Српска: Све је више алергичних на амброзију

Повећана концентрација полена амброзије у ваздуху протеклих дана напунила је амбуланте пацијентима који су тражили помоћ љекара. Оно што треба да забрињава је чињеница да је све више оних који постају алергични на ову коровску биљку.

Република Српска 19.09.2016 | 16:24
Српска: Све је више алергичних на амброзију
То је потврдила и начелник Службе породичне медицине у Дому здравља Бањалука Косана Станетић.

"Нормална појава за ово доба године је да због цвјетања многи траже помоћ јер имају тегобе узроковане овом алергеном биљком, међутим, тај број се у протеклом периоду значајно повећао. Кијање, кашљање, цурење носа су само неки од 'индикатора' алергије. Осим симптома у носу, алергија на амброзију често се манифестује црвенилом, сузењем, сврабежом и пецкањем, те отеченим очима", појаснила је Станетићева.

Да би се ублажили поменути симптоми Станетићева савјетује да се не излази из куће током пријеподнева јер је тада највише полена у ваздуху.

"Требало би држати и затворене прозоре стана или аутомобила да би се спријечило да ове честице уђу у тај простор. Ако је вјетровито вријеме потребно је остати у кући, туширати се и прати косу свако вече, како би се испрао полен са тијела и косе, а неопходно је често прати руке. То су само неке од мјера које треба предузети да би се ублажиле спорне реакције", истакла је Станетићева.

Додала је да се за лијечење алергије на амброзију користе антихистаминици односно лијекови за блокирање алергијских реакција.

"Грађанима савјетујемо да их не купују на своју руку, већ да се у случају изражених тегоба јаве свом породичном доктору", казала је Станетићева.

Мјештанка Лазарева Сања Јунгић каже да сваке године од јуна до октобра трају њене муке са алергијама.

"Као и већина мојих суграђана помоћ љекара тражим само онда када стање постане несносно. Обично узимам лијекове против алергије које могу добити без рецепта. За сада ми помажу да пребродим кризни период", рекао је Јунгићева.

Из Градске управе подручју да је у току јула и августа амброзија покошена на 49.000 квадратних метара површина.

"Акцију смо почели са кошењем у улици Милана Карановића у Бањалуци јер је ту било највише амброзије због близине градилишта. Затим су су кошене површине у насељу Центар, Старчевица, Обилићиво, Петрићевац, Лазарево, Српске топлице. Амброзије је било и у тракама уз саобраћајнице гдје су рађени прекопи у улицама Алеја Светог Саве и Николе Тесле", казали су у Градској управи.

Мјерења

Поленски семафор је у протеклом периоду свакодневно показивао црвену боју за амброзију што је значило и највише вриједности концентрације полена у ваздуху. На интернет страници града од 21. априла се свакодневно објављују подаци о дневној концентрацији алергена. Мјерења ће се обављати до краја октобра.

Амброзија почиње са цвјетањем у августу и траје до краја септембра, може и дуже. Иако свака биљка живи само једну сезону, она производи милијарду поленских честица које могу путовати и до 650 километра уз помоћ вјетра.

(Глас Српске)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ауди

19.09.2016 14:45

У нормалним дрзавама за тај коров би свако добио казну.Једино се код нас то узгаја као да је љековита биљка.Дрзаве и срања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

село

19.09.2016 15:54

Ја као сељак имам ријесење сав тросак који се издваја за лијецење и лијекове усмјерит на униставање тог зла али на вријеме УНИСТАВАТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Панглу

19.09.2016 17:03

Марихуна илегална,амброзија легална.Не контам.И једно и друго стети здрављу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

22.09.2016 10:50

Алергицних? Мислите, алергицних на политицаре. Да, да, у праву сте.

ОДГОВОРИТЕ