Povjerljivo iz Zemunela: Kako je pravljena taktika za Zvezdu...

„Biće 1:0“, predosetio je trener Marko Nikolić nekoliko dana pre 152. večitog derbija...

Fudbal 20.09.2016 | 09:00
Povjerljivo iz Zemunela: Kako je pravljena taktika za Zvezdu...
Ponedeljak, 12. septembar. Na pokaznoj tabli Partizanove svlačionice u „Zemunelu“ tabela Superlige. Tek kasnije Marko Nikolić će reći da je pogled na nju grozan. Tog dana crno-beli su bili na petom mestu, ali su zidovi „pucali“ od ohrabrenja šefa struke:

„Dobićemo ih“.

Tu rečenicu je izgovorio prvi put pred najbližim saradnicima samo dan posle pobede nad Borcem, uveren još tada, pet dana pre dolaska Crvene zvezde u Humsku 1, da njegova taktika ne može da omane.

Na sreću crno-belih bio je u pravu, iako će se kasnije ispostaviti da je promašio samo u jednom. Načinu na koji pada gol.

„Biće 1:0. Daćemo ga iz prekida. Iz kornera, direktno iz slobodnog udarca ili iz uigranog slobodnog udarca“, širio je povratnik na klupu crno-belih optimizam među fudbalerima, a bar u četiri situacije tokom utakmice videlo se da je insistirao na prekidima i da su oni uigravani ili da je u njihove izvođače (Leonarda) polagana nada.

U utorak, prvog dana ozbiljnog treninga, jer je prethodni bio posvećen takozvanom oporavku, već je počeo da uigrava tim. Imao je samo jednu dilemu. Da li da počne saNemanjom Mihajlovićem ili Alenom Stevanovićem. Tri dana je probao različite šeme na treningu i na kraju se odlučio za mlađeg krilnog vezistu, ali je samim nagoveštajem da je u konkurenciji dao bivšem reprezentativcu motiv kojim je i pokrenuo ekipu ulaskom u drugom poluvremenu.

Još u sredu znalo se da Marko Jevtović počinje derbi. I da mu je Nikolić namenio ulogu specijalca:

„Hoću da svaka druga lopta bude tvoja. Svaka! Njihovi vezisti ne smeju da imaju prednost u građenju akcija“, hrabrio je Nikolić Jevtovića koji je samo tri dana ranije u Čačku upisao prve minute ove sezone.

Razlog što mu je poverio mesto u timu i na večitom derbiju je dvojak. A zapravo skopčan. Skok – defanzivni i ofanzivni - i prekid. Naročito ofanzivni, jer je baš Jevtović protiv Borca „preglavio“ loptu Miletiću posle centaršuta Saše Marjanovića, pa su u Partizanu verovali da bi, zbog visine, nešto slično mogao da ponovi protiv večitog rivala.

Doduše, nije imao Bog zna koliko prilika, ali je osnovi zadatak u razgradnji Zvezdine igre obavio vrlo dobro.

Najveći problem Partizanu, s kojim se suočava od početka sezone, bio je da „vodi igru“. Svestan da su mu opcije umanjene odlaskom Miroslava Radovića i utiskom da je Saša Ilićkorisniji kad uđe nego kad počne – što se i pokazalo – Nikolić je Leonarda da Silvu Sozupromovisao u neku vrstu slobodnog umetnika. Njemu je šef struke danima „crtao“ da mora da napadne desnog beka Crvene zvezde Marka Petkovića:

„Brži si od njega, igraj 'jedan na jedan'. Kad imamo loptu spusti se na njihovu polovinu. Kad je kod njih, vrati se da pomogneš Miletiću.“

Opet, delovalo je da je Leonardu potrebna podrška. A Marko Nikolić, već potvrđen kao umešan taktičar, rešio je taj problem tako što je Valerija Božinova iz uloge napadača preselio na jedno mesto iza Uroša Đurđevića. Tako je u petak veče pao dogovor.

„Potreban si mi u organizaciji igre. Znam da to možeš. Da primiš loptu i odigraš na stranu, da imamo igrača više u vezi i da njihovi moraju da se vraćaju u odbranu“, predložio jeNikolić bugarskom internacionalcu i tek kad se to ima u vidu postaje jasno zašto najbolji strelac ekipe nije ni imao šansu, ali je i bez nje zadatak stručnog štaba ispunio.

Sa tako raspoređenim ulogama u vezi i napadu, ostalo je još samo uliti poverenje odbrani:

„Uga čuvamo svi. Izađite visoko i držite ga što dalje od gola“.

I tako: Zvezda je ostala bez šansedo 90. minuta, a Partizanov trener u završnici pogodio i sa izmenama (sveži Saša Ilić i Nikola Đurđić kreirali zicer Leonardu), što mu je u subotu donelo tačno onaj rezultat koji je u ponedeljak, u intimnim krugovima, prognozirao.

Ovo su samo neki od detalja koji pokazuju kako staro fudbalsko i trenerima omiljeno pravilo, oličeno i u stihovima „ko igra za raju i zanemaruje taktiku“ i dalje živi. Pogotovo u derbi mečevima. Naročito ako ste spremni da prihvatite koliko nedostataka ima vaš i uočite gde je ranjiv protivnički tim. 

Marko Nikolić je znao. Partizan nije igrao lepo. Partizan je pobedio.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar