Ноћ која је 'Црвену јабуку' завила у црно!

Два Дражена, Златко, Аљоша и Дарко чинили су оргиналну поставу популарне сарајевске групе "Црвена јабука", а прије 30 година, бенд је кренуо на своју прву турнеју.

Босна и Херцеговина 19.09.2016 | 22:46
Ноћ која је 'Црвену јабуку' завила у црно!
Први град у ком су требали да одрже концерт био је Мостар, али их је страшна саобраћајна несрећа коју су доживјели на путу из Сарајева спријечила у томе. Прије тачно 30 година, новинар магазина "Роцк" објавио је дирљиву причу о југословенским музичарима, коју вам преносимо у цјелости.

"Вече 18. септембра је у Мостару била необично топло. Температуру у граду је подизао и дуго најављивани концерт сарајевске групе Црвена јабука. На рукометном стадиону Кантаревац окупило се око 1500 младих који су с нестрпљењем очекивали почетак.

По неком већ устаљеном правилу, свима је било јасно да концерт неће почети у заказано вријеме (20 сати), али када су техничари у 20.25 почели да штимају разглас пуштајући касету Црвене јабуке, одушевљење публике на рукометном стадиону било је очигледно.

Сваког тренутка се очекивало да на сцену ступи популарна група и тако започне прву турнеју у својој каријери...

И онда, организатор обавјештава окупљене да се концерт одлаже због тешке саобраћајне несреће коју су доживјели чланови Црвене јабуке.



Пуним стадионом одједном је завладало запрепаштење, па мук. Људи из техничке екипе почели су да плачу не вјерујући да се то заиста догодило. Туга је захватила све. 

Спремајући се за пут у Мостар, чланови групе и технике су се договорили да крену с три аутомобила и малим камионом. Ка Мостару су из Сарајева кренули у поподневним сатима. Свима су причали да се радују концерту у Мостару јер им то означава нову етапу у каријери.

Иначе, босанско­херцеговачку турнеју Јабуке организирала је зеничка агенција "Атлас". Поред наступа у Мостару заказани су били концерти у Зеници, Бугојну и Бањалуци...

У првом ауту, "фићи", који је возио Златан Арсланагић, били су још Дражен Ричл и Аљоша Буха. Одмах иза њих у "голфу" су ишли Дражен Жерић, клавијатуриста и Дарко Јелчић, бубњар. У трећем возилу "застава 1500", били су представници "Атласа" из Зенице.



Нешто после пола пређеног пута, одмах иза Јабланице, у једној оштрој кривини иначе опасног пута, "фићо" се занео, скренуо на лијеву страну и судар са камионом вршачке регистрације је био неизбјежан. 

Неколико минута послије несреће туда су прошла друга два возила екипе. Обишли су већу групу окупљених људи око смрсканог "фиће". Како су журили на концерт, нису имали времена да се осврћу на несрећу.

Ни сањали нису да су њихови другови управо настрадали. Било им је чудно како је тројка у "фићи" успјела толико да им побјегне.

У Мостару су лако пронашли стадион где ће наступати. Очекивали су да тамо сретну Пару, Злају и Аљошу. Вријеме за наступ се приближавало и нервоза је све више расла. Пала им је на ум помисао да су се пријатељи задржали негде да се одморе или им је гума пукла.



Жерић је провјерио у хотелу Ружа мислећи да забуном тамо нису отишли. Добио је негативан одговор. Тада му пада најгора помисао: да је онај "фића" код Јабланице... 

Дрхтавом руком окреће број станице полиције у Мостару... Немогуће...

Дражен и Дарко одмах крећу ка Јабланици и тамо сазнају стравичне детаље: Буха је подлегао повредама које добио у смрсканом аутомобилу, предстојала је борба за живот остале двојице, Злаје и Паре који су били тешко повријеђени.

Одмах се враћају у Мостар где су на хируршком одељењу Медицинског центра смјештени њихови пријатељи.

Пред болницом неколико стотина младих. Напустили су мирно "Кантаревац" и преселили се пред болницу. Нудили су крв и све друго што би помогло момцима из Сарајева. Убрзо стижу лоше виести о Дражену Ричлу. Задобио је тешке повреде главе. Неизвесна борба за живот трајала је целу ноћ.

Други повређении, Златан Арсланагић био је нешто боље. Већ ујутро се знало да је ван животне опасности.



Сљедећи дан ситуација око Дражена Ричла је и даље деликатна. 

Одлука гласи: хитно га пребацити на ВМА у Београд. Брзо је пронађен хеликоптер у Сарајеву, али временске прилике не допуштају његово полетање. Послије неколико сати осигуран је авион који Дражена пребацује у Београд.

Златан се, изнад свих очекивања, брзо опорављао па је већ у понедјељак, 22. септембра, пуштен из мостарске болнице и лијечење наставља код куће. Како смо сазнали, 29. септембра, његова ситуација се, поправља.

Дражен Пара Ричл је и даље на одељењу интензивне неге београдске ВМА. Надамо се да ће његова младост и воља за животом побиједити... Па, Црвена јабука тек има тако много тога да нам каже...

П. С. ­30. септембар: Према подацима које смо добили од дежурног лекара ВМА, здравствено Дражена Ричла је веома озбиљно.

1. октобар: Дражен је преминуо. Није се пробудио након коме у којој је био двије недјеље".

(Курир)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Семберац али прави

19.09.2016 23:27

Штета за ове младе момке. И данас радо слушам њихове пјесме. Да није било ове трагедије претумбали би југословенску музичку сцену. Велика трагедија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

20.09.2016 20:24

Као да сад слушам радио Сарајево и јављају за трагедију било је баш жалосно и сад кад одем на гробље у црквицама у ЗЕницу малом Бухи одам почаст покој им души

ОДГОВОРИТЕ