Najgori rezultat u istoriji stranke

Konzervativna stranka nemačke kancelarke Angele Merkel zabeležila je najgori rezultat od svog osnivanja na lokalnim izborima u Berlinu.

Svijet 18.09.2016 | 21:40
Najgori rezultat u istoriji stranke
Nacionalistička stranka Alternativa za Nemačku (AfD) prešla je cenzus, javila je nemačka televizija prve izlazne procene s birališta.

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke osvojila je 18 odsto glasova što je za pet odsto manje nego na prethodnim izborima 2011. godine.

AfD, koja se protivi politici "otvorenih granica" za izbeglice, osvojila je između 11,5 i 12,5 odsto glasova, i ovo joj je ulazak u već deseti pokrajinski parlament.

CDU u koaliciji sa Socijaldemokratskom strankom (SDP) vlada u Berlinu, koji ima status pokrajine, u poslednjih pet godina. SDP, koji je takođe zabeležio lošiji rezultat nego na prethodnim izborima, vodi sa oko 23 odsto glasova.

Ako se potvrde ovi rezultati, CDU i SPD neće moći ponovo da formiraju vladu u Berlinu, već je verovatnija koalicija socijaldemokrata sa Levicom i Zelenim, koji su osvojili po oko 16 odsto glasova.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar