Školski kabineti neopremljeni za đake

Srednje škole u Republici Srpskoj dosta su dobro opremljene računarskom opremom, ali po pitanju ostalih stručnih kabineta se ne mogu jednako pohvaliti.

Republika Srpska 19.09.2016 | 07:41
Školski kabineti neopremljeni za đake
Situacija varira od škole do škole, ali direktori kažu da ih je jako malo sa solidno ili dobro opremljenim kabinetima i uslovima za praktičnu nastavu.

- Skoro sve škole u našoj regiji su polovično opremljene. Veoma malo se i ulaže u nabavku i opremanje kabineta. To su uglavnom stvari koje su nabavljene pre sedam-osam godina.

Ko je uhvatio neke međunarodne donacije, taj je i uspeo nešto da obnovi, tako da ne možete generalno reći da je neka regija kompletno dobra ili loša – kaže predsednik Aktiva direktora srednjih škola Sarajevsko-romanijske regije, Žarko Kovačević.

Slika je šarolika i u drugim regijama. Predsednik Aktiva direktora u Dobojskoj regiji, Spasoje Vasiljević, kaže da se u školama nabavlja dosta računara i prateće opreme, ali da su to sada već didaktička sredstva, dok uslovi za praktičnu nastavu ostaju “rak rana” našeg obrazovanja.

- Problem je sa vežbama u školama svih struka, gde nemamo dovoljno opreme. Nemamo odgovarajuća sredstva, a ni prateći potrošni materijal i tu smo potanki. Zato pokušavamo da se tu oslonimo na privredu. Za neke opteobrazovne predmete imamo dosta dobre uslove – kaže Vasiljević.

U Ministarstvu prosvete i kulture RS, ističu da je sigurno da su potrebna dodatna izdvajanja za opremanje kabineta u srednjim stručnim školama, zbog čega nastoje da pronađu i dodatne načine da u škole stigne najsavremenija oprema.

-U sklopu programa “Prilika plus“ u više srednjih stručnih škola u Republici Srpskoj opremljeni su kabineti za praktičnu nastavu najkvalitetnijom opremom. U Banjaluci je zahvaljujući Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća i ovom programu Tehnička škola dobila sto za hidrauliku.

U Prijedoru su potrebnim učilima za praktičnu nastavu opremljene Elektrotehnička škola i Mašinska škola, dok je Poljoprivredna škola dobila traktor za izvođenje praktične nastave – navode iz Ministarstva.

Predsednik Aktiva direktora srednjih škola regije Birač, Radomir Madžarević, kaže da su kabineti za tek uvedena zanimanja uglavnom minimalno opremljeni, dok je za struke koje su uvedene pre više godina situacija nešto bolja.

Bitna i snalažljivost

Materijalne troškove srednjih škola finansiraju opštine, ali koliko će one uložiti, zavisi i od njihove razvijenosti. Direktori ističu da opremljenost zavisi i od njihove snalažljivosti.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Tocak

21.09.2016 09:48

Ne trebaju kabineti kada se diplome ionako stancaju

ODGOVORITE