Srpska: Sve je više alergičnih na ambroziju

Povećana koncentracija polena ambrozije u vazduhu proteklih dana napunila je ambulante pacijentima koji su tražili pomoć ljekara. Ono što treba da zabrinjava je činjenica da je sve više onih koji postaju alergični na ovu korovsku biljku.

Republika Srpska 19.09.2016 | 16:24
Srpska: Sve je više alergičnih na ambroziju
To je potvrdila i načelnik Službe porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka Kosana Stanetić.

"Normalna pojava za ovo doba godine je da zbog cvjetanja mnogi traže pomoć jer imaju tegobe uzrokovane ovom alergenom biljkom, međutim, taj broj se u proteklom periodu značajno povećao. Kijanje, kašljanje, curenje nosa su samo neki od 'indikatora' alergije. Osim simptoma u nosu, alergija na ambroziju često se manifestuje crvenilom, suzenjem, svrabežom i peckanjem, te otečenim očima", pojasnila je Stanetićeva.

Da bi se ublažili pomenuti simptomi Stanetićeva savjetuje da se ne izlazi iz kuće tokom prijepodneva jer je tada najviše polena u vazduhu.

"Trebalo bi držati i zatvorene prozore stana ili automobila da bi se spriječilo da ove čestice uđu u taj prostor. Ako je vjetrovito vrijeme potrebno je ostati u kući, tuširati se i prati kosu svako veče, kako bi se isprao polen sa tijela i kose, a neophodno je često prati ruke. To su samo neke od mjera koje treba preduzeti da bi se ublažile sporne reakcije", istakla je Stanetićeva.

Dodala je da se za liječenje alergije na ambroziju koriste antihistaminici odnosno lijekovi za blokiranje alergijskih reakcija.

"Građanima savjetujemo da ih ne kupuju na svoju ruku, već da se u slučaju izraženih tegoba jave svom porodičnom doktoru", kazala je Stanetićeva.

Mještanka Lazareva Sanja Jungić kaže da svake godine od juna do oktobra traju njene muke sa alergijama.

"Kao i većina mojih sugrađana pomoć ljekara tražim samo onda kada stanje postane nesnosno. Obično uzimam lijekove protiv alergije koje mogu dobiti bez recepta. Za sada mi pomažu da prebrodim krizni period", rekao je Jungićeva.

Iz Gradske uprave području da je u toku jula i avgusta ambrozija pokošena na 49.000 kvadratnih metara površina.

"Akciju smo počeli sa košenjem u ulici Milana Karanovića u Banjaluci jer je tu bilo najviše ambrozije zbog blizine gradilišta. Zatim su su košene površine u naselju Centar, Starčevica, Obilićivo, Petrićevac, Lazarevo, Srpske toplice. Ambrozije je bilo i u trakama uz saobraćajnice gdje su rađeni prekopi u ulicama Aleja Svetog Save i Nikole Tesle", kazali su u Gradskoj upravi.

Mjerenja

Polenski semafor je u proteklom periodu svakodnevno pokazivao crvenu boju za ambroziju što je značilo i najviše vrijednosti koncentracije polena u vazduhu. Na internet stranici grada od 21. aprila se svakodnevno objavljuju podaci o dnevnoj koncentraciji alergena. Mjerenja će se obavljati do kraja oktobra.

Ambrozija počinje sa cvjetanjem u avgustu i traje do kraja septembra, može i duže. Iako svaka biljka živi samo jednu sezonu, ona proizvodi milijardu polenskih čestica koje mogu putovati i do 650 kilometra uz pomoć vjetra.

(Glas Srpske)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

audi

19.09.2016 14:45

U normalnim drzavama za taj korov bi svako dobio kaznu.Jedino se kod nas to uzgaja kao da je ljekovita biljka.Drzave i sranja.

ODGOVORITE
Name

selo

19.09.2016 15:54

Ja kao seljak imam rijesenje sav trosak koji se izdvaja za lijecenje i lijekove usmjerit na unistavanje tog zla ali na vrijeme UNISTAVAT.

ODGOVORITE
Name

Panglu

19.09.2016 17:03

Marihuna ilegalna,ambrozija legalna.Ne kontam.I jedno i drugo steti zdravlju.

ODGOVORITE
Name

!!!

22.09.2016 10:50

Alergicnih? Mislite, alergicnih na politicare. Da, da, u pravu ste.

ODGOVORITE