Juve mijenja sistem: Raspada se najpoznatija defanzivna trojka u Evropi!

Poraz u derbiju od Intera otkrio pukotine u čuvenoj odbrani Stare dame...

Fudbal 20.09.2016 | 18:30
Juve mijenja sistem: Raspada se najpoznatija defanzivna trojka u Evropi!
Verovali su u Juventusu da će ovo biti još jedna sezona šetnje kroz Seriju A i da konačno imaju tim za osvajanje Lige šampiona, ali su u intervalu od samo nekoliko dana doživeli dva bola otrežnjenja. Prvo je Sevilja odolela u Torinu na startu takmičenja u Ligi šampiona, a potom je šampion savladan u velikom derbiju protiv Intera.

Pojavljuju se prve pukotine u timu za koji se mislilo da je savršen. Dve utakmice svakako neće izazvati veliki promene preko noći, ali u ozbiljnom klubu kakav je Juventus iz te dve utakmice se već izvlače zaključci i pouke. Jedna od lekcija je i da Juventus ne bi trebalo više da igra u sistemu 3-5-2 koji forsira Alegri.

I Izgleda da neće ni igrati. Mediji na Apeninima pišu da će trener Stare dame posle poraza od Intera promeniti sistem igre. To je potvrdio i legendarni Bepe Bergomi u ulozi konsultanta na televiziji Skaj pozivajući se na izvore iz kluba. On tvrdi da će Alegri uskoro odustati od formacije sa trojicom u poslednjoj liniji, da ja ta odluka već doneta i da je samo pitanje vremena kada će biti primenjena.

Juventus je godinama bio prepoznatljiv po formaciji da trojicom igrača u liniji ispredBufona. To je italijanski triling Barzalji - Bonuči - Kjelini čija era je počela za vreme trenerskog mandata Anotnija Kontea. Bio je to temelj današnje Juventusove strahovlade u italijanskom fudbalu. Kasnije je i reprezentacija Italije igrala u istom sistemu sa trojicom Juventusovih štopera.

Kada je Alegri nasledio Kontea, nasledio je i njegov sistem, ali je odustao od njega posle slabih partija na startu grupne faze Lige šampiona kada je Juventusu posle poraza od Olimpijakosa visio prolaz u nokaut fazu. Alegri je tada bio pod pritiskom i rešio da promeni formaciju na 4-3-1-2 što je dalo sjajne rezultate pošto je Juve osvojio duplu krunu i stigao do finala Lige šampioma.

Međutim, prodaje Pirla i Vidala, te loša forma na početku prethodne sezone u Seriji A su naterali Alegija da opet menja sistem i da se vrati na igru sa trojicom u odbrani iKonteovih 3-5-2. I to je opet funkcionisalo dobro. Makar na domaćem tlu gde je Juve opet osvojio duplu krunu, ali upravo je defanzivna linija zakazala u eliminaciji od Bajerna u Minhenu kada su Italijani prelako ispustili veliku prednost.

Alegri je i ovu sezonu počeo sa 3-5-2, ali kao na poečtku prethodne dve sezone opet su se pojavile pukotine u sistemu i najavljuju se promene. Pozne godine i forma pomentug trilinga stavljaju sve više pod znak pitanja Juventusov sistem sa trojicom pozadi. Barzaljiima 35, Kjelini 32, a Bonuči 29 godina. Na udaru kritika je Đorđo Kjelini koji u poslednje vreme deluje kao najslabija karika Bjankonera. I nisu samo defanzivni propusti ono što brine Alegrija, već čitava igra Juventusa kreće iz poslednje linije, odnosno od Bonučijakoji je neka vrsta plemejkera iz pozadine. Protiv Intera to nije funkcinisalo.

Promene bi mogle da zadese tim Juventus već u sredu protiv Kaljarija, a postoje neke najave da se čeka povratak Markizija kako bi se Alegri opet vratio sistemu 4-2-3-1 sa kojim je došao nadomak evropske titule. A upravo je osvajanje Lige šampiona postavljeno kao konačni cilj pred italijanskog stručlnjaka ove sezone i zbog toga su dovedeni Pjanić, Alves, Iguain, Pjaca i Kvadrado. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar