Migranti: Ja ću biti Zoki, on Ljubiša

Novinari hrvatskog portala "Jutarnji" posjetili su Šid, mjesto na granici sa njihovom zemljom u kojem se nalazi nekoliko hiljada migranata koji žele na zapad.

Srbija 20.09.2016 | 07:41
Migranti: Ja ću biti Zoki, on Ljubiša
"Svakog gosta, tri dana dosta", ističe hrvatski portal na početku teksta.

Mještanima Šida, srijemskog gradića u Srbiji sa nešto više od 17.000 žitelja smještenog na padinama Fruške gore i na granici sa Hrvatskom, dosta je hiljada i hiljada gostiju pristiglih sa Bliskog istoka, Azije, iz sjeverne Afrike, piše "Jutarnji list".

Kako navode, riječ je o izbjeglicama i migrantima koji već godinama bježe od rata i nemaštine tražeći spas i bolji život u zapadnoj Evropi.

Kada je Viktor Orban prije godinu dana potpuno zatvorio granicu Mađarske i Srbije, hiljade migranata upućeni su na granicu sa Hrvatskom. Tako se i Šid našao na tzv. balkanskoj migrantskoj ruti. Svih 656.068 migranata, koliko ih je od 16. septembra 2015. do 9. marta 2016. prošlo kroz Šid.

U tri prihvatna centra za migrante u Šidu u Srbiji nedaleko od hrvatske granice trenutno se nalazi oko 1.500 migranata koji čekaju prolaz prema zapadu Evrope.

Neki migranti koji su pokušali preko Hrvatske da dođu do zapadne Evrope rekli su za "Jutarnji" da im to više neće pasti na pamet. Ali neki i dalje pokušavaju.

Mladi Marokanac već je četiri puta vraćen. Za razliku od njega, 18-godišnji Muhamed iz Mosula u Iraku, ne planira u Hrvatsku. Porodica mu se prije dvije godine rasula po Iraku i Evropi. Cilj mu je da dođe do brata u Velikoj Britaniji, a u Mađarsku je već deset puta pokušao ilegalno da uđe.

"Više neću ilegalno da idem. Sada čekam svoj red. U Srbiji sam već četiri mjeseca, nakon što sam prije sedam mjeseci krenuo iz Turske i došao preko Bugarske. Doći će i moj red", nada se Muhamed, kao i Mahmadulah i Ikramulah, mladići iz Avganistana. Za razliku od njih, Pakistanci Osman i Ali odlučili su da postanu Srbi i zatražiće azil, navodi "Jutarnji".

"Ja ću biti Zoki, Zoran, a Ali je odabrao ime Ljubiša. Fino je ovdje", rekao je Osman (Zoran) kombinujući srpski i engleski, piše Jutarnji.

Centri u Šidu su otvorenog tipa, pa migranti slobodno iz njih izlaze, kreću se po gradiću, odlaze u prodavnice i kafiće.

Kako navodi "Jutarnji", domaćinima je to dozlogrdilo do te mjere da su prošle srijede Predragu Vukoviću, predsjedniku opšine Šid, predali peticiju sa 1.300 potpisa kojima traže hitno premještanje centara sa područja opštine.

Obrazložili su to strahom za svoju sigurnost, tvrdeći da je stopa kriminala posljednjih mjeseci porasla za desetak posto. Nedavno je u sitnim satima i jedan mladi stanovnik Šida nakon sukoba sa migrantom uboden nožem. Jutarnji ističe kako je to bilo i više nego dovoljno da građani pokrenu peticiju.

"Potpisala bih i ja da sam znala za peticiju. Nije mi ugodno jer su tu svakoga dana ispred naše kuće. Nisu nas, doduše, nikada napali ili nešto slično učinili, ali ostavljaju smeće iza sebe, bacaju nam ga u vrt, svaki dan moramo da čistimo za njima", rekla je žena koja živi samo 200 metara metara od prihvatnog centra Stanica.

Da problema sa migrantima ima, priznao je i Ivica Jović, predsjednik opštinske komisije za migracije, ali ističe da oni nisu takva opasnost za sigurnost mještana.

"Ima sitnih krađa u prodavnicama, na benzinskim pumpama, po dvorištima, ali to se sve i procesuira. Imali smo 26 prijavljenih slučaja krađa i za sve su počinitelji uhvaćeni na licu mjesta, a u večernjim i noćnim satima veća je prisutnost policije na ulicama. Na žalost, dogodio se i taj nemili slučaj u kojem je jedan naš mještanin uboden nožem, ali to je bio obostrani konflikt u ranim jutarnjim satima.

Počinitelj se odmah predao. Meni je jasno da ima ljudi koji bi hteli da izbjeglice više nisu kod nas, ali time ne bismo ništa riješili. Njima je Šid ucrtan na ruti i oni bi i dalje ovdje dolazili, a ako ne bismo imali centre, onda ne bismo imali nikakvu kontrolu. Zato je dobro da imamo prihvatne centre", poručio je Jović.

U centrima o migrantima rade brojni volonteri, a sve nadgleda državni Komesarijat za izbjeglice. U centru Stanica u subotu ih je bilo 474.

Đuro Kuljanin iz Komesarijata kaže za Jutarnji da dolaze iz 15 zemalja, ali da je uglavnom riječ o Pakistancima i Avganistancima, i to većinom mlađe osobe, a 80 posto su samci.

"Budu ovdje od 15 dana do 2,5 meseca. Zavisi od toga tome kada dođu na red da ih Mađari puste. Kod nas je migracija svakodnevna, 20-ak ih ode, a iz Beograda isto toliko dođe. Puno njih pokušava da uđe u Hrvatsku, iako ih mi odgovaramo. Uglavnom se svi vrate jer ih hrvatska policija pohvata. Jutros mi se vratio jedan koji je otišao prije tri dana. Rekao mi je da su ga uhvatili kod Zagreba", rekao je Kuljanin "Jutarnjem".

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Pametan Strasno

20.09.2016 09:27

Ja bi njih sve vratio u zemlju iz koje su usli u Srbiju.pa neka oni razmisljaju sta ce sa njima.ovako veciti problem.Prolaz njih u nasu zemlju bih sveo samo na tranzitni prolaz,i to da imaju dokaz da mogu da prodju dalje,ako nemaju STOP

ODGOVORITE
Name

virus

20.09.2016 14:19

I ja bih milion evra al nema.

Name

Re Pametan Ko Dijete

21.09.2016 21:26

Ako Bog Da Desavalo Se Tvojoj Djeci Tako Nesto . Ima Boga