Dačić nesvrstanima: Ostanite dosljedni

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić apelovao je danas na države članice Pokreta nesvrstanih zemalja da, uprkos pritiscima da priznaju kosovsku nezavisnost, ostanu dosledni u odbrani normi međunarodnog pravnog poretka.

Srbija 19.09.2016 | 12:41
Dačić nesvrstanima: Ostanite dosljedni
"Apelujemo na vas da, i pored toga, ostanete dosledni u odbrani normi međunarodnog pravnog poretka kada je reč o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti naše južne Pokrajine i njenih unilateralnih pokušaja da ostvari članstvo u međunarodnim organizacijama, poput prošlogodišnjeg zahteva za prijem u Unesko koji, zahvaljujući našim prijateljima širom sveta, od Afrike do Latinske Amerike, nije prihvaćen", rekao je Dačić.

Ministar je kazao da je Srbija svesna da su mnoge zemlje članice tog pokreta izložene raznovrsnim pritiscima da priznaju nezavisnost Kosova i zahvalio onima koej su, kako je rekao, ostale dosledne principima vladavine prava u međunarodnim okvirima, ne priznajući jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Dačić je, obraćajući se učesnicima 17. samita Pokreta nesvrstanih zemalja u Venecueli, podsetio da je jednoglasno proglašenje kosovske nezavisnosti izvršeno suprotno Povelji UN-a, Helsinškom završnom aktu i rezoluciji SB UN 1244 (1999) koja garantuje teritorijalni integritet Srbije.

Ministar je poručio da je Srbija, braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, principijelno brani međunarodno pravo i najviši autoritet Saveta bezbednosti na planu očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti.

Svesni smo, kazao je šef srpske diplomatije, da nije lako onima koji danas stoje uz Srbiju u njenoj pravednoj borbi za očuvanje teritorijalne celovitosti i odbranu načela Povelje UN-a, kao što je ona decenijama stajala uz mnoge od vas u vašoj borbi za nacionalno oslobođenje i emancipaciju od kolonijalne uprave.

"Podvlačim da je podrška međunarodne zajednice ključna za uspeh dijaloga koji se vodi između Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije. Svaka moguća promena stava država koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova negativno bi se odrazila na konstruktivnost i spremnost strana na kompromise kao i na implementaciju već postignutih dogovora", kazao je ministar.

Poručio je da je spremnost i posvećenost Srbije da rešavanju pitanja Kosova i Metohije mirnim sredstvima odraz naše snage, a ne slabosti.

Dijalog pod okriljem EU, ukazao je, prevashodno ima za cilj da se obezbede uslovi i olakša svakodnevni život ljudi u Pokrajini, a posebno da se pronađu odgovori na probleme sa kojima se suočavaju Srbi i drugo nealbansko stanovništvo.

To, kako je rekao, ni na koji način ne implicira priznanje Srbije nelegalno proglašene nezavisnosti Kosova.

"Verujemo u trajno, kompromisno rešenje za pitanje Kosova i Metohije, uz uvažavanje legitimnih interesa albanskog, srpskog i ostalog stanovništva u Pokrajini i puno poštovanje rezolucije SB UN 1244 (1999), u interesu regionalnog mira, stabilnosti i prosperiteta. I uzdamo se u vas, naše prijatelje i saborce u zajedničkoj borbi protiv politike unilateralizma i prinudnog prekrajanja granica međunarodno priznatih država.

Dačić je istakao da danasnji svet više nije isti kao onaj u kome je Pokret nesvrstanih rođen.

"Ni sam Pokret više nije isti, ali aktuelnost principa suverene jednakosti država i solidarnosti na kojima su izgrađeni temelji Pokreta nisu dovedeni u pitanje sa promenama na međunarodnom planu koje je doneo 21. vek. U promociji ovih principa, uvek možete da računate na bezrezervnu podršku i partnerstvo Srbije", rekao je, između ostalog, šef srpske diplomatije.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

meha

19.09.2016 12:48

Sta ce vam Kosovo sa siptarima?

ODGOVORITE
Name

MIHAILO MIKIC

19.09.2016 17:27

Dacicu, koga ti farbas? Pokret nesvrstani zemalja nikada nije ni postojso. Bile su to samo lijepe price za naivne budale. Na kraju krajeva "pokret nesvrstanih" se davno raspao i on vise i zvanicno ne postoji isto kao i Jugoslavija. DJECA komunizma trebaju vec jednom pravu istinu o svijetu u kome SRBi zive da shvate i prihvate onakvom kakva ona zaista jeste, a ne da zive u iluzijama buncajuci gluposti i danju i nocu!

ODGOVORITE