаз,и то да имају доказ да могу да продју даље,ако немају СТОП

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

20.09.2016 14:19

И ја бих милион евра ал нема.

Name

Ре Паметан Ко Дијете

21.09.2016 21:26

Ако Бог Да Десавало Се Твојој Дјеци Тако Несто . Има Бога