Француска забранила пластичне чаше и прибор за јело

Власти у Француској забраниле су употребу пластичног посуђа попут чаша и прибора за јело. Мером која је део „зелене иницијативе“ и која ступа на снагу 2020. године започета је агресивна кампања за борбу против климатских промена.

Занимљивости 18.09.2016 | 16:35
Француска забранила пластичне чаше и прибор за јело
Медији у Француској пишу да је забрану предложила странка Еуропе Ецологие-Греенс Партy, а да су је француски законодавци усвојили да би се смањила потрошња енергије и количина отпада које повећава ниво загађења.

Док су еколошке организације с одушевљењем дочекале нови закон, други тврде да ће забрана повредити потрошаче и да нове мере крше правила Европске уније о слободном кретању робе. Један од највећих заговорника тог приступа је "Пацк2Го Еуропе", организација са седиштем у Бриселу која представља европске произвођаче амбалаже.

Кампања једне француске организације у борби против климатских промена
„Позивамо Европску комисију да направи исправну ствар и предузме све правне кораке против Француске због повреде европског права“, рекао је секретар "Пацк2Го Еуропе", Имон Бејтс.

Француска је произвођачима дала времена до 2020. године да сав пластични прибор за јело произведу од биолошких материјала који се могу компостирати (ђубрити мешаним ђубретом).
 
РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар