Јавне кухиње посуђују намирнице за оброк гладнима!

Редови испред јавних кухиња у БиХ су све дужи због сиромаштва, а и ти оброци су често под знаком питања јер нема довољно новца за набавку намирница, па неке чак и посуђују.

Босна и Херцеговина 19.09.2016 | 10:55
Јавне кухиње посуђују намирнице за оброк гладнима!
Ален Кајтаз, секретар Црвеног крста/крижа града Мостара, истиче да јавна кухиња у Мостару припреми сваки дан више од 400 оброка за своје кориснике. "Ситуација је тренутно таква да се некад трампимо за артикле са другим кухињама, зато што нема довољно финансирања од стране оних који би требали.

Град Мостар покрива дио наших потреба, имамо и донаторе преко Фацебоок странице 'Народна кухиња', који нам помажу тако што купују робу. Велики број људи је препознао значај и улогу Црвеног крижа Мостар и сам значај кухиње за наше суграђане, те донира робу у складу са својим могућностима", наводи Кајтаз.

Према информацијама са терена, велики број људи није у стању да приступи јавној кухињи због удаљености. Енеида Вишо, секретар Црвеног крижа Сарајево, каже да јавна кухиња у Сарајеву броји 1.649 корисника за септембар ове године, самим тим то је највећа кухиња у БиХ. Храна која се спрема у јавној кухињи развози се још и на 19 пунктова у Кантону Сарајево старим и немоћним лицима који немају могућност ни средства да дођу.

"Имамо потешкоћа са набављањем средстава, нас суфинансира Министарство за рад и социјалну политику, расељена лица и избјеглице Кантона Сарајево. Поред тога, средства нам донирају и хумани грађани, мада то нису велика средства. С обзиром на тренутно стање, ја им овим путем захваљујем", навела је она. За добијање оброка из јавне кухиње постоје критеријуми.


"Ако неко има пензију већу од лимита који је одређен, не може добити право на топли оброк. Некад и једна марка одлучи или један квадрат стана. То би требало другачије да се регулише, али није до нас, него је на институцијама", истакла је Вишо. Из Удружења грађана "Мозаик пријатељства" Бањалука кажу да се број гладних повећава.

Већина корисника јавних кухиња су старије, немоћне и особе с инвалидитетом. "Сарађујемо са доста кухиња из нашег ентитета и знамо да је свагдје стање једнако тешко, број корисника се, нажалост, с временом повећава. Све јавне кухиње на нивоу РС, укључујући и нашу, имају проблем са набавком средстава за њено одржавање. Ми смо препознатљиви по томе што нам углавном помажу грађани", рекли су нам из "Мозаика пријатељства".

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Било ко

19.09.2016 11:16

Хајде политицари академици доктори...гдје сте?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Атеиста2

19.09.2016 18:37

То је Бозија воља...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јавне кухиње

21.09.2016 19:57

У њих иде најмање 30.000 градјана Сведске. То су ткз. супа кухиње јер се добије цинија цорбе и мало тврдог круха. Игром слуцаја дјелила сам ту цорбу правим Сведјанима. Стари, болесни који кад плате рацуне немају ста да једу па им та цорба зивот знаци. Кухиња има у свим дрзавама ЕУ-а само сто то дрзаве крију или ви не цитате новине па не знате. Зар ви мислите да вас цекају пецене кокоси кад удјете у ЕУ и напијете се Бајине крви? Нема тога мој јунаце. Људи се кремирају јер немају породице новац за сахрану. Да трн повуцес нема засто да запне код домацих. Странци се баве свацим па се несто и надје у оних с аутима.

ОДГОВОРИТЕ