Francuska zabranila plastične čaše i pribor za jelo

Vlasti u Francuskoj zabranile su upotrebu plastičnog posuđa poput čaša i pribora za jelo. Merom koja je deo „zelene inicijative“ i koja stupa na snagu 2020. godine započeta je agresivna kampanja za borbu protiv klimatskih promena.

Zanimljivosti 18.09.2016 | 16:35
Francuska zabranila plastične čaše i pribor za jelo
Mediji u Francuskoj pišu da je zabranu predložila stranka Europe Ecologie-Greens Party, a da su je francuski zakonodavci usvojili da bi se smanjila potrošnja energije i količina otpada koje povećava nivo zagađenja.

Dok su ekološke organizacije s oduševljenjem dočekale novi zakon, drugi tvrde da će zabrana povrediti potrošače i da nove mere krše pravila Evropske unije o slobodnom kretanju robe. Jedan od najvećih zagovornika tog pristupa je "Pack2Go Europe", organizacija sa sedištem u Briselu koja predstavlja evropske proizvođače ambalaže.

Kampanja jedne francuske organizacije u borbi protiv klimatskih promena
„Pozivamo Evropsku komisiju da napravi ispravnu stvar i preduzme sve pravne korake protiv Francuske zbog povrede evropskog prava“, rekao je sekretar "Pack2Go Europe", Imon Bejts.

Francuska je proizvođačima dala vremena do 2020. godine da sav plastični pribor za jelo proizvedu od bioloških materijala koji se mogu kompostirati (đubriti mešanim đubretom).
 
RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar