Школски кабинети неопремљени за ђаке

Средње школе у Републици Српској доста су добро опремљене рачунарском опремом, али по питању осталих стручних кабинета се не могу једнако похвалити.

Република Српска 19.09.2016 | 07:41
Школски кабинети неопремљени за ђаке
Ситуација варира од школе до школе, али директори кажу да их је јако мало са солидно или добро опремљеним кабинетима и условима за практичну наставу.

- Скоро све школе у нашој регији су половично опремљене. Веома мало се и улаже у набавку и опремање кабинета. То су углавном ствари које су набављене пре седам-осам година.

Ко је ухватио неке међународне донације, тај је и успео нешто да обнови, тако да не можете генерално рећи да је нека регија комплетно добра или лоша – каже председник Актива директора средњих школа Сарајевско-романијске регије, Жарко Ковачевић.

Слика је шаролика и у другим регијама. Председник Актива директора у Добојској регији, Спасоје Васиљевић, каже да се у школама набавља доста рачунара и пратеће опреме, али да су то сада већ дидактичка средства, док услови за практичну наставу остају “рак рана” нашег образовања.

- Проблем је са вежбама у школама свих струка, где немамо довољно опреме. Немамо одговарајућа средства, а ни пратећи потрошни материјал и ту смо потанки. Зато покушавамо да се ту ослонимо на привреду. За неке оптеобразовне предмете имамо доста добре услове – каже Васиљевић.

У Министарству просвете и културе РС, истичу да је сигурно да су потребна додатна издвајања за опремање кабинета у средњим стручним школама, због чега настоје да пронађу и додатне начине да у школе стигне најсавременија опрема.

-У склопу програма “Прилика плус“ у више средњих стручних школа у Републици Српској опремљени су кабинети за практичну наставу најквалитетнијом опремом. У Бањалуци је захваљујући Агенцији за развој малих и средњих предузећа и овом програму Техничка школа добила сто за хидраулику.

У Приједору су потребним училима за практичну наставу опремљене Електротехничка школа и Машинска школа, док је Пољопривредна школа добила трактор за извођење практичне наставе – наводе из Министарства.

Председник Актива директора средњих школа регије Бирач, Радомир Маџаревић, каже да су кабинети за тек уведена занимања углавном минимално опремљени, док је за струке које су уведене пре више година ситуација нешто боља.

Битна и сналажљивост

Материјалне трошкове средњих школа финансирају општине, али колико ће оне уложити, зависи и од њихове развијености. Директори истичу да опремљеност зависи и од њихове сналажљивости.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тоцак

21.09.2016 09:48

Не требају кабинети када се дипломе ионако станцају

ОДГОВОРИТЕ