Literatura koja se traži je površna i laka

Ljiljana Habjanović-Đurović, Vedrana Rudan, Jelena Bačić-Alimpić, Isidora Bjelica i Paolo Koeljo - pet je autora čije knjige su po prodaji i ove godine bile ispred klasika i nobelovaca na Međunarodnom sajmu knjige u Banjaluci.

Republika Srpska 19.09.2016 | 21:27
Literatura koja se traži je površna i laka
Ovo su juče, dok je trajao posljednji dan sajma, "Nezavisnim" potvrdili izlagači i izdavači, kojih je ove godine u dvorani "Borik" bilo oko osamdeset. "Mi smo se trudili da prodamo ne samo beletristiku i ono što je aktuelno, preporučivali smo klasiku i knjige koje se rijetko mogu naći", kazao je Dragan Stupar iz knjižare "Nostalgija" iz Prijedora, ističići da su bez obzira na to najprodavaniji bili popularni pisci Orhan Pamuk i Den Braun.

"Ovde smo više od deset godina i uglavnom imamo naslove Ljiljane Habjanović-Đurović. Svake godine smo zadovoljni prodajom jer Ljiljana je ovde dosta omiljen pisac. Uvek ona koja je najnovija knjiga, a ove godine je to 'Gora preobraženja', bude najviše i prodana. Nisam još svela račune, ali recimo samo te najnovije knjige da sam prodala od 150 do 200 primeraka", kazala je Biserka Jovanović iz izdavačke kuće "Globosino".

Njeno mišljenje nije dijelio Duško Đukanović iz beogradske "Edicije".

"Ne postoji standardna, takozvana građanska publika koja ide u knjižare. Ovo su ljudi koji kupuju knjige tek tako. Dakle, nema upućenih kupaca koji su zahtevniji i traže ozbiljniju literaturu, uglavnom je literatura koja se traži površna i laka, ali to je već trend svugde", kazao je Đukanović.

Jedna od najvećih izdavačkih kuća iz Beograda bila je "Laguna".

"Što se tiče 'Lagune', najprodavaniji naslov je bio novi roman Vedrane Rudan 'Muškarac u grlu' - bukvalno je rasprodat za tri dana.

Prošle godine je takođe bio najprodavaniji njen roman 'Zašto psujem', a pored Rudanove koja se tradicionalno čita u Banjaluci, iako imamo mnoga izdanja nobelovaca, najprodavanije knjige bile su 'Kazna za greh' Jelene Bačić-Alimpić i 'Spas 3' Isidore Bjelice", kazala je Marina Samatović iz "Lagune".

Nebojša Ostojić iz "Nove knjige" iz Podgorice, koja je bila najveći izdavač ovogodišnjeg sajma, kazao je da nije dobro jer su izdavači i preprodavci stavljeni u isti rang od strane organizatora i ocijenio da cijene za izlagače treba da budu manje nego na beogradskom sajmu, koji je neuporedivo veći.

Što se tiče najprodavanijeg djela u izdanju "Nove knjige", to je "Špijunka", najnoviji roman Paola Koelja.

(Nezavisne novine)

Komentari / 0

Ostavite komentar