Анализа: Звездо, гдје су ти странци у дербијима?! Аха, ту су... Партизанови воде 17:9!

Леонардо наставио низ, Партизан бира боље странце од Црвене звезде!

Фудбал 20.09.2016 | 23:00
Анализа: Звездо, гдје су ти странци у дербијима?! Аха, ту су... Партизанови воде 17:9!
Леонардо да Силва Соуза. Партизанов Бразилац је ново име у поглављу легионара који су украсили највећу утакмицу српског фудбала. У дебитанстком вечитом дербију је решио питање победника и уписао се у историју нашег фудбала. Вечити дербији без странаца не могу да се замисле претходних десетак и кусур година. А није тако било до почетка овог века...

Ако не рачунамо „наше“ Милета Белодедића, Бојана Ђорђића и фудбалере из бивших југословених република који ни после распада Југолсавије нису сматрани „правим странцима“, фудбалски легионари су постали протагонисти вечитих дербија на истеку прошлог века. У 111. вечитом дербију, за Црвену звезду је играо бразилски дефанзивац Адилсон и тада, као и током целе своје епизоде на Маракани, се није прославио.

Партизан је на првог правог странца у вечитом дербију чекао до 2003. године када је против вечитог ривала заиграо Тарибо Вест. Од тада је ретко који дерби прошао без неког иностраног фудбалера из Јужне Америке, Африке, осталих европских земалаја...

И када се подвуче црта, Партизан је бирао много боље странце и они су му доносили много више него вечитом ривалу. Партизанови странци имају далеко бољи учинак од Звездиних у вечити дербијима. Леонардо је само наставио низ.

СТРАНЦИ СТРЕЛЦИ У ДУЕЛИМА ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ И ПАРТИЗАНА
5 - Ламин Дијара (Партизан)
3 - Алмами Мореира, Принс Тејго (Партизан), Сегундо Кастиљо, Уго Вијеира (Црвена звезда)
2 - Жука (Партизан)
1 - Леонардо, Евертон, Седрик Гогуа, Клео (Партизан), Луис Ибањез, Каду, Кристијан Борха (Црвена звезда)

Иако се Црвена звезда више трудила и трошила више новца да доведе странце који ће направити разлику, Партизан је имао бољи њух за њих. Макар када су директни окршаји са вечитим ривалима у питању. Звезда је почела са Адилсоном, али се на нову гарнитуру чекало до председничког мандата Драгана Стојковића Пиксија. Он је довођењем плејаде иностраних фудбалера променио крвну слику Црвене звезде. Али само један од њих је успео да остави траг у вечитом дербију као стрелац. И то какав траг. Еквадорски везистаСегундо Кастиљо је три пута тресао мрежу Партизана (рачунајући и куп мечеве) иако му постизање голова није био примарни задатак. Остали попут Баркоса, Саласа, Молине,Аилтона, Гаја, Броновицког, Драмана, Сузукија, Георгијева нису оставили трага у светковини српског фудбала. Ретки су они који су играли добро попут Гаја или Молине.

После Пиксијевог одласка, уследило је нови пакет странаца са Едгаром, Сомеом,Оумаруом, Џеферсоном, Фереиром, која се испоставила као фијаско. Нико од њих није оставио трага у дуелима са Партизаном. Ни следећа „генерација“ странаца се није прославила.Кристијан  Борха је дао један го и промашио брдо шанси против Партизана, Евандро је погодио стаиву из пенала, Каду је после неколико неуспеха у дербијима, успео да у свом последњем дербију донесе Звезди победу у Хумској голчином у 93. минуту.



Мењали су се странци у Љутице Богдана, долазили и пролазили, али против Партизана нису могли. Све до прошлог лета када је дошла друга гарнитура у контигенту странаца Звездана Терзића. Уго Вијеира је у прва два вечита дербија три пута матирао Партизан и захваљујући тим головима постао љубимац Звездиних навијача, а један гол је успео да постигне и Аргентинац Луис Ибањез.



Осокољени тим учинком, у Звезду су решили да овог лета потпуно начичкају тим странцима, али јучерашњи дерби је показао да се нису усрећили. Легионари Руиз, Канга, Ле Талек и остали нису успели да направе превагу и покажу да су бољи од домаћих фудбалера. Док неки попут Моучеа или Фибела нису ни играли.

Са друге стране, Партизан има сасвим супротно искуство са странцима. Имао је и он промашаја, али далеко мање. Поменули смо да је Тарибо Вест означио почетак епохе Партизанових странаца у вечитим дербијима, а после њега су играли Жонса, Боја, Ким,Аспрогенис... Када је Иван Томић преузео директорску палицу у Хумској, почела је доминација Партизанових легионара у вечитим дербијимqа. Томић је истог лета довео Дијару,Жуку и Мореиру и направио хет-трик за памћење. Поменути трилинг је терорисао Црвену звезду у директним окршајима и купио срца Партизанових навијача за сва времена. Томић је променио однос снага у српском фудбалу...

Почело је у септембру 2007. када је Мореира погодио Звездину мрежу у Хумској за 2:2. Потом су Дијара и Жука донели црно-елима победу на Маракани од 2:0 у 134. вечитом дербију. Сенегалска Црна Мамба Ламин Дијара је почео да израста у ноћну мору Црвене звезде. Африканац је решетао Звездину мрежу где је стигао и доносио победе Партизану. Укупно је против великог ривала постигао пет голова и најбољи је стрелац међу странцима у историји Звездиних и Партизанових дуела.



Жука је касније постигао и гол у Хумској, а Мореира је дао још два од којих је један био ремек дело у 95. минуту за реми.



Имао је и Партизан промашаја са странцима попут Витора Уга, Зајема, Нгамбија, Едилсона, Пашека, али ће се више памтити учинак поменутог трилинга. Једини преостали странац који је успео да постигне гол за време владавине терцета Жука-Мореира-Дијара је управо Звездин бивши играч Клео. Он је и остао на том једном голу у дуелима против Црвене звезде.

На следећег миљника из иностранства, Гробари су чекали до појаве Принса Тејга. Нападача из Гане је годинама јурила Црвена звезда, а он је дошао у Партизан и са три гола у три дербија донео Парном ваљку дуплу круну.



После њега је Партизан лутао са избором странаца, углавном промашивао, мада их није ни било толико као с оне стране Топчидерског брда, да би нова серија легионара стрелаца у дербијима дошла са потезима Ивице Илиева. Прво је Седрик Гогуа дао гол Црвеној звезди али он није много вредео, за разлику од Евертоновог у 95. минуту на Маракани, да би синоћЛеонардо угравирао своје име међу љубимцима Партизанових навијача.

Бразилац је урадио оно за шта ја плаћен и што се очекивало од њега. Леонардо доказује да прави разлику и да је бољи од домаћих фудбалера, док у супротном табору остаје велико питање ко од иностраних фудбалера може да буде превага против вечитог ривала кад већ не могу на евросцени. Да и не помињемо промашаје попут Паркера, Вереда, Матоса...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар