Дачић несврстанима: Останите досљедни

Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић апеловао је данас на државе чланице Покрета несврстаних земаља да, упркос притисцима да признају косовску независност, остану доследни у одбрани норми међународног правног поретка.

Србија 19.09.2016 | 12:41
Дачић несврстанима: Останите досљедни
"Апелујемо на вас да, и поред тога, останете доследни у одбрани норми међународног правног поретка када је реч о непризнавању једнострано проглашене независности наше јужне Покрајине и њених унилатералних покушаја да оствари чланство у међународним организацијама, попут прошлогодишњег захтева за пријем у Унеско који, захваљујући нашим пријатељима широм света, од Африке до Латинске Америке, није прихваћен", рекао је Дачић.

Министар је казао да је Србија свесна да су многе земље чланице тог покрета изложене разноврсним притисцима да признају независност Косова и захвалио онима коеј су, како је рекао, остале доследне принципима владавине права у међународним оквирима, не признајући једнострано проглашену независност Косова.

Дачић је, обраћајући се учесницима 17. самита Покрета несврстаних земаља у Венецуели, подсетио да је једногласно проглашење косовске независности извршено супротно Повељи УН-а, Хелсиншком завршном акту и резолуцији СБ УН 1244 (1999) која гарантује територијални интегритет Србије.

Министар је поручио да је Србија, бранећи свој суверенитет и територијални интегритет, принципијелно брани међународно право и највиши ауторитет Савета безбедности на плану очувања међународног мира и безбедности.

Свесни смо, казао је шеф српске дипломатије, да није лако онима који данас стоје уз Србију у њеној праведној борби за очување територијалне целовитости и одбрану начела Повеље УН-а, као што је она деценијама стајала уз многе од вас у вашој борби за национално ослобођење и еманципацију од колонијалне управе.

"Подвлачим да је подршка међународне заједнице кључна за успех дијалога који се води између Београда и Приштине уз посредовање Европске уније. Свака могућа промена става држава које нису признале једнострано проглашену независност Косова негативно би се одразила на конструктивност и спремност страна на компромисе као и на имплементацију већ постигнутих договора", казао је министар.

Поручио је да је спремност и посвећеност Србије да решавању питања Косова и Метохије мирним средствима одраз наше снаге, а не слабости.

Дијалог под окриљем ЕУ, указао је, превасходно има за циљ да се обезбеде услови и олакша свакодневни живот људи у Покрајини, а посебно да се пронађу одговори на проблеме са којима се суочавају Срби и друго неалбанско становништво.

То, како је рекао, ни на који начин не имплицира признање Србије нелегално проглашене независности Косова.

"Верујемо у трајно, компромисно решење за питање Косова и Метохије, уз уважавање легитимних интереса албанског, српског и осталог становништва у Покрајини и пуно поштовање резолуције СБ УН 1244 (1999), у интересу регионалног мира, стабилности и просперитета. И уздамо се у вас, наше пријатеље и саборце у заједничкој борби против политике унилатерализма и принудног прекрајања граница међународно признатих држава.

Дачић је истакао да данасњи свет више није исти као онај у коме је Покрет несврстаних рођен.

"Ни сам Покрет више није исти, али актуелност принципа суверене једнакости држава и солидарности на којима су изграђени темељи Покрета нису доведени у питање са променама на међународном плану које је донео 21. век. У промоцији ових принципа, увек можете да рачунате на безрезервну подршку и партнерство Србије", рекао је, између осталог, шеф српске дипломатије.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

меха

19.09.2016 10:48

Ста це вам Косово са сиптарима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

19.09.2016 15:27

Дацицу, кога ти фарбас? Покрет несврстани земаља никада није ни постојсо. Биле су то само лијепе прице за наивне будале. На крају крајева "покрет несврстаних" се давно распао и он висе и званицно не постоји исто као и Југославија. ДЈЕЦА комунизма требају вец једном праву истину о свијету у коме СРБи зиве да схвате и прихвате онаквом каква она заиста јесте, а не да зиве у илузијама бунцајуци глупости и дању и ноцу!

ОДГОВОРИТЕ