Фића стар 45 година поново на Сутјесци

Рели Сутјеска некада је био препознатљив по "фићи", која се не производи већ 30 година, а након дужег одсуства са овог такмичења национални југословенски аутомобил поново се докотрљао на Сутјеску, захваљујући Муазу Шошу из Горажда.

Република Српска 18.09.2016 | 18:20
Фића стар 45 година поново на Сутјесци
Застава 750, популарна "фића", рађена по узору на италијански "фијат 600", била је симбол и понос југословенке цесте, а данас је возе ријетки заљубљеници у стара возила, који не крију и да су југоносталгичари.

Мада је произведен 1971. године, овај дотјеран и појачани олдтајмер дјелује као да је тек изашао са фабричке траке.

Шошо прича да га је купио прије четири године и да је у овако добром стању захваљујући бившем власнику, који га је одлично одржавао.

"Врло тешко је данас наћи дијелове за возило старо 45 година, па се доста дијелова морало пребацити са `југа`. Задњи крај му је преправљен, стављене су фелге `петнеске`, гуме 205-50, што је необично не само за `фићу`, већ и за већа аута, али иде добро", каже Шошо.



Шошо је истакао да су на ауту проширени блатобрани, јер гуме нису могле стати, па је лимарија преправљена, а мотор је рађен од "фиата" 127 или од "југа 45", што није велика разлика у односу на његов изворни мотор.

Мијењач, као и читава унутрашњост аутомобила, остали су оригинални, објашњава Шошо.

Гдје год се појави са својом фићом, Муаз прича да привлачи већу пажњу него "бмв", "ауди" и друга луксузна аута, а тако је ове године било и на релију Сутјеска.

"Фића се на релију показала одлично, изазвала је велику пажњу. Људи су видјели да још може одлично да иде, а првог дана такмичења био сам други у туристичкој класи, што је велики успјех са овако старим аутомобилом", поносан је Шошо.

Од када је у његовом власништву, прешао је са њом око осам хиљада километара и каже да га никада није оставила на путу.

Шошо је рекао да "фића" буди лијепа сјећања и на њу нема ниједно ружно сјећање. "Сви који су је возили остајали су и у квару, али се све то рјешавало лако, имало се тада много више времена за све. Ја је возим сваки дан по Горажду, а ово јој је најдаља тура".



Он истиче да је "фића" све цјењенија и да тренутно на тржишту кошта од четири до пет хиљада марака.

"Постоје људи који је никада не би продали, ма колико новца да им понудите, а ја сам један од таквих и никад је се нећу одрећи. Возићу је док се буде могла `котрљати`", увјерава Шошо.

Каже да његова миљеница може да развије брзину и до 130 километара на сат.

"Није проблем колико брзо може ићи - проблем је како стати са њом, зато што су кочнице напријед такве-какве су, па је тешко закочити, али мотор је одличан", завршио је причу гораждански возач.

Извор: СРНА

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

нн

18.09.2016 16:39

Ово је краљ био од аута. Браво Шошо кад си га сачувао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сутјеска

18.09.2016 17:14

Ево и видеа :) хттпс://yоуту.бе/рАЗ4Сц46ВС0

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс сарајево

18.09.2016 17:35

Било је еxтра на трци.Морате некад да направите прилог и о ауто тркама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.09.2016 18:24

Како кад Додик не уцествује или неко из СНСД-а. Кога би пљували онда?

Name

Хм

18.09.2016 19:51

Ово више није национална класа. Сад су то опанци.

ОДГОВОРИТЕ