Повјерљиво из Земунела: Како је прављена тактика за Звезду...

„Биће 1:0“, предосетио је тренер Марко Николић неколико дана пре 152. вечитог дербија...

Фудбал 20.09.2016 | 09:00
Повјерљиво из Земунела: Како је прављена тактика за Звезду...
Понедељак, 12. септембар. На показној табли Партизанове свлачионице у „Земунелу“ табела Суперлиге. Тек касније Марко Николић ће рећи да је поглед на њу грозан. Тог дана црно-бели су били на петом месту, али су зидови „пуцали“ од охрабрења шефа струке:

„Добићемо их“.

Ту реченицу је изговорио први пут пред најближим сарадницима само дан после победе над Борцем, уверен још тада, пет дана пре доласка Црвене звезде у Хумску 1, да његова тактика не може да омане.

На срећу црно-белих био је у праву, иако ће се касније испоставити да је промашио само у једном. Начину на који пада гол.

„Биће 1:0. Даћемо га из прекида. Из корнера, директно из слободног ударца или из уиграног слободног ударца“, ширио је повратник на клупу црно-белих оптимизам међу фудбалерима, а бар у четири ситуације током утакмице видело се да је инсистирао на прекидима и да су они уигравани или да је у њихове извођаче (Леонарда) полагана нада.

У уторак, првог дана озбиљног тренинга, јер је претходни био посвећен такозваном опоравку, већ је почео да уиграва тим. Имао је само једну дилему. Да ли да почне саНемањом Михајловићем или Аленом Стевановићем. Три дана је пробао различите шеме на тренингу и на крају се одлучио за млађег крилног везисту, али је самим наговештајем да је у конкуренцији дао бившем репрезентативцу мотив којим је и покренуо екипу уласком у другом полувремену.

Још у среду знало се да Марко Јевтовић почиње дерби. И да му је Николић наменио улогу специјалца:

„Хоћу да свака друга лопта буде твоја. Свака! Њихови везисти не смеју да имају предност у грађењу акција“, храбрио је Николић Јевтовића који је само три дана раније у Чачку уписао прве минуте ове сезоне.

Разлог што му је поверио место у тиму и на вечитом дербију је двојак. А заправо скопчан. Скок – дефанзивни и офанзивни - и прекид. Нарочито офанзивни, јер је баш Јевтовић против Борца „преглавио“ лопту Милетићу после центаршута Саше Марјановића, па су у Партизану веровали да би, због висине, нешто слично могао да понови против вечитог ривала.

Додуше, није имао Бог зна колико прилика, али је основи задатак у разградњи Звездине игре обавио врло добро.

Највећи проблем Партизану, с којим се суочава од почетка сезоне, био је да „води игру“. Свестан да су му опције умањене одласком Мирослава Радовића и утиском да је Саша Илићкориснији кад уђе него кад почне – што се и показало – Николић је Леонарда да Силву Созупромовисао у неку врсту слободног уметника. Њему је шеф струке данима „цртао“ да мора да нападне десног бека Црвене звезде Марка Петковића:

„Бржи си од њега, играј 'један на један'. Кад имамо лопту спусти се на њихову половину. Кад је код њих, врати се да помогнеш Милетићу.“

Опет, деловало је да је Леонарду потребна подршка. А Марко Николић, већ потврђен као умешан тактичар, решио је тај проблем тако што је Валерија Божинова из улоге нападача преселио на једно место иза Уроша Ђурђевића. Тако је у петак вече пао договор.

„Потребан си ми у организацији игре. Знам да то можеш. Да примиш лопту и одиграш на страну, да имамо играча више у вези и да њихови морају да се враћају у одбрану“, предложио јеНиколић бугарском интернационалцу и тек кад се то има у виду постаје јасно зашто најбољи стрелац екипе није ни имао шансу, али је и без ње задатак стручног штаба испунио.

Са тако распоређеним улогама у вези и нападу, остало је још само улити поверење одбрани:

„Уга чувамо сви. Изађите високо и држите га што даље од гола“.

И тако: Звезда је остала без шанседо 90. минута, а Партизанов тренер у завршници погодио и са изменама (свежи Саша Илић и Никола Ђурђић креирали зицер Леонарду), што му је у суботу донело тачно онај резултат који је у понедељак, у интимним круговима, прогнозирао.

Ово су само неки од детаља који показују како старо фудбалско и тренерима омиљено правило, оличено и у стиховима „ко игра за рају и занемарује тактику“ и даље живи. Поготово у дерби мечевима. Нарочито ако сте спремни да прихватите колико недостатака има ваш и уочите где је рањив противнички тим. 

Марко Николић је знао. Партизан није играо лепо. Партизан је победио.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар