Analiza: Zvezdo, gdje su ti stranci u derbijima?! Aha, tu su... Partizanovi vode 17:9!

Leonardo nastavio niz, Partizan bira bolje strance od Crvene zvezde!

Fudbal 20.09.2016 | 23:00
Analiza: Zvezdo, gdje su ti stranci u derbijima?! Aha, tu su... Partizanovi vode 17:9!
Leonardo da Silva Souza. Partizanov Brazilac je novo ime u poglavlju legionara koji su ukrasili najveću utakmicu srpskog fudbala. U debitanstkom večitom derbiju je rešio pitanje pobednika i upisao se u istoriju našeg fudbala. Večiti derbiji bez stranaca ne mogu da se zamisle prethodnih desetak i kusur godina. A nije tako bilo do početka ovog veka...

Ako ne računamo „naše“ Mileta Belodedića, Bojana Đorđića i fudbalere iz bivših jugoslovenih republika koji ni posle raspada Jugolsavije nisu smatrani „pravim strancima“, fudbalski legionari su postali protagonisti večitih derbija na isteku prošlog veka. U 111. večitom derbiju, za Crvenu zvezdu je igrao brazilski defanzivac Adilson i tada, kao i tokom cele svoje epizode na Marakani, se nije proslavio.

Partizan je na prvog pravog stranca u večitom derbiju čekao do 2003. godine kada je protiv večitog rivala zaigrao Taribo Vest. Od tada je retko koji derbi prošao bez nekog inostranog fudbalera iz Južne Amerike, Afrike, ostalih evropskih zemalaja...

I kada se podvuče crta, Partizan je birao mnogo bolje strance i oni su mu donosili mnogo više nego večitom rivalu. Partizanovi stranci imaju daleko bolji učinak od Zvezdinih u večiti derbijima. Leonardo je samo nastavio niz.

STRANCI STRELCI U DUELIMA CRVENE ZVEZDE I PARTIZANA
5 - Lamin Dijara (Partizan)
3 - Almami Moreira, Prins Tejgo (Partizan), Segundo Kastiljo, Ugo Vijeira (Crvena zvezda)
2 - Žuka (Partizan)
1 - Leonardo, Everton, Sedrik Gogua, Kleo (Partizan), Luis Ibanjez, Kadu, Kristijan Borha (Crvena zvezda)

Iako se Crvena zvezda više trudila i trošila više novca da dovede strance koji će napraviti razliku, Partizan je imao bolji njuh za njih. Makar kada su direktni okršaji sa večitim rivalima u pitanju. Zvezda je počela sa Adilsonom, ali se na novu garnituru čekalo do predsedničkog mandata Dragana Stojkovića Piksija. On je dovođenjem plejade inostranih fudbalera promenio krvnu sliku Crvene zvezde. Ali samo jedan od njih je uspeo da ostavi trag u večitom derbiju kao strelac. I to kakav trag. Ekvadorski vezistaSegundo Kastiljo je tri puta tresao mrežu Partizana (računajući i kup mečeve) iako mu postizanje golova nije bio primarni zadatak. Ostali poput Barkosa, Salasa, Moline,Ailtona, Gaja, Bronovickog, Dramana, Suzukija, Georgijeva nisu ostavili traga u svetkovini srpskog fudbala. Retki su oni koji su igrali dobro poput Gaja ili Moline.

Posle Piksijevog odlaska, usledilo je novi paket stranaca sa Edgarom, Someom,Oumaruom, Džefersonom, Fereirom, koja se ispostavila kao fijasko. Niko od njih nije ostavio traga u duelima sa Partizanom. Ni sledeća „generacija“ stranaca se nije proslavila.Kristijan  Borha je dao jedan go i promašio brdo šansi protiv Partizana, Evandro je pogodio staivu iz penala, Kadu je posle nekoliko neuspeha u derbijima, uspeo da u svom poslednjem derbiju donese Zvezdi pobedu u Humskoj golčinom u 93. minutu.



Menjali su se stranci u Ljutice Bogdana, dolazili i prolazili, ali protiv Partizana nisu mogli. Sve do prošlog leta kada je došla druga garnitura u kontigentu stranaca Zvezdana Terzića. Ugo Vijeira je u prva dva večita derbija tri puta matirao Partizan i zahvaljujući tim golovima postao ljubimac Zvezdinih navijača, a jedan gol je uspeo da postigne i Argentinac Luis Ibanjez.



Osokoljeni tim učinkom, u Zvezdu su rešili da ovog leta potpuno načičkaju tim strancima, ali jučerašnji derbi je pokazao da se nisu usrećili. Legionari Ruiz, Kanga, Le Talek i ostali nisu uspeli da naprave prevagu i pokažu da su bolji od domaćih fudbalera. Dok neki poput Moučea ili Fibela nisu ni igrali.

Sa druge strane, Partizan ima sasvim suprotno iskustvo sa strancima. Imao je i on promašaja, ali daleko manje. Pomenuli smo da je Taribo Vest označio početak epohe Partizanovih stranaca u večitim derbijima, a posle njega su igrali Žonsa, Boja, Kim,Asprogenis... Kada je Ivan Tomić preuzeo direktorsku palicu u Humskoj, počela je dominacija Partizanovih legionara u večitim derbijimqa. Tomić je istog leta doveo Dijaru,Žuku i Moreiru i napravio het-trik za pamćenje. Pomenuti triling je terorisao Crvenu zvezdu u direktnim okršajima i kupio srca Partizanovih navijača za sva vremena. Tomić je promenio odnos snaga u srpskom fudbalu...

Počelo je u septembru 2007. kada je Moreira pogodio Zvezdinu mrežu u Humskoj za 2:2. Potom su Dijara i Žuka doneli crno-elima pobedu na Marakani od 2:0 u 134. večitom derbiju. Senegalska Crna Mamba Lamin Dijara je počeo da izrasta u noćnu moru Crvene zvezde. Afrikanac je rešetao Zvezdinu mrežu gde je stigao i donosio pobede Partizanu. Ukupno je protiv velikog rivala postigao pet golova i najbolji je strelac među strancima u istoriji Zvezdinih i Partizanovih duela.



Žuka je kasnije postigao i gol u Humskoj, a Moreira je dao još dva od kojih je jedan bio remek delo u 95. minutu za remi.



Imao je i Partizan promašaja sa strancima poput Vitora Uga, Zajema, Ngambija, Edilsona, Pašeka, ali će se više pamtiti učinak pomenutog trilinga. Jedini preostali stranac koji je uspeo da postigne gol za vreme vladavine terceta Žuka-Moreira-Dijara je upravo Zvezdin bivši igrač Kleo. On je i ostao na tom jednom golu u duelima protiv Crvene zvezde.

Na sledećeg miljnika iz inostranstva, Grobari su čekali do pojave Prinsa Tejga. Napadača iz Gane je godinama jurila Crvena zvezda, a on je došao u Partizan i sa tri gola u tri derbija doneo Parnom valjku duplu krunu.



Posle njega je Partizan lutao sa izborom stranaca, uglavnom promašivao, mada ih nije ni bilo toliko kao s one strane Topčiderskog brda, da bi nova serija legionara strelaca u derbijima došla sa potezima Ivice Ilieva. Prvo je Sedrik Gogua dao gol Crvenoj zvezdi ali on nije mnogo vredeo, za razliku od Evertonovog u 95. minutu na Marakani, da bi sinoćLeonardo ugravirao svoje ime među ljubimcima Partizanovih navijača.

Brazilac je uradio ono za šta ja plaćen i što se očekivalo od njega. Leonardo dokazuje da pravi razliku i da je bolji od domaćih fudbalera, dok u suprotnom taboru ostaje veliko pitanje ko od inostranih fudbalera može da bude prevaga protiv večitog rivala kad već ne mogu na evrosceni. Da i ne pominjemo promašaje poput Parkera, Vereda, Matosa...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar