Kralj transfera otkriva sve tajne...!

Operacija Pogba trajala dve godine, ismevanje Fergusona, kukavički Arsenal… Mino Rajola otkriva i kako je molio Pogbu da ne ide u Italiju koja nije napravila igrača od Maldinija, šta se dešavalo s Balotelijem, kako je doveo Ibru i Mhitrjana, koji klubovi mogu da kupe Romelua Lukakua.

Fudbal 20.09.2016 | 23:30
Kralj transfera otkriva sve tajne...!
Dugo godina je portugalski agent Žorž Mendes vladao fudbalskom pijacomu Evropi, ali je ovog leta sva slava pripala kontroverznom Italijanu Minu Rajoli. Transferom Pola Pogbe u Mančester Junajted za svetski rekord, Rajola je došao u epicentar fudbalske javnosti. Italijanski debeljko odudara od šablona uspešnih menadžera. Oblači se drugačije, pregovara drugačije, ponaša se drugačije…

Ali to mu donosi klijente popu Pogbe, Ibrahimovića, Hamšika, Balotelija, Mhitarjana, Lukakua, Matudija, Donarume…

U velikom intervjuu za ostrvske medije Mino Rajola otkriva šta se sve dešavalo oko transfera koji je dobar deo leta bio tema broj jedan u evropskim medijima.

“Nije fazon samo u tome da samo trošiš pare. Moraš da trošiš pare, ali i da preuzmeš odgovornost za čoveka kojeg dovodiš. Arsenal ima pare, ali nema m..a da preuzme odgovornost. Iako poštujem Arsena Vengera jer on ima filozofiju da cena nekog igrača na odgovara onome što on može da dobije od tog igrača”, kaže Rajola.

Zašto baš Mančester Junajted, Rajola otkriva sledećim objašnjenjem…

“Uvek kažem mojim igračima da idemo tamo gde smo potrebni. Junajted će uvek biti jedan od najvećih klubova na svetu. Istina, Mančester Junajted ne igra Ligu šampiona, nije prvak Engleske, ali to znači da smo mi njima bili potrebniji nego oni nama. Junajted je dve godine vodio pregovore o povratku Pogbe. Počelo je kada su doveli mog igrača Serhija Romera i tada smo otvorili komunikaciju. Mančester Junajted je pokazao svetu ovog leta da neće samo stajati mirno već da želi da opet bude najbolji klub na svetu. Sa transferima koje su odradili poslali su poruku ostatku sveta da opet hoće broj jedan”.

Juventus se na početku opirao, ali Rajola je uspeo da izdjestvuje transfer.

“Odmah smo znali da imamo interes da se on vrati u Junajted. Obavestili smo Juventus, ali su oni baš želeli da ga zadrže zbog Lige šampiona, dali su mu i 'desetku' pa smo odlučili da Juventusu damo još jednu godinu. Tada sam počeo da radim na planu za odlazak i radio sam godinu dana. Imali smo još dve ponude iz Premijer lige i još dve iz ostatka Evrope. Ali Pol je rekao da mu je Junajted u srcu. Vudvord ga je želeo u Junajtedu još pre godinu dana, tada ga je i Murijo hteo u Čelsiju i kada se to sve iskombinovalo, znali smo da je povratak prava stvar”.

Jedna od opcija je bio i dolazak u tabor prvaka Evrope.

“Real Madrid? Volja Zinedina Zidana da dovede Pogbu je bila jaka, ali ne znam da li je i klub imao takvu volju. Za Pogbu bi bilo lakše da je otišao u Real Madrid i da igra Primeru i Ligu šampiona. Ali Mančester Junajted je bio veći izazov”.

Rajola otkriva da je savetovao Pogbu da ne ide iz Mančester Junajteda u Juventus pre četiri godine.

“Ljudi ne znaju da sam činio sve da Pogbu odgovorim od odlaska u Italiju. rekao sam mu da je Italija najgore mesto za razvoj maldih igrača. Poslednji mladi igrač kojeg je lansirala Serije A je Paolo Maldini pre 30 godina. Ipak, on je otipšao u Juventus, a ja sam mu rekao da smo loše počeli i da mora da me sluša. On mi je odgovorio da je sve u životu radio na teži način, pa je rešio da sa Juventusom bude tako. Simoblično je što se sada vratio u Junajted kada nema Lige šampiona i kada je izazov veći. Pol Pogba se nikada ne predaje”.

Pored Pogbe, Rajola je ovog leta na Old Traford doveo još dvojicu svojih klijenata -Zlatana Ibrahimovića i Henrika Mhitarjana.

“Sa Mhitarjanom je bilo mnogo komplikovanije. Imao je skoro dogovoren prelazak u jedan drugi premijerligaški klub, ali Dortmund je odbio. Srećom, Mančester Junajted je uspeo da progura priču. Što se Zlatana tiče, on se savršeno uklapa u brend Mančester Junajteda. On je oličenje neustrašivosti i pobedničkog mentaliteta u kombinaciji sa klasom. Njegovo ujedinjenje sa Murinjom šalje rivalima poruku: ‘Mi smo Mančester Junajted, pokušajte da nas sj…te’. Ima 34 godine, ali je igrač o kojem se najviše priča u Premijer ligi”.

Međutim, početak sezone ne obećava a sve oči su uprte u Pogbu kao najskupljeg igrača svih vremena. Počele su i kritike na račun Mhitarjana…

“Istina je da Pogba trenutno ne igra svoj najbolji fudbal, ali gledajte širu sliku. Dominiraće u narednih 10 godina, a Junajted je vratio izgubljenog sina. Miki je bio najbolji igrač Bundeslige u prethodne dve godine, ima jak mentalitet i biće prevaga kada bude potpuno fit”.   

Kada je Pogba odlazio iz Mančestera u Juventus, upravo je Rajola etiketiran od straneAleksa Fergusona kao najveći krivac. Od tada traje netrpeljivost na relaciji slavnog stručnjaka i italijanskog menadžera.

“Nije tu bilo mnogo problema. Pogba je morao da ode kako bi napredovao. Imao sam dva sastanka sa Fergusonom. On je bio bezobrazan na prvom, ali sam se na drugom ismejao kao nikad u životu. Rekao je svoje mišljenje sa kojim ne moram da se složim, ali ga poštujem. On je legendaran trener, ali današanja vrednost Pola Pogba dokazuje da sam ja bio u pravu. Ako Aleks Ferguson ima titulu Ser, onda i ja moram da dobijem jednu takvu jer sam vratio Pogbu u Engleske”.

Rajolin klijent je i kontroverzni Mario Baloteli koji je ovog leta došao u Nicu da spasi karijeru

“Nije trebalo da mu dozvolim da ode iz Mančester Sitija. To je bila velika greška koju sebi ne mogu da oprostim. Morao sam da budem okrutiniji u toj situaciji. On je bio nesrećan u Mančesteru, a trebalo je da mu kažem da odraste i da se navikne. Međutim, bio sam popustljiv… Njegov problem je što uvek traga za ljubavlju. Umesto da se poptuno fokusira na posao i karijeru. Verenica, žene i ostalo dolaze tek posle. Imao sam klijenta Pavela Nedveda koji je to najbolje razumeo. Dok igraš - držiš fokus na fudbal. Posle 11-12 godina može da se preorijentišeš na privatni život. Mario nije imao takav fokus, stekao je lošu reputaciju, a sa takvom reputacijom gubiš kredbilitet. Klop mu nikada nije pružio šansu, nije ga tertirao kao ljudsko biće već se ponašao kao g…o. Međutim, Mario ima šansu da se u Francuskoj vrati na pravi put i da kao jedan od najtraženijih napadača opet dođe u Englesku.”

Mogao je Rajola ovog leta da odradi još jedan giganstki transfer, ali je njegov klijentRomelu Lukaku na kraju ostao u Evertonu. Gde sada pregovara o produžetku saradnje...

"Pregovaramo... Sve je moguće. Ovog leta klub nije želeo da ga proda, on je srećan zbog toga i što je u takvom klubu, a za dalje ćemo da vidimo. Bilo je priče oko Juventusa, ali u Italiji niko ne može da priušti Lukakua. Jedini klubovi van Engleske koji mogu da ga priušte su PSŽ, Bajern, Barselona i Real Madrid. Pričao sam sa njim posle het-trika koji je dao Sanderlendu i rekao sam mu da je smeće jer je trebalo da postigne šest golova"!

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar