Јуве мијења систем: Распада се најпознатија дефанзивна тројка у Европи!

Пораз у дербију од Интера открио пукотине у чувеној одбрани Старе даме...

Фудбал 20.09.2016 | 18:30
Јуве мијења систем: Распада се најпознатија дефанзивна тројка у Европи!
Веровали су у Јувентусу да ће ово бити још једна сезона шетње кроз Серију А и да коначно имају тим за освајање Лиге шампиона, али су у интервалу од само неколико дана доживели два бола отрежњења. Прво је Севиља одолела у Торину на старту такмичења у Лиги шампиона, а потом је шампион савладан у великом дербију против Интера.

Појављују се прве пукотине у тиму за који се мислило да је савршен. Две утакмице свакако неће изазвати велики промене преко ноћи, али у озбиљном клубу какав је Јувентус из те две утакмице се већ извлаче закључци и поуке. Једна од лекција је и да Јувентус не би требало више да игра у систему 3-5-2 који форсира Алегри.

И Изгледа да неће ни играти. Медији на Апенинима пишу да ће тренер Старе даме после пораза од Интера променити систем игре. То је потврдио и легендарни Бепе Бергоми у улози консултанта на телевизији Скај позивајући се на изворе из клуба. Он тврди да ће Алегри ускоро одустати од формације са тројицом у последњој линији, да ја та одлука већ донета и да је само питање времена када ће бити примењена.

Јувентус је годинама био препознатљив по формацији да тројицом играча у линији испредБуфона. То је италијански трилинг Барзаљи - Бонучи - Кјелини чија ера је почела за време тренерског мандата Анотнија Контеа. Био је то темељ данашње Јувентусове страховладе у италијанском фудбалу. Касније је и репрезентација Италије играла у истом систему са тројицом Јувентусових штопера.

Када је Алегри наследио Контеа, наследио је и његов систем, али је одустао од њега после слабих партија на старту групне фазе Лиге шампиона када је Јувентусу после пораза од Олимпијакоса висио пролаз у нокаут фазу. Алегри је тада био под притиском и решио да промени формацију на 4-3-1-2 што је дало сјајне резултате пошто је Јуве освојио дуплу круну и стигао до финала Лиге шампиома.

Међутим, продаје Пирла и Видала, те лоша форма на почетку претходне сезоне у Серији А су натерали Алегија да опет мења систем и да се врати на игру са тројицом у одбрани иКонтеових 3-5-2. И то је опет функционисало добро. Макар на домаћем тлу где је Јуве опет освојио дуплу круну, али управо је дефанзивна линија заказала у елиминацији од Бајерна у Минхену када су Италијани прелако испустили велику предност.

Алегри је и ову сезону почео са 3-5-2, али као на поечтку претходне две сезоне опет су се појавиле пукотине у систему и најављују се промене. Позне године и форма поментуг трилинга стављају све више под знак питања Јувентусов систем са тројицом позади. Барзаљиима 35, Кјелини 32, а Бонучи 29 година. На удару критика је Ђорђо Кјелини који у последње време делује као најслабија карика Бјанконера. И нису само дефанзивни пропусти оно што брине Алегрија, већ читава игра Јувентуса креће из последње линије, односно од Бонучијакоји је нека врста племејкера из позадине. Против Интера то није функцинисало.

Промене би могле да задесе тим Јувентус већ у среду против Каљарија, а постоје неке најаве да се чека повратак Маркизија како би се Алегри опет вратио систему 4-2-3-1 са којим је дошао надомак европске титуле. А управо је освајање Лиге шампиона постављено као коначни циљ пред италијанског стручлњака ове сезоне и због тога су доведени Пјанић, Алвес, Игуаин, Пјаца и Квадрадо. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар