Краљ трансфера открива све тајне...!

Операција Погба трајала две године, исмевање Фергусона, кукавички Арсенал… Мино Рајола открива и како је молио Погбу да не иде у Италију која није направила играча од Малдинија, шта се дешавало с Балотелијем, како је довео Ибру и Мхитрјана, који клубови могу да купе Ромелуа Лукакуа.

Фудбал 20.09.2016 | 23:30
Краљ трансфера открива све тајне...!
Дуго година је португалски агент Жорж Мендес владао фудбалском пијацому Европи, али је овог лета сва слава припала контроверзном Италијану Мину Рајоли. Трансфером Пола Погбе у Манчестер Јунајтед за светски рекорд, Рајола је дошао у епицентар фудбалске јавности. Италијански дебељко одудара од шаблона успешних менаџера. Облачи се другачије, преговара другачије, понаша се другачије…

Али то му доноси клијенте попу Погбе, Ибрахимовића, Хамшика, Балотелија, Мхитарјана, Лукакуа, Матудија, Донаруме…

У великом интервјуу за острвске медије Мино Рајола открива шта се све дешавало око трансфера који је добар део лета био тема број један у европским медијима.

“Није фазон само у томе да само трошиш паре. Мораш да трошиш паре, али и да преузмеш одговорност за човека којег доводиш. Арсенал има паре, али нема м..а да преузме одговорност. Иако поштујем Арсена Венгера јер он има филозофију да цена неког играча на одговара ономе што он може да добије од тог играча”, каже Рајола.

Зашто баш Манчестер Јунајтед, Рајола открива следећим објашњењем…

“Увек кажем мојим играчима да идемо тамо где смо потребни. Јунајтед ће увек бити један од највећих клубова на свету. Истина, Манчестер Јунајтед не игра Лигу шампиона, није првак Енглеске, али то значи да смо ми њима били потребнији него они нама. Јунајтед је две године водио преговоре о повратку Погбе. Почело је када су довели мог играча Серхија Ромера и тада смо отворили комуникацију. Манчестер Јунајтед је показао свету овог лета да неће само стајати мирно већ да жели да опет буде најбољи клуб на свету. Са трансферима које су одрадили послали су поруку остатку света да опет хоће број један”.

Јувентус се на почетку опирао, али Рајола је успео да издјествује трансфер.

“Одмах смо знали да имамо интерес да се он врати у Јунајтед. Обавестили смо Јувентус, али су они баш желели да га задрже због Лиге шампиона, дали су му и 'десетку' па смо одлучили да Јувентусу дамо још једну годину. Тада сам почео да радим на плану за одлазак и радио сам годину дана. Имали смо још две понуде из Премијер лиге и још две из остатка Европе. Али Пол је рекао да му је Јунајтед у срцу. Вудворд га је желео у Јунајтеду још пре годину дана, тада га је и Муријо хтео у Челсију и када се то све искомбиновало, знали смо да је повратак права ствар”.

Једна од опција је био и долазак у табор првака Европе.

“Реал Мадрид? Воља Зинедина Зидана да доведе Погбу је била јака, али не знам да ли је и клуб имао такву вољу. За Погбу би било лакше да је отишао у Реал Мадрид и да игра Примеру и Лигу шампиона. Али Манчестер Јунајтед је био већи изазов”.

Рајола открива да је саветовао Погбу да не иде из Манчестер Јунајтеда у Јувентус пре четири године.

“Људи не знају да сам чинио све да Погбу одговорим од одласка у Италију. рекао сам му да је Италија најгоре место за развој малдих играча. Последњи млади играч којег је лансирала Серије А је Паоло Малдини пре 30 година. Ипак, он је отипшао у Јувентус, а ја сам му рекао да смо лоше почели и да мора да ме слуша. Он ми је одговорио да је све у животу радио на тежи начин, па је решио да са Јувентусом буде тако. Симоблично је што се сада вратио у Јунајтед када нема Лиге шампиона и када је изазов већи. Пол Погба се никада не предаје”.

Поред Погбе, Рајола је овог лета на Олд Трафорд довео још двојицу својих клијената -Златана Ибрахимовића и Хенрика Мхитарјана.

“Са Мхитарјаном је било много компликованије. Имао је скоро договорен прелазак у један други премијерлигашки клуб, али Дортмунд је одбио. Срећом, Манчестер Јунајтед је успео да прогура причу. Што се Златана тиче, он се савршено уклапа у бренд Манчестер Јунајтеда. Он је оличење неустрашивости и победничког менталитета у комбинацији са класом. Његово уједињење са Мурињом шаље ривалима поруку: ‘Ми смо Манчестер Јунајтед, покушајте да нас сј…те’. Има 34 године, али је играч о којем се највише прича у Премијер лиги”.

Међутим, почетак сезоне не обећава а све очи су упрте у Погбу као најскупљег играча свих времена. Почеле су и критике на рачун Мхитарјана…

“Истина је да Погба тренутно не игра свој најбољи фудбал, али гледајте ширу слику. Доминираће у наредних 10 година, а Јунајтед је вратио изгубљеног сина. Мики је био најбољи играч Бундеслиге у претходне две године, има јак менталитет и биће превага када буде потпуно фит”.   

Када је Погба одлазио из Манчестера у Јувентус, управо је Рајола етикетиран од странеАлекса Фергусона као највећи кривац. Од тада траје нетрпељивост на релацији славног стручњака и италијанског менаџера.

“Није ту било много проблема. Погба је морао да оде како би напредовао. Имао сам два састанка са Фергусоном. Он је био безобразан на првом, али сам се на другом исмејао као никад у животу. Рекао је своје мишљење са којим не морам да се сложим, али га поштујем. Он је легендаран тренер, али данашања вредност Пола Погба доказује да сам ја био у праву. Ако Алекс Фергусон има титулу Сер, онда и ја морам да добијем једну такву јер сам вратио Погбу у Енглеске”.

Рајолин клијент је и контроверзни Марио Балотели који је овог лета дошао у Ницу да спаси каријеру

“Није требало да му дозволим да оде из Манчестер Ситија. То је била велика грешка коју себи не могу да опростим. Морао сам да будем окрутинији у тој ситуацији. Он је био несрећан у Манчестеру, а требало је да му кажем да одрасте и да се навикне. Међутим, био сам попустљив… Његов проблем је што увек трага за љубављу. Уместо да се поптуно фокусира на посао и каријеру. Вереница, жене и остало долазе тек после. Имао сам клијента Павела Недведа који је то најбоље разумео. Док играш - држиш фокус на фудбал. После 11-12 година може да се преоријентишеш на приватни живот. Марио није имао такав фокус, стекао је лошу репутацију, а са таквом репутацијом губиш кредбилитет. Клоп му никада није пружио шансу, није га тертирао као људско биће већ се понашао као г…о. Међутим, Марио има шансу да се у Француској врати на прави пут и да као један од најтраженијих нападача опет дође у Енглеску.”

Могао је Рајола овог лета да одради још један гиганстки трансфер, али је његов клијентРомелу Лукаку на крају остао у Евертону. Где сада преговара о продужетку сарадње...

"Преговарамо... Све је могуће. Овог лета клуб није желео да га прода, он је срећан због тога и што је у таквом клубу, а за даље ћемо да видимо. Било је приче око Јувентуса, али у Италији нико не може да приушти Лукакуа. Једини клубови ван Енглеске који могу да га приуште су ПСЖ, Бајерн, Барселона и Реал Мадрид. Причао сам са њим после хет-трика који је дао Сандерленду и рекао сам му да је смеће јер је требало да постигне шест голова"!

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар