Литература која се тражи је површна и лака

Љиљана Хабјановић-Ђуровић, Ведрана Рудан, Јелена Бачић-Алимпић, Исидора Бјелица и Паоло Коељо - пет је аутора чије књиге су по продаји и ове године биле испред класика и нобеловаца на Међународном сајму књиге у Бањалуци.

Република Српска 19.09.2016 | 21:27
Литература која се тражи је површна и лака
Ово су јуче, док је трајао посљедњи дан сајма, "Независним" потврдили излагачи и издавачи, којих је ове године у дворани "Борик" било око осамдесет. "Ми смо се трудили да продамо не само белетристику и оно што је актуелно, препоручивали смо класику и књиге које се ријетко могу наћи", казао је Драган Ступар из књижаре "Носталгија" из Приједора, истичићи да су без обзира на то најпродаванији били популарни писци Орхан Памук и Ден Браун.

"Овде смо више од десет година и углавном имамо наслове Љиљане Хабјановић-Ђуровић. Сваке године смо задовољни продајом јер Љиљана је овде доста омиљен писац. Увек она која је најновија књига, а ове године је то 'Гора преображења', буде највише и продана. Нисам још свела рачуне, али рецимо само те најновије књиге да сам продала од 150 до 200 примерака", казала је Бисерка Јовановић из издавачке куће "Глобосино".

Њено мишљење није дијелио Душко Ђукановић из београдске "Едиције".

"Не постоји стандардна, такозвана грађанска публика која иде у књижаре. Ово су људи који купују књиге тек тако. Дакле, нема упућених купаца који су захтевнији и траже озбиљнију литературу, углавном је литература која се тражи површна и лака, али то је већ тренд свугде", казао је Ђукановић.

Једна од највећих издавачких кућа из Београда била је "Лагуна".

"Што се тиче 'Лагуне', најпродаванији наслов је био нови роман Ведране Рудан 'Мушкарац у грлу' - буквално је распродат за три дана.

Прошле године је такође био најпродаванији њен роман 'Зашто псујем', а поред Руданове која се традиционално чита у Бањалуци, иако имамо многа издања нобеловаца, најпродаваније књиге биле су 'Казна за грех' Јелене Бачић-Алимпић и 'Спас 3' Исидоре Бјелице", казала је Марина Саматовић из "Лагуне".

Небојша Остојић из "Нове књиге" из Подгорице, која је била највећи издавач овогодишњег сајма, казао је да није добро јер су издавачи и препродавци стављени у исти ранг од стране организатора и оцијенио да цијене за излагаче треба да буду мање него на београдском сајму, који је неупоредиво већи.

Што се тиче најпродаванијег дјела у издању "Нове књиге", то је "Шпијунка", најновији роман Паола Коеља.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар