Најгори резултат у историји странке

Конзервативна странка немачке канцеларке Ангеле Меркел забележила је најгори резултат од свог оснивања на локалним изборима у Берлину.

Свијет 18.09.2016 | 21:40
Најгори резултат у историји странке
Националистичка странка Алтернатива за Немачку (АфД) прешла је цензус, јавила је немачка телевизија прве излазне процене с биралишта.

Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) немачке канцеларке освојила је 18 одсто гласова што је за пет одсто мање него на претходним изборима 2011. године.

АфД, која се противи политици "отворених граница" за избеглице, освојила је између 11,5 и 12,5 одсто гласова, и ово јој је улазак у већ десети покрајински парламент.

ЦДУ у коалицији са Социјалдемократском странком (СДП) влада у Берлину, који има статус покрајине, у последњих пет година. СДП, који је такође забележио лошији резултат него на претходним изборима, води са око 23 одсто гласова.

Ако се потврде ови резултати, ЦДУ и СПД неће моћи поново да формирају владу у Берлину, већ је вероватнија коалиција социјалдемократа са Левицом и Зеленим, који су освојили по око 16 одсто гласова.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар